Toprak Mahsulleri Ofisi’nin geçtiğimiz Cumartesi günü tamamladığı Arpa ve Buğday alımının ardından Elazığ’da Cip Bölgesi’nde arpa ve buğdayların stok yapımı için kiralanan tarlalarda sorunlar bitmek bilmiyor…
Rusya- Ukrayna Savaşı’ndan sonra büyüyen tahıl krizinden dolayı dünyanın dört bir yanında arpa ve buğday fiyatları zamlanırken Elazığ Toprak Mahsulleri Ofisi tonlarca arpa ve buğdayı herhangi bir önlem almadan stokladı…
Binlerce tonluk arpa ve buğdayın stoklandığı alanın iyi seçilmemesinden dolayı ürünlerin boşa çıkacağı gözler önüne gelirken, Doğu Anadolu Bölgesi’nin verimli toprakların elde edilen ürünler ilgisizlik mağduru…
ELAZIĞ TMO’NUN SAHİPSİZ TAHIL YIĞINLARI!
Üreticiye randevu vermekte zorlanan ve üreticinin ürünlerini satın almak için çeşitli şartlar koyan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Elazığ’daki stok alanındaki eksiklikleri Gazeteniz TURAN görüntüledi…
Elazığ’ın Keban Yolu üzerinde bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin deposunda binlerce tonluk Arpa ve Buğday herhangi bir güvenlik önlemi alınmadan bekletilirken, zeminin iyi seçilmemesinden ötürü Arpa ve Buğdayların üstüne serilen naylonlar maalesef sürekli yırtılıyor. Ürünleri daha elverişli bir zeminde stoklamasını gerekirken, taşlık bir bölgede herhangi bir güvenlik önlemi almadan ürünleri bekleten Elazığ Toprak Mahsulleri Ofisi’nin neden böyle bir karar aldığı merak konusu….
DÜNYADA KRİZ, TÜRKİYE’DE BOLLUK AMA TOPRAK MAHSÜLLERİ OFİSİ İLGİSİZ!
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip ERDOĞAN 7 Haziran tarihinde kabine toplantısının ardından, “TMO alım fiyatlarını ekmeklik buğdayda ton başına 8 bin 750 lira arpada 7 bin lira olarak kararlaştırdık. Bakanlığımız tarafından sisteme kayıtlı çiftçilerimize buğdayda ton başına bin lira arpa için ton başına 500 lira destek olarak verilecektir.” Açıklamasını yapmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın bu açıklamasından sonra ürünlerini Toprak Mahsulleri Ofisi’ne satmaya çalışan üreticiler bir hayli zorluk çekip, TMO'nun kendilerine randevu veremediğini belirterek, ellerindeki mahsulü tüccara yarı fiyatına satmak zorunda kaldıklarından dolayı yakınmıştı…
AVRUPA’DA TAHİL KRİZİ BÜYÜRKEN, ELAZIĞ’DA TAHILLAR SAHİPSİZ KALDI!
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle geçen yıl 24 Şubat'ta başlayan savaş, Avrupa'da ciddi bir tahıl sorununa yol açtı. Savaşın ardından Karadeniz'deki ticaret rotalarının kullanılmaz hale gelmesiyle Ukrayna'da üretilen tahıl ve gıda ürünleri, transit geçiş sağlanan karayolu hattıyla Doğu Avrupa ve Orta Avrupa ülkelerine gönderilmeye başladı. Özellikle Polonya, Macaristan, Romanya, Slovakya ve Bulgaristan piyasalarına giren Ukrayna üretimi ucuz tahıl ve gıda ürünleri, söz konusu ülkelerdeki fiyat dengelerini bozdu. Bu ülkelerdeki çiftçilerin tepkileri üzerine hükümetler, Ukrayna ürünlerine ambargo getirdi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, sorunu çözebilmek için 2 Mayıs'ta Polonya, Macaristan, Romanya, Slovakya ve Bulgaristan'ın Ukrayna'dan buğday, mısır ve ayçiçeği gibi belirli ürünlerin ithalini durduran ve çiftçilere ilave destek sağlanan bir uygulama başlatmıştı.
Ülkeler, söz konusu uygulamanın uzatılmasını talep etse de komisyon 15 Eylül'de uygulamayı kaldırmıştı. Polonya, Macaristan ve Slovakya da buna tepki olarak kendi ambargolarını devreye sokacaklarını söylemişti. 2022'de Türkiye ve BM arabuculuğunda varılan ‘’tahıl koridoru anlaşması’’, Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünyaya gönderilmesinin garanti altına alınmasını ve Rusya'dan tarım ürünü ve gübre ithalatı için gerekli koşulların oluşturulmasını öngörüyordu.
Kremlin yönetimi 18 Temmuz'da anlaşmadan tek taraflı çekildiğini duyurmuş ve 20 Temmuz'da Karadeniz'de Ukrayna limanlarına ilerleyen her geminin askeri kargo taşıdığının varsayılacağını açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN ve PUTİN’in geçtiğimiz aylarda Soçi'de yaptığı görüşmeden de tarafların mutabakata vardığı olumlu bir sonuç çıkmamıştı...
ELAZIĞ’DA YAKLAŞIK 30 BİN TON ARPA VE BUĞDAY İLGİSİZLİK MAĞDURU!
Dünyada tahıl krizi sürerken, Anadolu’nun verimli topraklarından, üreticilerin büyük emekleriyle hazırlanan Arpa ve Buğday Elazığ Keban Yolu’nda bulunan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kiralamış olduğu deposunda ilgisizlik mağduru. Arpa ve Buğdayların üstünün kapatılması için kullanılan naylonlar zeminin kötülüğünden sürekli zarar görürken, herhangi bir yağış durumunda onlarca tonluk bu ürünlerin ziyan olabileceği Gazeteniz TURAN’ın objektiflerine yansıyan bir diğer durum…
TMO KİRALADIĞI ARSALARIN ÜCRETİNİ ÖDEMEMİŞ, ÜRÜNLERİNDE ÜSTÜNÜ TAŞLA ÖRTMÜŞ!
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin, Temmuz ayının başında köylülerden almaya başladığı Arpa ve Buğday, Toprak Mahsulleri Elazığ Ofisi’nin vatandaşlardan kiraladığı Keban Yolu’ndaki tarlalarda geçtiğimiz günlerde yığın şeklinde depolandı. Ancak kiralanan arsa ve tarlaların büyük bir kısmında taş olması münasebetiyle sıkıntıların olduğu Gazeteniz TURAN’ın objektiflerine yansıdı. Köylülerden alınan arpa ve buğdayların stok edilmesi sırasında arpa ve buğday yığınlarının etrafının komple açık olması (güvenlik eksikliği) yaklaşık piyasa değer 200 Milyon TL civarında olan ürünlerin riske atıldığını gözler önüne serdi. Öte yandan arpa ve buğdayların yığın olarak stoklandığı bölgede zeminin kayalık olması münasebetiyle ürünlerin üstü tam anlamıyla kapanmayıp, adeta çürümeye yüz tuttuğu ve Gazeteniz Turan’ın aldığı duyumlara göre kiralanan arsaların bir bölümünün kira ücretinin ödenmemesi Toprak Mahsulleri Elazığ Ofisi’nin ilgisizliğini gözler önüne seriyor…
ÜRETİCİLER ALIM SÜRECİNDE DE ZATEN SORUN YAŞAMIŞTI….
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım sürecinde üreticilere kota konusunda yaşattığı sıkıntıları basın aracılığıyla kamuoyu öğrenirken, üreticiye römorklu traktör şartı koyulmasından ötürü birçok üretici ürünlerini stok alanlarına getiremeyip, aracılara muhtaç kalıp ürünlerini ucuz fiyata satmıştı.
Toprak Mahsulleri Elazığ Ofisi’nin arpa ve buğdayları stok yaptığı alanın zemininin elverişsiz olmasından ötürü daha toprağı bol bir bölgeye bu ürünleri stok yapması gerekmekteyken, kış aylarına gireceğimiz şu günlerde Toprak Mahsulleri Elazığ Ofisi’nde arpa ve buğdayların stoklanmasında yaşanan eksiklikler düzeltilmezse yaklaşık 30 bin ton arpa ve buğdayın boşa çıkacağı belirtiliyor. Stoklama alanında güvenliklerinde yetersiz olması Gazeteniz TURAN’ın objektiflerine yansıyan bir diğer durum…