ÖZEL HABER

1 MAAŞ 1 TAM ALTIN ALMAYA YETMİYOR!

Asgari ücret, yükselişini devam ettiren altın karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Asgari ücretin 11 bin 402 TL olduğu ülkemizde bir tam altının fiyatı 13 Bin TL’yi geçti.

İzzet TUMAY - 2000 yılında aylık asgari ücret ile 2,2 Cumhuriyet altını alınırken bu sayı 2022'de 0,7 ye kadar geriledi. 2023 yılından itibaren asgari ücret ile tam altın alınamıyor...

Asgari ücret, yükselişini devam ettiren altın karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Asgari ücretin 11 bin 402 TL olduğu ülkemizde bir tam altının fiyatı 13 Bin TL’yi geçti. AK Parti iktidarı boyunca asgari ücret miktarı yükselse de yıllar içerisinde Türk lirası da Dolar karşısında eridi. Gram Altın’ın satış fiyatı 2 Bin 5 lira olurken, bin 955 Lira’dan geri alınıyor. Çeyrek altının satış fiyatı 3 Bin 260 Lira olurken, 3 Bin 185 Lira’dan geri alınıyor. Yarım altının satış fiyatı 6 Bin 520 Lira olurken, 6 bin 370 Lira’dan geri alınıyor. 


2000 yılında aylık asgari ücret ile 2,2 Cumhuriyet altını alınırken bu sayı 2022'de 0,7 ye kadar geriledi. 2023 yılından itibaren asgari ücret ile tam altın alınamıyor. Bugün taban ücret, hükümet, işveren ve işçilerden beşer temsilcinin bulunduğu Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Asgari Ücret Tespit Yönetmeliği’nde ise bu ücret, "işçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücret" olarak tanımlanıyor. Ancak küresel kriterlere göre asgari ücretlinin ailesinin de hesaba katılması gerekiyor. Türkiye'de asgari ücret üzerinden alınan vergiler de dikkate alındığında işçinin eline geçinmesine yetmeyecek bir miktar geçiyor.

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE KAÇ ZAM GELECEK? 
Asgari ücret için son toplantı 18 Aralık tarihinde gerçekleşti. 2. toplantının ardından ise gözler asgari ücret için 3. toplantı tarihine çevrildi.
Asgari ücrette 3. toplantının tam günü ve saati henüz duyurulmadı. Fakat toplantının 25-29 Aralık tarihlerinde yani bu hafta içinde yapılması bekleniyor.
Tarihin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kısa zaman sonra duyurulması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?
Asgari ücrete gelecek zam oranlarına göre oluşacak net ve brüt rakamlar ise şu şekilde:
Yüzde 35’lik zamda asgari ücret 15 bin 392 lira
Yüzde 40’lık zamda 15 bin 962 lira
Yüzde 45’lik zamda 16 bin 532 lira
Yüzde 50’lik zamda 17 bin 103 lira
Yüzde 55’lik zamda ise 17 bin 673 lira olacak.

TÜRK-İŞ'TEN AÇIKLAMA: ‘’RAKAM KONUŞULMADI…’’
Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan AĞAR, toplantı sonrası açıklama yaptı.
Ağar şunları söyledi: ‘’TÜİK'in, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın görüşü alındı. Şu anda bir sonuç yok. Görüşmeler süratle devam edecek. Kısa zaman içinde mutabakata varılarak bitirilmesini arzu ediyoruz. Rakam konuşulmadı, henüz belli değil. Mutabakat olur mu, olmaz mı demenin anlamı yok; çünkü ortada rakam yok. Bu hafta içinde tekrar bir araya gelerek bu işin sonuca varmasını diliyoruz.’’

‘’ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ!’’
Asgari ücret komisyon çalışmalarına 11 Aralık'ta başlandığını anımsatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat IŞIKHAN, yıl bitmeden komisyon çalışmalarının tamamlanacağına işaret ederek şunları söyledi; ‘’Tüm paydaşlarımızla diyalog ve istişare halinde, açık yüreklilikle süreci yürütüyoruz. Çünkü biz emeğin kutsallığına inanıyoruz. Bizler emeğin aldığı ücreti artırmanın yolunun büyümeden ve istihdamın artmasından geçtiğini çok iyi biliyoruz. Hep diyoruz ve her zaman da diyeceğiz ne çalışanlarımızı ne memurlarımızı ne emeklilerimizi hiçbir zaman enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyeceğiz.’’