Elazığ Belediyesi, kamu tasarruf tedbirleri kapsamında araç alımları ve kiralamaya getirilen sınırlamaya rağmen, 82 temizlik aracını üç yıllığına kiralamak için 539 milyon liralık bir ihale gerçekleştirdi.

İhaleyi 539 milyon 915 bin 220 TL bedelle Bilginay Temizlik Hizmetleri Şirketi kazandı ve şirket ile belediye arasındaki araç kiralama sözleşmesinin 5 Ağustos'ta imzalandığı öğrenildi. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yeniden Refah Partisi Elazığ İl Başkanı Av. Erhun Karakuş, 2021 yılında Elazığ Belediyesi’ne temizlik aracı alımı için 40 milyon liralık bir kredi yetkisi verildiğini, ancak bu kredinin kullanılmadığını belirtti. Karakuş, bu araçların satın alım maliyetinin yaklaşık 320-340 milyon TL arasında olacağını ifade ederek, ihalenin iptal edilmesinin Elazığ halkının menfaatine olacağını savundu. Bu durum, belediyenin tasarruf tedbirlerine uymadığı ve kamu kaynaklarının verimli kullanılmadığı yönünde eleştirilere neden oldu…

Beldege0

‘’YETKİLİLER KİRALAMA İHALESİNİ TEKRAR GÖZDEN GEÇİRMELİ’’

Elazığ Belediyesi, geçtiğimiz günlerde 82 temizlik aracının üç yıllığına kiralanması için 539 milyon TL'lik bir ihale gerçekleştirdi. Bu gelişme, kamuoyunda ve basında geniş yankı buldu. Elazığ Belediyesi, yaptığı açıklamada, kiralanacak araç sayısının 82 olduğunu doğruladı.

Bu ihale, fayda-maliyet açısından çeşitli soruları gündeme getirdi. Yapılan araştırmalara göre, söz konusu araçların 2014 veya 2015 modellerini satın almak, yaklaşık 320-340 milyon TL'ye mal olabiliyor. Bu durumda, araçları üç yıllığına 539 milyon TL’ye kiralamak mı, yoksa aynı tutarla araçları satın alarak belediyeye kazandırmak mı daha mantıklı sorusu ortaya çıkıyor.

Elazığ Belediyesi'nin bu araçları kiralama kararı, belediyenin nakit sıkıntısı yaşamasından kaynaklanıyor olabilir. Ancak, 2021 yılında Elazığ Belediye Meclisi, temizlik araçları alımı için 40 milyon TL’lik bir kredi çekme yetkisi vermişti. Ne var ki bu yetki kullanılmadı ve araçlar o dönemde satın alınmadı. Şimdi ise, 539 milyon TL gibi yüksek bir bütçe ile araç kiralama yoluna gidildi.

Yeniden Refah Partisi Elazığ İl Başkanı Av. Erhun KARAKUŞ, bu duruma dikkat çekerek, ihalenin iptal edilmesini ve belediyenin, hibe kaynaklı bir kredi bularak araçları satın almasını önerdi. Karakuş’a göre, bu adım hem Elazığ Belediyesi’nin hem de Elazığ halkının menfaatine olacaktır.

Belediyenin aldığı bu karar, hazinenin ve bütçenin büyük bir zarara uğramasına neden olabileceği endişelerini de beraberinde getiriyor. KARAKUŞ, belediye yönetiminin bu kararı yeniden gözden geçirmesi gerektiğini belirtiyor.

Editör: İzzet TUMAY