ÖZEL HABER

YERLİ SEBZE ÇIKTI AMA FİYATLAR DÜŞMEDİ

Bulunduğumuz dönemde sebze ve meyve fiyatlarının düşmesi gerekirken, yükselmesi dikkat çekerken, bu durumun tarladan çıkış fiyatıyla tüketiciye geliş fiyatı arasındaki farklılıktan kaynaklandığı belirtildi...

Elazığ’da tarlada yerli sebze çıkmasına rağmen fiyatlar halen düşmedi. Taze meyve ve sebze fiyatları, yükselişe geçerken, ürünün çiftçiden çıktıktan sonrasındaki yolculukta artan tutarların takip edilmesinin önemi bir kez daha gündeme geldi.

 YERLİ SEBZE TARLADA DAHA UCUZ

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın hazırladığı Gıda Fiyat Endeksi’nde yayınlanan rapora göre, taze meyveler ve sebzeler grubunda fiyatların yaz döneminde yükseldiği gözlemlenirken, bir önceki ayla değerlendirildiğinde sebze fiyatlarında yüzde 8,16, taze meyvelerde ise yüzde 7’lik artış görüldüğü bilgisine ulaşıldı. Yaz dönemi olmasına karşın sebze ve meyvelerde fiyat artış dikkat çekerken, ürünün üreticiden alım fiyatı ile tüketiciye sunulduğu fiyat arasındaki fark ciddi manada sıkıntılara yol açıyor. Bulunduğumuz dönemde sebze ve meyve fiyatlarının düşmesi gerekirken, yükselmesi dikkat çekerken, bu durumun tarladan çıkış fiyatıyla tüketiciye geliş fiyatı arasındaki farklılıktan kaynaklandığı belirtildi.

BİBERİN 5 LİRA OLMASI GEREKİRKEN, 25-30 TL ARALIĞINDA SATILIYOR

Takip sistemi ile ürünün bahçeden çıkış fiyatı, toptancıya geliş fiyatı, toptancının satış fiyatının takip edilmesi gerektiği vurgulanırken, bu şekilde bir sistem olmadıkça, ürün fiyatlarının artamaya devam edeceği belirtildi.

Elazığ’da özellikle mevsim itibariyle domates ve bibere talep her geçen gün artarken, ağustos ayı ortalarının geçildiği şu günlere dolmalık biber fiyatını halen 25-30 bandında olması ise dikkat çekiyor.