İzzet TUMAY - Peynirlerin açıkta satılması yasak ve riskli olmasına rağmen Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün bu konunun ne kadar takipçisi ve ne kadar denetçisi olduğu ise tam bir muamma.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 1 Ocak 2016 Tarihi’nde yayınladığı peynir tebliği ile açıkta peynir satışı yasaklanmıştı ancak ne pazar yerlerinde ne de marketlerde yasağa uyan yok. Müşteri istediği gibi peynirin tadına bakabiliyor. Vakumlu olan ürünler bile gerektiğinde tadına bakılması için önce kesiliyor sonra üzeri jelatinle kapatılıyor.
Elazığ Kapalı Çarşı’da yaz aylarında olduğu gibi şu anda da peynir satışı maalesef açıkta yapılıyor. Peynirler tepsiler üzerinde üzeri kapatılmadan vatandaşın tüketimine sunulmaya devam ediyor. İnsanların sağlığı açısından büyük sorunlara sebep olabilecek bu uygulama 7 yıl önce düzenlemenin yürürlüğe girmesine rağmen halen devam ediyor… 

“NEDEN DENETLEMİYOR?”

Düzenleme 7 sene önce yürürlüğe girdi girmesine ama; maalesef peynir halen açıkta satışa sunulmaya ve satılmaya devam ediyor. 2016 Yılı’nda yayınlanan Peynir tebliğine göre peynirin üretiminden muhafazasına, taşınmasından piyasaya arzına kadar birçok yenilik getiren düzenlemeyle, peynirin artık ambalajsız satılamaması, üretilen peynirler ambalajlı şekilde ve hijyen kriterlerini karşılayan yerlerde piyasaya sunulmasını içeriyor. Lakin Elazığ’da alışveriş denince akla gelen ilk yerlerden birisi olan tarihi Kapalı Çarşı’da bulunan tezgahlarda peynir yasaya rağmen açıkta satılmaya devam ediliyor. Peynirlerin açıkta satılması riskli olmasına rağmen Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün bu konunun ne kadar takipçisi ve ne kadar denetçisi olduğu ise tam bir muamma.

“ESNAFA ZARARI OLMASIN AMA HİJYEN DE GÖZ ARDI EDİLMESİN”

2016 Yılı’nda açıklanan Peynir Tebliği’nin esnafa ‘zarar’ vermeyecek şekilde uygulanmasından yana olduklarını ifade eden vatandaşlar, “Düzenleme insanların sağlığı göz önüne alınarak yapıldı diye düşünüyoruz. Tabi bu uygulama yapılırken esnafların durumu da göz önünde tutulmalı. Esnaflarımız bin bir zorlukla hayat mücadelesi veriyorlar. Ancak bizlerinde sağlığı düşünülmeli. Peynirin açıkta satılması uygun olmayan bir durum. Peynirin yeni düzenlemeye göre satışının sağlanması adına esnaflar zarar görmeyecek şekilde uygulanmasından yanayız. Ayrıca insanların da sağlığı ile oynamaya kimsenin hakkı yok diye düşünüyoruz. Burada denetim mekanizmasının bir an evvel devreye girmesini istiyoruz.” Dedi. 
 

Editör: İzzet TUMAY