İzzet TUMAY - Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı olan Saray Camisi’nin alt tarafındaki dükkanların kiralarına yüzde yüz zam yapıldı, yapılan bu zamma itiraz eden esnafa ise durumun ‘güncelleme’ olduğunu söyleyen yetkililer esnafa bir darbe daha vurdu…

VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN YÜZDE 100 ZAM!


Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı olan Saray Camisi’nin alt tarafındaki dükkanların kiralarına yüzde yüz zam yapıldı, yapılan bu zamma itiraz eden esnafa ise durumun ‘güncelleme’ olduğunu söyleyen yetkililer esnafa bir darbe daha vurdu…


ESNAFA YÜZDE 100 KİRA ZAMMINI HANGİ ‘DİN’ KABUL EDER?

Ülke genelinde ekonomik kriz günden güne büyürken, Elazığ’da sigorta primlerini, işçi maaşını ödeyemeyen esnaflara yapılan kira zulmü ‘pes’ dedirtti. Gazeteniz TURAN’ın ulaşıp görüşlerini aldığı Saray Camii Pasajı esnaflarından İsmail BULANIK, Ahmet YEŞİLKAYA ve Tahsin BİLGE, yapılan kira zammı zulmünün kabul edilemez olduğunu belirterek tepkilerini dile getirdiler.

1-106

İSMAİL BULANIK; ‘’87 YILINDAN BU YANA ESNAFIM, BÖYLE ZULÜM GÖRMEDİM!’’
35 yıldır pasajda esnaflık yaptığını belirten İsmail BULANIK; ‘’35 yıldır burada esnafım. Bazı öneriler farklı şekilde bizlere sunuluyor ancak bunlar çok yanlış şeyler. Bunlar 5 yılda bir kiraları güncelliyorlar. Geçen sene yine kiraları güncelleyip yüzde 70 arttırdılar. Vakıf temsilcileri buraya geldiler, ben onlara; kendi dükkanımın karşısında 5 tane dükkân var, gidin hepsine de bakın, sorun. Bizim kiralarımız o esnafların 3 katı daha fazla dedim. Onlar şahıs bizim vakıf. Biz arttırım olsun; yüzde 30-40 yapılsın ama yüzde 100 zam çok yüksek. Benim kiram bu zamdan önce 6 bin 635 TL idi. Gelen son zam ile birlikte 2 ile çarptığınızda 6.632 çarpı 2 = 13 bin 270 TL.’’ Dedi.

2-43

YEŞİLKAYA; ‘’TEFE-TÜFE’YE GÖRE BİLE ÇOK FAHİŞ BİR ZAM!’’

Pasaj esnaflarından Ahmet YEŞİLKAYA, yapılan zammın kabul edilemez olduğunu, zaten ciddi maddi çıkmazda olan esnaflar için bu zammın büyük bir darbe olduğunu belirterek, şunları söyledi; ‘’Bizim işyerlerimizin olduğu bu pasajda dükkanların yarısı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yarısı ise cami derneğinin. Cami derneği kiraları yüzde 55 arttırmış, vakıflar ise yüzde yüz arttırmış. Vakıflar Genel Müdürlüğü bu sene vakıfa ait işyerlerinde daha önce görülmemiş oranda bir kira artışı yaptı. Vakıflar kendisine ait işyerlerine yüzde yüz oranında zam yapmıştır. Bu zam kabul edilebilir değil.”  Diye konuştu.

BİLGE; ‘’FAHİŞ KİRA ARTIŞI BİZLERİ ÇOK ZOR DURUMDA BIRAKACAK!’’
Tahsin BİLGE isimli esnaf ise yaptığı açıklamada, ekonomik kriz nedeniyle işlerinin durgun geçtiğini, fahiş fiyat artışının kendilerini çok zorda bıraktığını belirterek şöyle konuştu; ‘’Vakıflardan gelen arkadaşlara dedim; gidin piyasaya sorun, onlarda sizin kiralarınız gerçekten pahalı dediler. Mesela Belediye Çarşısı şahıstır ama bizden uygunmuş inşallah bir şeyler yaparlar. Sonra biz esnaflara evraklar geldi, evraklara baktık ki kiralar yüzde 100 arttırılmış. Zaten işlerimiz yok. Biz illa kiralarım düşük olsun demiyoruz, makul bir zam yapılarak bir oran belirlensin. Piyasaların ve esnafları durumu ortada, piyasa şartlarını iyi değerlendirmek ve ona göre artışlar yapılması gerekiyor. Kiralarımız çok arttı. Dışarıda komşu esnaflarımızla kıyasladığımızda en fazla kirayı biz ödüyoruz diyebiliriz.’’ Diye konuştu.

Editör: İzzet TUMAY