Bin bir zahmetle toplanan üzümlerin alım fiyatları üreticilerin bu senede moralini bozdu. Geçen yıla kıyasla üzüm fiyatlarında ufak bir artış yaşanmasına rağmen, bu yıl ürünün hak ettiği değeri bulamaması, üreticileri zor durumda bıraktı.

ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLMEDİ

Geçtiğimiz yıl üzüm alım fiyatı 27 lira iken, bu yıl 35 lira olarak açıklanmıştı. Ancak üreticiler, beklentilerinin en az 40 lira civarında olduğunu ifade ediyor. Özellikle mazot, gübre ve diğer tarımsal girdilerdeki fiyat artışlarının üretim maliyetlerini ciddi oranda artırdığı bir sezonda, açıklanan bu fiyatların üreticiye beklenen kazancı getirmediği görülüyor. Yurtbaşı beldesindeki Hoş köyü, Elazığ ve çevre illerin sofralık üzüm ihtiyacını karşılayan önemli merkezlerden biri olmasına rağmen, bu yıl üreticiler ekonomik olarak zor bir hasat dönemi geçirdi.
E W F E F W G G

VERİM İYİ AMA FİYATLAR BEKLENTİNİN ALTINDA

Hoş köyünde bu yılki üzüm hasadı, verim açısından oldukça iyi geçti. Ancak yüksek maliyetler ve düşük alım fiyatları, üreticilerin umutlarını kırdı. Binlerce ton üzüm toplanmasına rağmen, fiyatların beklentileri karşılamaması köydeki üreticileri hayal kırıklığına uğrattı. Toplanan üzümler Elazığ dışında çevre illere de gönderilse de, üreticiler alım fiyatlarının yeterli olmadığını belirtiyor. Üzüm üreticileri, bir sonraki yıl için umutlarını korurken, bu yılki kazançlarının yetersiz olmasından dolayı endişeliler.

‘’HASATTAN BEKLEDİĞİMİZİ ALAMADIK!’’

Gazeteniz TURAN’a konuşan Hoş köyünden üzüm üreticisi Ali Tekdan, bu yıl verimin çok iyi olduğunu ancak fiyatların üreticileri tatmin etmediğini dile getiriyor: “Bu yıl üzümlerimizin her yıl olduğu gibi verimi çok iyi. Herhangi bir don olayı yaşanmadı, hasat zamanı da oldukça verimli geçti. Ancak üzümde alım fiyatı istediğimiz seviyede değil. Hasat sonuna yaklaştığımız bu günlerde ciddi bir üzüntü içerisindeyiz. Beklentilerimizin altında kalan fiyatlar, tüm emeklerimizin boşa gitmesine neden oluyor.”
 

ARTAN MALİYETLER ÜRETİCİYİ ZORLUYOR

Ali Tekdan, artan girdi maliyetlerine dikkat çekerek, “Mazot, gübre ve diğer tarımsal ürünlerin fiyatlarındaki artış nedeniyle, üretici her geçen yıl daha da zor duruma düşüyor. Bağların ilaçlanması, bakımı ve hasadı çok zahmetli. Ancak ürünümüzü değerinde satamadığımızda bu zorluklar katlanarak büyüyor” diye konuştu. Hoş köyünde başta Köhnü, Şilfoni, Ağın, İri Salkım, Kırmızı, Öküzgözü, Boğazkere, Ternebi ve Beyaz Çekirdeksiz gibi çeşitli üzüm türleri yetiştiriliyor. Bu çeşitlerin birçoğu ticari amaçlı üretiliyor, ancak ticari anlamda fiyatların düşüklüğü üreticileri zor durumda bırakıyor.

ÜRETİCİLERİN GELECEK YILA UMUDU SÜRÜYOR

Hoş köyünde üzüm hasadı kasım ayının sonuna kadar devam ediyor. Üzümlerin toplanması zahmetli bir iş olmasına rağmen, üreticiler soğuk hava şartlarına karşı çadırlar kurarak bağlarını korumaya çalışıyorlar. Üzümler, soğuk hava şartlarına karşı korunarak hasat edilmeye devam ederken, üreticilerin beklentisi, gelecek yıl daha iyi alım fiyatlarıyla emeğin karşılığını almak.
Mazot ve gübre fiyatlarındaki artışın önüne geçilmediği sürece, üzüm üreticilerinin kazanç sağlamasının zor olduğunu belirten üreticiler, gelecek yılın daha kazançlı bir sezon olmasını umut ediyorlar.
 

Editör: İzzet TUMAY