ÖZEL HABER

ÜRETİCİLER MERA VE ÇOBAN SORUNUNU AŞAMIYOR

Üreticiler, bu sorunların çözülmemesi halinde hayvancılığın geleceği için endişeli ve devlet desteği bekliyor...

Elazığ’daki hayvancılık sektörü, mera kullanımı ve çoban eksikliği gibi büyük sorunlarla karşı karşıya. Üreticiler, bu sorunların çözülmemesi halinde hayvancılığın geleceği için endişeli ve devlet desteği bekliyor..

Elazığ’da hayvancılık sektörü, giderek büyüyen sorunlarla karşı karşıya. Özellikle mera kullanımı ve çoban eksikliği, üreticilerin en büyük sıkıntılarından biri haline geldi. Çiftçiler, bu sorunların çözülmemesi halinde hayvancılığın geleceğinin tehlikeye gireceğini belirtiyor. Elazığ Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Sezer, bu sorunlara dikkat çekerek, devletin üreticilere daha fazla destek vermesi gerektiğini vurguladı.

SEZER: “5-10 YIL SONRA ET, SÜT VE PEYNİR BULAMAYACAĞIZ”

Sezer, hayvancılığın bitme noktasına geldiğini belirterek, özellikle mera kullanımı ve çoban eksikliğine dikkat çekti. “Hayvancılık bitme noktasında. Genç nesil bu işe hevesli değil. Kırsalda kimse kalmadı. Yetiştiriciler olarak mera ve çalışan eleman istiyoruz” diyen Sezer, köy meralarının kullanılmayan kısımlarının üreticilere tahsis edilmesi gerektiğini söyledi: “Bu durum hem üretimi artırır hem de üreticilerimizi büyük maliyetlerden kurtarır. Küçükbaş hayvan yetiştiricileri olarak mera konusunda büyük sıkıntılar çekiyoruz. Siyasilerden ve bürokratlardan çözüm için destek bekliyoruz.”

‘’YAYLALARIMIZ YETERLİ DEĞİL’’

Sezer, yaylaların yetersiz olduğunu ve köy meralarının kiralanmadığını belirtti: “Yaylalarımız çok az, yeterli değil. Meralarımızı ise köy muhtarları ya da köylüler bize kiraya vermiyor. Hayvancılık yapılmıyor. Köylülerin hayvancılık yapmayıp boşta olan meraları biz yetiştiricilere verilmesi lazım. Bu işin yürümesi için yetiştiricileri kırsalda tutmak gerekiyor. Biz onları orada tutmazsak 5-10 yıl sonra et, süt, peynir bulamayacağız. Hayvancılık biter. Biz devlet büyüklerimizden mera kanunlarının değiştirilmesini talep ediyoruz.”

 “100 BİN LİRA MAAŞLA ÇALIŞTIRACAK ÇOBAN BULAMIYORUZ”

Sezer, kentte 100 bin lira maaşla çoban bulamadıklarını da sözlerini ekleyerek, “Hayvancılık bitme noktasında. Gençlerimiz bu işe hevesli değil. Kırsalda kimse kalmadı. Yetiştiriciler olarak mera ve çalışan eleman istiyoruz” dedi. Yerli üreticilerin, yüksek yem fiyatları, yüksek girdi maliyetleri ve ithal hayvanlar nedeniyle büyük zararlar yaşadığını belirten Sezer, her geçen yıl daha fazla üreticinin sektörden çekildiğini söyledi: “Bu yüzden devletin üreticilere daha fazla destek vermesi ve yem fiyatlarını kontrol altına alması gerekiyor. Bu sorunlar çözülmezse her yıl daha fazla üretici sektörden çekilecek.” Diye konuştu.