Eczacılık fakültelerinin sayısındaki artış ve mezun sayısının hızla yükselmesi, Türkiye’de işsiz eczacılar sorununu gündeme getirdi. 23. Bölge Elazığ Eczacılar Odası Başkanı Uğur Çelik, eczacılık fakültelerinin bazılarını araştırma ve geliştirmeye yönlendirilmesi gerektiğini belirterek, yetkililerden bu soruna çözüm bulunmasını talep etti…
Eczacılık sektöründe işsizlik tehdidi büyüyor. 23. Bölge Elazığ Eczacılar Odası Başkanı Uğur Çelik, ülkemizde son yıllarda açılan eczacılık fakültelerinin sayısının hızla arttığına dikkat çekerek, bu durumun gelecekte işsiz eczacılarla karşılaşılmasına yol açabileceğini belirtti. Çelik, aynı zamanda eczacılık fakültelerinin bir kısmının araştırma ve geliştirmeye yönelik olarak yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

‘’ECZACILIK FAKÜLTELERİ VE YÜKSEK KONTEJANLAR PROBLEM OLUŞTURUYOR’’
Çelik, “1997 yılına kadar ülkemizde 7 eczacılık fakültesi vardı, ancak şu an bu sayı 63’e çıkmış durumda. Bu konuda hem Türk Eczacılar Birliği hem de bölge eczacı odaları olarak sürekli olarak sorunları gündeme getiriyoruz. Bu kadar mezunun iş bulma imkânı maalesef yok. Bir süre sonra işsiz eczacılarla karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz olacaktır” dedi.
Çelik, eczacılık mesleğinin işsizlikle anılmasının üzücü olduğunu belirterek, “Bizim görüşümüz, bu kadar çok eczacılık fakültesi ve yüksek kontenjanların olmaması gerektiğidir. Mevcut fakültelerin bir kısmının, özellikle yeni molekül keşfi konusunda ülkemizin ihtiyacı olan ilaç araştırmalarına yönlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Çünkü ilaç son derece stratejik bir metadır ve her ülkenin ilaç konusunda kendi kendine yetebilme zorunluluğu vardır” dedi.

‘’ECZANE AÇMA KAPASİTESİ DOLMUŞ DURUMDA’’ 
Çelik, Türkiye’de serbest eczane açma kapasitesinin dolmuş durumda olduğunu da sözlerine ekleyerek sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye’nin ne kadar serbest eczaneye, akademisyene ve hastanede çalışan eczacılara ihtiyacı olduğu konusunda bir planlama yapılmalı ve buna göre kontenjanlar belirlenmelidir. Türk Eczacılar Birliği’nin bu konuda detaylı çalışmaları mevcuttur. Türkiye’de şu an 3 bin 500 kişiye ait bir eczane açma hakkı bulunmakta ve şu anda yaklaşık 30 bin eczacı bulunmaktadır. Neredeyse bütün illerde yeni eczane açma kapasitesi dolmuş durumdadır” dedi.

‘’YETKİLİLER SESİMİZE KULAK VERMELİ’’
Kamuda alımların belli bir seviyeye geldiğini söyleyen Çelik, “Bizim talebimiz, ilacın olduğu her yerde eczacısının bir ilaç profesyoneli olarak yer almasıdır. Eczacılar, evde bakım üniteleri, SEÇEK sosyal hizmetler ve cezaevleri gibi alanlarda da görev almalıdır. İlaç nerede dağıtılıyorsa, hastaya nerede ulaştırılıyorsa, ilacın profesyonelleri olan eczaneler tarafından, eczacı eliyle ve tarifiyle verilmelidir. Akılcı ilaç kullanımı; doğru ilacın doğru dozda ve doğru şekilde doktor tarafından reçete edilmesi ve eczacı tarafından hastaya verilmesi ile mümkün olur” dedi.

Çelik son olarak, “Eczacılık fakültesi sayılarının azaltılması ve kontenjanların düşürülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Gelecekte işsiz eczacılarla karşılaşmamak en büyük umudumuzdur. Yetkililerden talebimiz, bizlerin sesine kulak vermeleridir” şeklinde konuştu.
 

Editör: İzzet TUMAY