Elazığ Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halef Ortaç, süt fiyatlarına acilen zam yapılması gerektiğini belirterek, üreticilerin artan maliyetler nedeniyle zor durumda olduğunu vurguladı. Altı aydır süt fiyatlarında artış yapılmadığını hatırlatan Ortaç, fiyatların 14.65 lirada kalmasının üreticiyi kurtarmadığını, birçok üreticinin sektörden çekilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi…

S Ü T

Elazığ Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Halef Ortaç, soğutulmuş çiğ inek sütünün litre fiyatına acilen zam yapılması gerektiğini belirtti. Üreticilerin ayakta kalabilmesi için bu fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Ortaç, “Bu şartlar altında üretime devam etmemiz mümkün değil. Eğer gerekli fiyat düzenlemesi yapılmazsa, çok sayıda üretici sektörden çekilmek zorunda kalacak” dedi.

ÜRETİCİLER ZOR DURUMDA: “YA FİYAT YÜKSELTİLİR YA DA İNEKLER KESİLECEK”

Ulusal Süt Konseyi’ni acilen toplanmaya çağıran Ortaç, mevcut fiyat politikalarının sürdürülebilir olmadığını belirtti ve şunları ekledi: “Altı aydır çiğ süt fiyatında bir artış yapılmadı. Oysa biz kış aylarına giriyoruz. Hayvanlarımızı beslemek, üretimi sürdürebilmek için maliyetler her geçen gün artıyor. Bu şekilde devam ederse, birçok üretici hayvanlarını kesime göndermek zorunda kalacak. Bu durum, sadece üreticiyi değil, ülkenin süt tedarik zincirini de ciddi şekilde etkileyecek.”

-146Ortaç, her bir ineğin işletmelere günlük ortalama 335 liralık bir maliyet yüklediğini dile getirirken, “Bu maliyetleri karşılayabilmek için her inekten günde en az 22,3 litre süt almamız gerekiyor. Ancak mevcut süt fiyatlarıyla bırakın kâr etmeyi, maliyetlerimizi bile karşılayamıyoruz. Birçok üretici zaten borç içinde,” şeklinde konuştu. Ortaç ayrıca, süt priminin şu an 50 kuruş olduğunu ve bunun acilen artırılması gerektiğini vurguladı. Üreticilerin bu baskı altında daha fazla dayanamayıp sektörden çekilebileceğine dikkat çekti.

“6 AYDIR TOPLANMAYAN SÜT KONSEYİ, ÜRETİCİLERİ MAĞDUR EDİYOR”

Ortaç, Ulusal Süt Konseyi’nin altı aydır toplanmadığını ve en son 14.65 lira olarak belirlenen süt fiyatının üreticileri kurtarmadığını ifade etti. “En son altı ay önce toplandılar ve fiyatı 14.65 lira olarak belirlediler. Ancak bu fiyat üreticiyi ayakta tutmaya yetmiyor. Bu süre zarfında her şeye zam geldi; yem, akaryakıt, girdi maliyetleri hızla arttı, fakat süt konseyi bu maliyet artışlarına rağmen fiyatları artırmadı.” dedi. Ortaç, bu durumun üreticiyi daha da zor bir duruma sürüklediğini söyledi.

-147

“MARKET FİYATLARI ARTIYOR, ÜRETİCİLER EZİLİYOR”

Halef Ortaç, marketlerdeki süt ve süt ürünleri fiyatlarının sürekli artmasına rağmen üreticiye aynı oranda bir zam yapılmadığını belirtti: “Market raflarında fiyatlar sürekli artıyor ama biz üreticiler bu fiyat artışlarından hiçbir şekilde yararlanmıyoruz. Her şey güllük gülistanlık gibi gösteriliyor ama gerçek bu değil. Biz hem üretici hem de tüketiciyiz. Çıksın biri bana desin ki ‘Market rafındaki fiyatlar aynı kaldı’ göreyim.”

ÜRETİM KRİZİNİN EŞİĞİNDE

Halef Ortaç’ın sözleri, süt üreticilerinin içinde bulunduğu zor durumu net bir şekilde özetliyor. Üreticiler, kış aylarına girerken, hayvanlarının beslenmesi ve bakımı için gereken finansal desteği bulamazsa, sektörden tamamen çekilmek zorunda kalabilirler. Bu da süt arzında büyük bir düşüşe ve süt ürünlerinin fiyatlarının daha da artmasına neden olabilir. Eğer gerekli adımlar atılmazsa, süt üretimi ciddi bir krizle karşı karşıya kalacak.

Editör: İzzet TUMAY