Elazığ Şeker Fabrikası, pastane, tatlıcı, market, gibi şeker ürünleri tedarik noktalarına şeker satışlarına sınırlama getirdi. Alınan kararla birlikte artık şekerli ürünlerin satış noktalarına haftalık 10 ila 20 çuvalla sınırlandırılan satışlar yapılacak. Kararın uygulamaya konulmasıyla birlikte ciddi sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren pastane ve tatlı imalatçıları, kota uygulamasının kalkması ya da her iş yerine aynı miktarda ürün kotası uygulanmaması taleplerini dile getirdiler.
Tatlı üreticileri işlerinin tamamen şeker üzerine olduğunu söylerken, bir marketle bir tatlıcıya aynı kotanın uygulanmaması gerektiğini, bu durumun özellikle toptancılar tarafından suiistimal edilebileceğini belirterek şu ifâdelere yer verdiler…
Cafer DÖNER; “KARABORSA YA DA KAPANMAYA YOL AÇAR”
“16 yıldır bu sektörde çalışıyorum. Unlu mamulleri ve hemen her türlü tatlıyı imal ederek toptan ve perakende satış gerçekleştiriyorum. Şeker fabrikası bize haftalık en fazla 10 çuval şeker veriyor. Şu anda 212,5 TL den alıyoruz çuvalını. Ama aldığımız 10 çuval şeker bizim en fazla iki günlük imalatımızı karşılıyor. Haftalık olarak 10 çuval kota koyulması, işletmem için büyük sorunlara yol açıyor. İşim tatlıcılık. Yani şekerle işimi çevirebiliyorum. Bu uygulama ya kaldırılsın ya da bir marketle bir tatlıcıya aynı kota uygulanmasın. Resmî olarak kime, nereye başvuracağım onu da bilmiyorum. Ama bu sorun çözülmezse ya şeker karaborsaya düşecek ya da biz işyerlerimizi kapatmak zorunda kalacağız.”
Mehmet DOĞAN; “TOPTANCI’DAN FAHİŞ FİYATA ALIYORUZ!”
“5 yıldır tatlı ve pastane imalatçısı olarak çalışıyorum. Şeker fabrikasından toptan aldığımız şekere kota uygulaması geldi. Yaklaşık 1,5 aydır bu uygulama var ve bizim gibi tatlı imalatçılarına haftada 10 çuval yetmiyor. Aldığımız şeker bitince toptancıdan almak zorunda kalıyoruz. Toptancılar fabrikadan 250-260 liraya aldığı şekerin çuvalını bize 300-310 tl arası satıyorlar. Fabrikasından şeker alamayan biz ve bizim gibi işletme sahipleri bu parayı vererek şeker almak zorunda kalıyorlar. Fiyatlar artıyor ama biz fiyat da arttıramıyoruz.”
Nuri DOĞANDEMİR; “HİÇ BÖYLE ZOR BİR DÖNEM YAŞAMAMIŞTIM”
“25 yıllık tatlı imalatçısıyım. Bu işi yıllardır yapıyorum hiç böyle zor bir dönem yaşamamıştım. Şekere, una, yağa gelen fiyat artışlarından dolayı zaten zordaydık. Artık fiyat artışını da geçtim şeker bulamaz hale geldik. Şekeri, bizim gibi işlerini şekerle yürüten işletmelere sınırlı vermek hatalı bir uygulamadır. Belki bir bakkala markete haftada 10 çuval satışları için yeter ama bizler için durum aynı değil. 10 çuval şeker bana 2 gün bile gitmiyor. Çünkü işim tatlıcılık. Ne yapacağız bilmiyoruz. Bu haksız uygulamanın sona ermesini istiyoruz.”
Şeker Fabrikası Müdürü Mümtaz ÇELİK; “KAPASİTE RAPORUNA GÖRE VERİLİYOR!”
Elazığ Şeker Fabrikası Müdürü Mümtaz ÇELİK, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada; uygulamanın haksız stokçuluk ve karaborsanın önüne geçebilmek amacıyla yapıldığını söyledi. ÇELİK; ‘’Şu anda şeker tedariki konusunda bir sıkıntı yok. Bize alım için başvuran her işletmenin belli bir kapasite raporu vardır. Bu kapasite raporuna göre bizim genel merkezimizde alım kotaları belirlenir. Ona göre de almak isteyen işletmelere ürün veririz. Kapasite raporuna göre bize şeker verilmesi için belli oranlar veriliyor, biz de o oranlara göre şeker satışını gerçekleştiriyoruz. Burada önemli olan işletmenin kapasite raporudur. Eğer işyeri daha fazla şeker almak istiyorsa kapasite raporunu genişletmesi gerekiyor. Bu tüm Türkiye’de yapılan bir uygulama. Şu anda mümkün olduğu kadar kimseyi mağdur etmemeye çalışıyoruz. Bunun geçici bir durum olduğunu belirtmek isterim.” Dedi.
“GENEL MÜDÜRLÜK TALİMATI VE GEÇİCİ BİR UYGULAMA…”
“Uygulamanın nedenini sorduğumuzda genel müdürlükten bu yönde talimat aldıklarını ifade eden ÇELİK: ‘Bizim esas amacımız; bu uygulamayla herkese şeker verebilmek, herkesin şekere uygun fiyatla ulaşmasını sağlamak. Bizim çuvalını 212 liraya sattığımız şeker, özel fabrikada 250-260 lira civarında satılmaktadır. O nedenle almak isteyen herkese belirlenen kapasite dahilinde şeker verebilmek adına bu uygulamayı yapıyoruz. Bu geçici bir uygulamadır ve hiç kimsenin şeker temininde mağduriyet yaşamaması için elimizden geleni yapıyoruz’’ dedi.