Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fırat CANBAY, bal üretimi ve satışı konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. CANBAY, Elazığ'da satışa sunulan balların büyük bir kısmının yerel üreticilere ait olmadığını ve çoğunun sahte ürünler olduğunu belirtti.

Canbay, TURAN’a verdiği özel demeçte, sahada yaptıkları gözlem ve çalışmaların sonucunda Elazığ'da satılan balların çoğunun yerel üreticilerden gelmediğini ifade etti. “Bu hususta kesinlikle sıkı denetimlerin yapılması ve sonuçların kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor” diyen CANBAY sektörde oto kontrolün sağlanması için bu adımların önemli olduğunu vurguladı.

-110

Arıcılık sektörünün sürdürülebilirliğini tehdit eden faktörlere dikkat çeken CANBAY, “Yüksek girdi maliyetleri, küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri ve tüketicinin bilinçsiz alışveriş yapması, arıcılığı olumsuz etkileyen sebepler arasında yer alıyor. Tüketici doğru ürüne ulaşamadığında, sektörün ürettiği gerçek bal pazarda hak ettiği değeri bulamıyor; bunun yerine, nişasta bazlı şekerler (NBŞ) ve glikoz içeren sahte ürünler piyasaya hakim oluyor” dedi.

Sahte ürünlerin, sektördeki diğer sorunları gölgede bıraktığını ve arıcılığı bitirme noktasına getirdiğini belirten Canbay, “Kamu kurumlarının yapacağı denetimlerle sadece sektörü değil, aynı zamanda tüketiciyi de bu tehlikeden korumak mümkün. Dünyada ve ülkemizde beslenmeye bağlı hastalıkların oranı %60'a ulaşmış durumda. Bu gerçeği göz ardı etmemek gerekir” şeklinde konuştu.

CANBAY, arıcılık sektörünün bitmesinin kimseye fayda sağlamayacağını ifade ederek, “Elazığ'da satışa sunulan balların çoğu yerel üreticilerin ürünü değil, sahte ürünler. Bu durumun önüne geçmek için denetimlerin sıkı bir şekilde yapılması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi şart” dedi.

Editör: İzzet TUMAY