Önce Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni son sınıfta bırakmak zorunda kaldı, sonra Açıköğretim Fakültesi İktisat Bölümü’nü okudu ve yıllar sonra genel aftan faydalanarak 40 yılı aşkın bir süre sonra örgün öğretim görerek 63 yaşında Fırat Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu.
Evet, Elazığlı hemşerimiz Sultan Songur KÜRKÇÜ’nün imrenilecek azmi ve elde ettiği örnek başarıdan söz ediyoruz…
HOCALARI VE ÖĞRENCİ AİLELERİNDEN DUYDUĞU KIVANÇ VERİCİ SÖZLER…
“Torunum yaşındaki çocuklar ile nasıl okurum? Bırakın öğrencileri hocalarım bile çocuklarım yaşında, hatta daha küçük” ifâdeleriyle, yıllar sonra yarım bıraktığı üniversite öğrenimini tamamlamak için karar aşamasındayken duyduğu kaygı ve yaşadığı heyecanı dile getiren Sultan Songur KÜRKÇÜ, mezuniyet töreni esnasında kendini en çok mutlu eden sözlerin hocalarından geldiğini; ‘’Bu çocuklara umut, ilham, örnek, rehber oldun.’’ Sözlerinden onur duyduğunu, böyle hatırlanmayı da yüzlerce diplomaya değer bulduğunu anlatırken, öğrenci arkadaşlarının “Sultan Teyzesi” olmanın ve onların yanı sıra ailelerinin de kendisinden sitayişle bahsetmelerinin kıvanç verici olduğunu ifâde etti…
HİKÂYESİNİ TURAN’A ANLATTI…
Sultan Songur KÜRKÇÜ, arkadaşlarının “Sultan Teyzesi” olarak örnek gösterilen öğrenim hayatının hikâyesini Gazeteniz TURAN’a şu sözlerle anlattı; “1959 Elazığ doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve liseyi Elazığ’da okudum. 1976 yılında Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Bölge Müdürlüğü’nde şimdiki Orman Bölge Müdürlüğü’nde memur olarak işe başladım. Bu arada Endüstri Meslek Lisesi Makine Ressamlığı bölümünü dışarıdan bitirdim…”
“SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ’Nİ SON SINIFTA BIRAKMAK ZORUNDA KALDIM”
“1978 Yılı’nda Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni kazandım. Ancak son sınıfta okulu bırakmak zorunda kaldım. Evlendim 2 çocuğum oldu.
Çocuklar okula başladıktan sonra Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesini okudum. 2000 Yılı’nda emekli oldum. Emekli olduktan sonra büyük bir boşluğa düştüm. Bu arada çocuklarım üniversiteye başlamıştı. Zamanımı çeşitli kurslara giderek doldurmaya çalıştım. Ama bir müddet sonra bu kurslar da yetmemeye başladı. Çocuklar okullarını bitirip her biri kendi hayatlarını kurmuştu. Benimse zamandan başka bir şeyim yoktu.”
“GENEL AF ÇIKTI, TEREDDÜT ETTİM AMA RÜYAMI GERÇEKLEŞTİRMEYE KARAR VERDİM!”
“Nihayet, 2018 Yılı’nda üniversiteler için genel bir af çıktı. Benim de bu aftan yararlanma şansım doğdu. Bu benim için inanılmaz bir fırsattı. Üniversiteyi yarıda bırakmak içimde derin bir boşluk bırakmıştı. Önce çok tereddüt ettim. Çünkü aradan 43-44 yıl gibi uzun bir zaman geçmişti. Üstelik torunum yaşındaki gençler ile aynı kulvarda yarışacaktım. Buna gücüm yetecek miydi ve bunu başarabilecek miydim? Sonunda bütün cesaretimi topladım. Örgün eğitim veren bir üniversitede bu yaştan sonra okumak benim için inanılmaz bir rüyaydı. Rüyamı gerçekleştirmeye karar verdim.”
“DÖRT YIL SU GİBİ AKIP GEÇTİ, İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ DİPLOMASI’NA HAK KAZANDIM”
“Dört yıl su gibi akıp geçti. Bugün İnşaat Mühendisliği Diploması’na hak kazandım. Ama asıl kazancım o kadar büyük, güzel ve muhteşem ki bunu kelimeler ile ifade etmek çok zor.
Dört yılda kazandığımı en somut haliyle mezuniyet töreninde yaşadım. Her şeyden önce ilk günlerdeki; Torunum yaşındaki çocuklar ile nasıl okurum? Bırakın öğrencileri hocalarım bile çocuklarım yaşında hatta daha küçük. İşin sonunda başaramamak, bırakmak zorunda kalmak da var…
Tüm kaygılarıma rağmen, bugün devam etme sebatkârlığımın semeresini yaşamak olağanüstü bir mutluluk benim için.”
“SIRAYA GİRDİLER SULTAN TEYZELERİ’YLE FOTOĞRAF ÇEKTİRMEK İÇİN...”
“Dört yıl boyunca ben onların ‘Sultan Teyze’siydim. Her birinin hayatına dokunmuştum. İlham olmuştum. Sıkıntılarını, kaygılarını paylaşan, umutsuzluklarını umuda dönüştüren bir ‘’Sultan Teyzeleri’’ vardı onların… Sıraya girdiler fotoğraf çektirmek için, tüm mezuniyet töreni boyunca dört yıllık paylaşımın son hatırası olsun diyerek… Beni en çok mutlu eden sözler hocalarımdan geldi; ‘’Bu çocuklara umut, ilham, örnek, rehber oldun.’’ Sözlerini duymak onurlandırdı beni. Böyle hatırlanmak yüzlerce diplomaya değer benim için nezdimde. Anne- babalarından da aynı olumlu cümleleri duydum…”
‘’BENİ MEZUNİYET CÜBBESİ İÇİNDE GÖRENLER ‘SEN SULTAN TEYZE OLMALISIN’ DERKEN…”
“Beni mezuniyet cübbesi içinde görenler ‘’Sen Sultan Teyze olmalısın’’ diyerek her biri evladından duyduğu sitayiş dolu sözleri ifade etti. O insanlara okumanın yaşı olmadığını gösterebilmenin kıvancı içindeyim. Sınıf arkadaşlarım ‘’Bize çok şey kattın’’ diyorlar. Ya onların bana kattığı güzellikler çok daha fazla.
Her birine çok teşekkür ediyorum. Hocalarıma, sınıf arkadaşlarıma…
Ve bu yola çıkarken her anımda beni destekleyen, sıkıldığım, bunaldığım zamanlarda ‘’Sen yaparsın’’ teşvikini hep canlı tutan başta aileme, dostlarıma, arkadaşlarıma ve bu satırları paylaşma nezaketi gösteren TURAN Gazetesi çalışanlarına teşekkür ediyorum.”