İzzet TUMAY - Yaşanan felaketin ardından özellikle Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay’dan depremzedeler Elazığ’a akın etti. Depremin ardından Elazığ’da ağır hasar alan evler tabiri caizse içerisinde ki malzemeler nedeniyle yağmalandı. Çökme tehlikesine rağmen birileri tarafından izinsiz bir şekilde ‘soyulan’ ağır hasarlı binaların birçoğunun yıkımı hala yapılmadı. Yağma edilen bu ağır hasarlı binaların bazılarında ise büyük tehlikeye rağmen yaşayan insanları olması dikkatlerden kaçmıyor.  

fırsatçılık

ELAZIĞ’DA 1000 LİRALIK KİRALAR 10 BİN TL’YE ÇIKTI 

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük depremin ardından çevre illerde yaşayan vatandaşlar Elazığ’a akın etti. Depremzedelerin Elazığ’a yoğunlaşmasının ardından bunu fırsat bilen birçok ev sahibi normal kirası 1000 lira olan bir evin kirasını 10 bin TL’ye kadar yükseltti.   
Sağlamlığı nedeni ile çevre illerden gelen depremzedeler özellikle devlet tarafından yapılan TOKİ konutlarını tercih ederken, kiralık ev bulmak imkânsız hale geldi. İl genelinde kiralık ev bulma zorluğu bazı fırsatçı ev sahiplerinin ekmeğine yağ sürdü ve Elazığ’da ev kiraları astronomik rakamlara ulaştı. Bazı ev sahiplerinin, 1000 liraya kiracı bulamadığı evlerine 10 bin lira kira istemesi fırsatçılık olarak değerlendirildi. Kiralara yapılan insafsızca artışlar vatandaşların büyük tepkisini çekti. 

fırsatçılık1
Elazığ’da kiralık ev bulmanın zor olduğunu, kiralık olanlara ise fahiş fiyatlar istendiğini belirten serbest çalışan Rıfat KERTİK isimli vatandaş, ‘’Depremde canı yanmış insanların bir de kiralarla canını yakıyorlar. Bir eve 7-10 bin lira kira istemek ne demek? Asgari ücretle çalışan bir insan bu kirayı nasıl ödeyecek. İnsanlarda merhamet duygusu kalmamış. Ev sahiplerine çağrım, vicdansızlık yapmasınlar, ellerini vicdanlarına koyup kiraları öyle belirlesinler. Kanun neyse ona göre kiraları arttırsınlar, insanları bile bile zor duruma düşürmesinler. Bir deprem oldu, insanların evi yıkıldı, insanlar evsiz kaldı, ev bulamaz hale geldi. Bu kadar büyük sıkıntılarla uğraşanlara bir de kira darbesi vuruldu. Bu zor günlerde insanlar birbirine yardımcı olması gerekir, zorluk çıkarma, fırsatçılık yapma zamanı değil.” Diye konuştu.  
 
FAHİŞ KİRA ARTIŞLARINA YASAL DÜZENLEME YOLDA! 

Son dönemde fahiş şekilde artan kira fiyatları birinci gündem maddesi olurken, konuyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması için çalışma başlatıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 28'inci dönem milletvekillerinin ilk icraatlarından biri adalet alanında yapılacak düzenlemelerle ilgili olacak. Meclis tatile girmeden yasa gerektiren düzenlemeler hayata geçirilecek. Son günlerde fırsatçı ev sahiplerinin fahiş kira artışlarına yönelik düzenleme en acil gündemlerden biri olarak Meclis'te görüşülecek. Daha önce belirlenen yüzde 25 taban fiyatına ek fahiş kira artışı yapan fırsatçı ev sahiplerine yeni yaptırımlar da yolda. Devlet, fahiş kira artışlarının önüne geçmek için kiracıya koruma kalkanı oluşturacak. Kira artışında mevcutta yüzde 25 sınırı uzatılacak, fırsatçılara verilen cezalar ağırlaştırılacak. Kira artışına yasal fren çalışması bakanlık koordinasyonunda ilgili bakanlıkların katkılarıyla yürütülüyor. 

Editör: Haber Merkezi