Gazeteniz TURAN aracılığıyla yetkililere tekrar seslenen amacıyla Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Baskil İlçe Başkanı Naim ODABAŞI, 3 göletten 2'sinin su kaçırması nedeniyle halen daha âtıl vaziyette durduğunu hatırlattı…

CHP İlçe Başkanı Naim ODABAŞI, Odabaşı ile İçlikaval Göletleri’nde su kaçağı olduğuna dâir söylemlerine karşın, DSİ 9. Bölge Müdürü Sabahattin ŞAMCI yaptığı açıklamada Göletteki kaçaklar için çalışmalarını sürdürdüklerini ve göletin 2024 Yatırım Programı’na alındığını söyledi…

BASKİL GÖLET  (1)

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Baskil İlçe Başkanı Naim ODABAŞI, Elazığ’ın Baskil ilçesinde sulama amacıyla yapılan göletlerin gövdeden su kaçırması nedeniyle kullanılamadığını Gazeteniz TURAN aracılığıyla açıklamıştı. Gazeteniz TURAN’a yeniden görüşlerini bildiren Naim ODABAŞI, “O dönemde kontrol mühendisleri olsun, yetkililer olsun niye denetimini yapmadılar? Zamanında denetim yapılsaydı su kaçırmazdı bu gölet. Devletin de bu kadar zararı olmazdı. Devletin parası böyle göletlerle falan çarçur ediliyor.’’ Dedi. 

NAİM ODABAŞI; KÖYLÜLER SESİNİ ÇIKARMASIN DİYE DİNAMO İLE SU VERİLİYOR!’’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Baskil İlçe Başkanı Naim ODABAŞI, Baskil İlçesi’nde yapılan fakat hiç aktif duruma geçmeyen Odabaşı Göleti’ne ilişkin Gazeteniz TURAN’a yaptığı özel açıklamada şikâyetini şu ifâdelerle dile getirdi; ‘’Odabaşı Göleti'nin 2011'de ihalesi yapıldı. Yanılmıyorsam 2013'lerde falan başlandı ve gölet bittikten sonra şu anda 3 senedir gölet kullanılmıyor. 'Gövdede su kaçırıyor' denildi. Kaç defa denemelerine rağmen yapamadılar. Eğer Odabaşı göleti faaliyete girmiş olsaydı 5 bin 350 dekar arazi sulanacaktı. Faaliyete girmediği için bu araziler sulanmadı. Ve şu anda DSİ, 3 yıldır da eski bahçeler kurumasın diye dinamoyla köylüye su veriyor.  Köylü de sesini çıkarmasın diye 3 senedir o dinamo masrafını DSİ ödüyor. Yani bu Odabaşı Göleti'ne yapılan milyonlarca lira ziyan olmuş durumdadır. O sulanacak olan araziler de sulanmadı ayrıca da Devlet Su İşleri bir de TEDAŞ'a elektrik parası veriyor. Gövdede çürüklük var. O dönemde kontrol mühendisleri olsun, yetkililer olsun niye denetimini yapmadılar? Neden su kaçırıyor? Zamanında denetim yapılsaydı su kaçırmazdı bu gölet. Devletin de bu kadar zararı olmazdı.’’

“KAMU’NUN PARASI HEBÂ OLDU, 2 GÖLET DE ÇÜRÜYOR!’’

‘’Gördüğünüz gibi Baskil İlçesi’nde durum ortada, İçlikaval ve Odabaşı Göleti’nin yapımına trilyonlar harcanmış fakat kaderlerine terk edilmiş. Bu Odabaşı Göleti’nin yapımı da çok sıkıntılıydı toplam 4 kere yüklenici firma değişti, bunca yıldır Odabaşı Göleti’nden ve İçlikaval Göleti’nden faydalanılamadı. Baskil’de köylülerin toprağı suyla kavuşamadı. Devlet Su İşleri şu anda Baskilli insanlar sesini çıkartmasın diye dinamo ile su çekip, Baskilli’ye veriyorlar. Aylık yüklü miktarda elektrik faturası geliyor, her ay binlerce lira zarar ediyor. Dinamo ile su gitmeyen yerler ise Baskil İlçemizde artezyen ile sulanıyor. Tekrar belirteyim bu göletler hiç faaliyete geçmedi. Hatta Göletler yağıştan dolayı da dolunca Devlet Su İşleri göletleri taşkın olmasın diye boşaltıyor. Çünkü Gölet’ten su dinamodan çıkıyor ve dinamo yetersiz kalıyor. Göleti de mecburen boşaltıyorlar gizli bir şekilde.’’

BASKİL GÖLET  (3)

‘’BU GÖLETLERDE KİMİN İHMALİ VARSA HAKKINDA YASAL İŞLEM YAPILMALI!’’

‘’Ayrıca bizim İçlikaval Göleti var. Bu da biraz ileride yukarıda. Onda da zemin çürük diyorlar. Şu anda orada 2 bin 500 dekar sulanacaktı ve o da sulanmıyor. Zemin çürükse zemin etüdü yapılmadı mı? Jeoloji mühendisleri bakmadı mı? Oraya da milyonlarca para gitti. Neden devletin parası bu şekilde hebâ oluyor? Ayrıca bir de Akuşağı Göleti var. Onun da faaliyete girmediğini söylüyorlar. Onda da çeşitli arızalar varmış. Devletin parası böyle göletlerle falan çarçur ediliyor. Bu devleti zarara uğratanlara neden hesap sorulmuyor? Özellikle eski Baskil dinamo ile işlerken elektrik parasını devlet verdiği için ne muhtar ne de eski Baskilliler sesini çıkarmıyorlar diyorlar ki nasılsa dinamo çalışıyor, suyumuz geliyor. Eski bahçelerimiz kurumadı onları suluyoruz ama diğer tarafta yeni sulanacak 5 bin 350 dekarlık alan susuz kaldı. Onlara hiçbir şey yapılmadı. Kanalları dahi yapılmadı. Yani yoksa 2 tane kanal yapılacaktı sağlı sollu yapılmadığı için onların hiçbiri faydalanmadı.’’ Diye konuştu.

NAİM ODABAŞI

‘’GÖLETLERİN İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI 2024 YATIRIM PROGRAMINA DÂHİL EDİLDİ!’’

Öncelikle Baskilli vatandaşlar tarafından olmak üzere kamuoyunda ve sosyal medyada sık sık gündeme gelen ve son dönemlerde yaşanan kuraklık ile yaşanan susuzluk dolayısıyla şikâyetlere yol açan Baskil’deki DSİ’ye ait göletlerde su kaçakları olduğu ve su tutulamadığı yönündeki bir takım söylentilere açıklık getirmek amacıyla Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Baskil İlçe Başkanı Naim ODABAŞI’nı dinleyen Gazeteniz TURAN, bu konuda vatandaşların düşünceleri ve şikâyetçi oldukları hususlarda en yetkili isim DSİ 9. Bölge Müdürü Sebahattin ŞAMCI’nın görüşlerini de siz değerli okurları için derledi.  Konu ile ilgili olarak DSİ 9. Bölge Müdürü Sabahattin ŞAMCI ise şu açıklamalarda bulundu; ‘’Elazığ Baskil Akuşağı Göleti'nde su tutulmasının akabinde gölette meydana gelen su çıkışları işletmeye engel teşkil etmemekte ve gölet istenen faydayı sağlamaktadır ancak bu sızıntıların da önlenmesi için kurumumuz yatırım programında iyileştirme projeleri adı altında proje çalışmalarımız devam etmektedir. İyileştirme projelerinin tamamlanmasıyla 2024 yılında gerekli inşaat çalışmalarına başlanacaktır. Elazığ Baskil İçlikaval Göleti’nde mevcut su kaçaklarının tamiri için kurumumuz yatırım programında iyileştirme projeleri adı altında proje çalışmalarımız son aşamaya gelinmiş olup iyileştirme projelerinin tamamlanmasıyla 2024 yılında gerekli inşaat çalışmalarına başlanacaktır. Elazığ Baskil Odabaşı Göletinde su kaçaklarının sebebinin araştırılması amacıyla iyileştirme projesi kapsamında jeolojik çalışmalar ve laboratuvar deneyleri yapılmakta olup iyileştirilmesi için takip ve proje çalışmaları devam etmektedir. Yatırım programında yer alan söz konusu işin proje çalışmalarının tamamlanmasına müteakip yapım ihalesi aşamasına geçilecektir.’’ Diye konuştu.

Editör: İzzet TUMAY