Ahde Vefa Derneği Elazığ Şubesi tarafından ‘Tarihte Salgın Hastalıklar ve Etkileri’ konulu konferans düzenlendi. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Osmanlı Tarihçisi, Akademisyen, Yazar Prof. Dr. Orhan KILIÇ, tarihin salgın hastalıklarını ve o tarihte alınan önlemleri anlattı…
ÖZDOĞAN; ‘’HEP BERABER ACILAR ÇEKTİK’’
Ahde Vefa Derneği Elazığ Şubesi Başkanı Burhanettin ÖZDOĞAN, açılışta yaptığı konuşmada, 2020 yılından itibaren dünyanın çok ağır bir pandemi dönemi geçirdiğini hatırlattı ve konuşmacı Prof. Dr. Orhan KILIÇ’ı takdim etti…
ÖZDOĞAN; ‘’Çok ağır bir pandemi dönemi geçirdik. Binlerce vatandaşımızı, onlarca arkadaşımızı kaybettik. Hep beraber acılar çektik, üzüntü çektik. Tarihte bu tür büyük salgınlar var. İnsanlık zaman zaman bu tür felaketlerle karşı karşıya kalmıştır. Bugün değerli hocamız Prof. Dr. Orhan KILIÇ Bey, bizleri bir tarih yolculuğuna çıkarak salgınlar hakkında bilgiler verecektir.’’ Dedi…
PROF. DR.KILIÇ; “BİLİNMEZE KUTSİYET YÜKLENMİŞ!”
İnsanlık tarihinde salgın hastalıklarıyla ilgili ciddi bir tecrübe alanı olduğunu belirten Prof. Dr. Orhan KILIÇ, o nedenle günümüzde ilgili uygulamaları yapacak olan otoritelerin, tarihteki o büyük tecrübe alanından istifade etmeleri gerektiğini söyledi. O dönemlerde şimdiki gibi hastalığın sistematiğini yapmanın kolay ve mümkün olmadığına dikkât çeken KILIÇ, bunun sebebinin de hastalığın neden kaynaklandığının bilinmemesi olduğunu ifâde etti. Bir sürü insanı yakalayıp hasta eden, sonra da toplu ölümlere yol açan bir şey olduğunun bilindiği ama, buna sebep olanın farkında olunmadığı, görünmez bir düşmanla karşılaşıldığı ve çarpışıldığı zaman da en kolay yolun o bilinmeze kutsiyet yüklemek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Orhan KILIÇ, insanların hangi inanç sisteminin içerisindeyse ona göre bir kutsiyet yükleyip ‘işte bu tanrıdan gelen, İslami dönemde Allah’tan gelen musibettir’ deyip, elden bir şey gelmediği için salgınlara kaderci bir şekilde yaklaştıklarını anlattı.