Kayısının başkenti Elazığ’ın Baskil ilçesinde kayısı hasadı devam ediyor. Özellikle geçtiğimiz haftalarda yaşanan yangın felaketi ve onun öncesine dolu yağışından dolayı zarar gören kayısıda tüm olumsuzluklara rağmen kayısı üreticileri hasadı sürdürüyor.
Hazi0
Elazığ’ın Kayısısı ile ‘ünlü’ Baskil ilçesinde her yıl yüksek miktarlarda Kayısı ürünü yetiştiriliyor. Bin bir emekle yetiştirilen ve dünyada en lezzetli Kayısı olarak ünlenen ve pazar payı çok büyük olan Baskil Kayısısının Malatya’nın gerisinde kalması kafalarda soru işareti bırakıyor. Besin değerinin yüksek olmasının yanı sıra aroması ve lezzeti ile de tüm dünyanın ilgisini çeken Baskil kayısısı bin bir türlü emek ve işlemden geçtikten sonra vatandaşın tüketimine sunulurken, Türkiye genelinde olduğu gibi Elazığ’da da etkili olan kavurucu sıcağa rağmen üreticilerin tek derdi ise emeklerinin karşılığını tam olarak alabilmek. Her ne kadar Malatya kayısı tüccarları Elazığ piyasasında etkin olsa da Elazığlı üreticiler Baskil Kayısısında ekonomik olarak kente fayda sağlaması adına gecesini gündüzüne katarak hasat yapıyor.  
We4560
BULUT: ‘’ÇOK ZOR VE ZAHMET GEREKTİREN BİR İŞ’’
Baskil ilçesine bağlı Karaali köyünde kendisine ait bahçede yetiştirdiği kayısıları toplayan Hazim BULUT isimli üretici, Gazeteniz TURAN’a yaptığı açıklamada, hasatta yapılan işlemlerin zorlu bir süreç olduğunu, üretici olarak işlerinin ne kadar zor olduğuna dikkat çekti. Sabahın ilk ışıkları ile beraber kayısı bahçesine giderek çalışmaya başladıklarını belirten BULUT, kayısı hasadına ilk olarak ağaçlarını silkeleme işlemi ile başladıklarını, kayısı ağaçlarının tarafına serilen örtülere silkelenen kayısıyı daha sonra toplanıp kasalara doldurduklarını, kayısıların kasalarla bahçeden taşındığını söyledi.
Serilen kayısının kurutulduktan sonra toplandığını, islime sokulan kayısının da 5 günlük islim işleminin ardından kurutulması için serildiğini belirten BULUT, kurutma işleminin ardından kayısının satış için hazır hale geldiğini söyledi. Yaptıkları zahmetli işin çoğu zaman parasal olarak karşılığını alamadıklarını belirten BULUT, tüccarların kayısıyı üreticilerden düşük fiyata aldığını ancak piyasaya yüksek fiyattan sattığını belirterek, ‘’Zahmeti ve cefayı biz üreticiler çekiyoruz ama parayı başkaları kazanıyor. Baskil’de yetişen kayısı dünyanın hiçbir yerinde yetişmiyor. Hem kalite hem de lezzet olarak Baskil kaysısı dünyada 1 numara.’’ Dedi.


NEDEN ELAZIĞ’DAN ÇOK MALATYA SAHİP ÇIKIYOR?

Açıklamalarının devamında kayısının en iyisini Baskillilerin ürettiğini ancak kayısı üzerinden en büyük payı başkalarının kazandığını, bazen esnafın kazandığını, bazen tüccarın kazandığını ancak Elazığ’a ve Baskil’e neredeyse elle tutulur bir girdi sağlanamadığını belirten BULUT, ‘’Dünya kayısı üretiminin yüzde 70’inden fazlasını Türkiye üretiliyor. Bunun yüzde 18’lik diliminden fazlası Baskil’den karşılanıyor. Ancak Baskil, Kayısının ‘ana yurdu’ olmasına rağmen markalaşma, isim yapma anlamında belli bir aşamaya gelebilmiş olmaması kafalarda soru işaretlerine neden oluyor. İlçede üretilen Kayısının işletmesinin de pazarlamasının da yine Elazığ’dan ve Elazığlılar tarafından yapılması büyük önem taşıyor. Baskil deyince akla ilk gelen ürün kayısı. Baskil’de çok ciddi bir kayısı üretimi var. Bu büyük potansiyelin tam manasıyla değerlendirilmesi ve çiftçinin hak ettiği kazancı tam manasıyla alabilmesi çok önemli. Son dönemlerde Elazığ’ın merkezi caddelerinde açılan Baskil Kayısısı satış yerleri bu yönde artı bir gelişme olarak değerlendirilebilir. En azından önümüzdeki süreçte Baskil Kayısısının hak ettiği değere kavuşabilmesi, biz üreticilerin de emeğinin tam manasıyla alabilmesi için Elazığ’da yetkili kurumların çok ciddi çalışma yapmaları gerekiyor.’’ Diye konuştu.

Editör: İzzet TUMAY