Türkiye’de kanser hastaları, tedavi sürecinin her aşamasında çeşitli sosyal ve ekonomik zorluklarla karşılaşırken, ilaçlarının piyasadaki tedarikindeki sıkıntıların yanı sıra, döviz kurundaki artış nedeniyle dozu binlerce lirayı bulan ilaçlara erişim giderek zorlaşmakta ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun geri ödemeleri mağduriyet yaratmaktadır…

TURAN Gazetesi'nin araştırmasına göre, piyasada aylardır bulunmayan Xtandi, Letrozol, Bevacizumab, Mabthena, Erbitux, Opdivo ve Enhertu kanser ilaçları tedavi sürecinde aksamalara yol açarken, Rydapt 25 miligramı 258 bin 500 TL, Yervoy 50 miligramı 68 bin 986 TL ve Tecentriq 1200 miligramı 65 bin 712 TL'den eczanelerde satılmakta…

 J J

KANSER VE İLAÇ KRİZİ İLE AYNI ANDA MÜCADELE EDİYORLAR

Türkiye'de kanser hastaları, tedavi süreçlerinde çeşitli sosyal ve ekonomik zorluklarla karşılaşıyor. Döviz kurlarındaki artış nedeniyle, bazı ilaçların maliyeti on binlerce lirayı bulurken, bu ilaçlara erişim giderek zorlaşıyor. Son yıllarda döviz kurlarındaki dalgalanmalar, ilaçların piyasada bulunabilirliğini etkileyerek hastaların yaşadığı zorlukları artırıyor.

TURAN GAZETESİ ARAŞTIRDI: BİRÇOK İLAÇ PİYASADA BULUNMUYOR!

Uzun süredir piyasada bulunmayan Xtandi, Letrozol, Bevacizumab, Mabthena, Erbitux, Opdivo ve Enhertu gibi kanser ilaçları, tedavi sürecinde aksamalara neden oluyor. Bunun yanı sıra, Rydapt isimli ilacın 25 miligramı 258 bin 500 TL, Yervoy isimli ilacın 50 miligramı 68 bin 986 TL, Tecentriq isimli ilacın ise 1200 miligramı 65 bin 712 TL'den eczanelerde satılmakta. Ancak, birçok ilaç piyasada bulunamadığı için hastalar tedaviye erişimde büyük zorluklar yaşıyor.

L J K J G F D0

HASTALAR ÇİFT KRİZLE MÜCADELE EDİYOR…

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geri ödenmeyen yüksek fiyatlı ilaçlar nedeniyle hastalar, tedaviye erişimde ciddi sıkıntılar yaşıyor. SGK'nın, "İyileşecekse ödensin" şeklindeki geri ödeme kararları, uzmanlar tarafından eleştiriliyor. Uzmanlar, ilacın yüzde 100 iyileşme sağlamasa da hastanın yaşam kalitesini artırdığını ve tedavi sürecine katkıda bulunduğunu belirtiyor. Türkiye'de yaklaşık 250 bin kanser hastası bulunuyor ve ilaç firmaları, yeni ilaçlar geliştirmek için milyarlarca dolar yatırım yapıyor. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte her yıl yeni ilaçlar piyasaya sürülüyor. Özellikle hedefe yönelik tedaviler ve immünoterapiler, kanser tedavisinde ön plana çıkıyor. Ancak, bu yeni ilaçların yüksek maliyetleri, hastalar için büyük bir ekonomik yük oluşturuyor.

L L L L0

KANSER HASTALARI VE HASTA DERNEKLERİ ÇÖZÜM BEKLİYOR 

Kanser hastaları ve hasta dernekleri, yaşadıkları sıkıntıları dile getirerek çözüm talep ediyor. Gazeteniz TURAN’a konuşan kanser hastası yakını, “Kanser hastalarının yaşadığı ilaç krizi sadece tedavi süreçlerini değil, yaşam kalitelerini de etkiliyor. İlaçların yüksek maliyeti ve bazı ilaçların piyasada bulunamaması, hastalarımızı zor durumda bırakıyor. Ayrıca SGK'nın geri ödeme süreçleri de hastaların tedaviye erişimini kısıtlıyor. Yetkililerden bu soruna acil çözümler getirmelerini bekliyoruz” dedi.

Ş T Y K F C J G C0

Başka bir hasta yakını Mehmet Aydın ise, “İlaç fiyatları ve geri ödeme sorunları yüzünden tedavi sürecinde büyük belirsizlikler yaşıyoruz. İlaç bulmakta zorlanıyoruz ve bu, tedaviye devam edebilmemizi engelliyor. Bu sorunun çözülmesi için yetkililerden destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Kanser hastaları, ilaç fiyatlarının kontrol altına alınmasını, eksik ilaçların hızla temin edilmesini ve SGK'nın geri ödeme politikalarının gözden geçirilmesini talep ediyor. Adil ve sürdürülebilir bir sistemin kurulmasını isteyen hastalar, bu sorunların çözülmesini bekliyor…

Editör: İzzet TUMAY