Cip Köyü’nde bulunmasına vesile oldukları Jeotermal Su Kaynağının 3 yıldır bir kulübe içinde vanaları kapalı olarak durduğunu söyleyen Muhtar ÖZEL, belediyenin su ile Çiçek Seracılığı yapılması projesine karşı çıktı…

Sivrice Akpınar Mahallesi’nde bulunan Jeotermal Su Kaynağının deprem sonrasında kaybedildiğini bildiren Belediye Başkanı GÜNDOĞAN ise kazanç sağlayacak Termal Otel Projesi’nin iptal olduğunu açıkladı…    

2019 Yılı’nda kısa adı MTA olan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün yaptığı arama ve sondaj çalışmaları sonunda Elazığ’ın Merkeze bağlı Cip Köyü’nde 2 bin 300 metrelik derinlikte bulunan ve 60 derece sıcaklığa, saniyede 90 litrelik akış hızına sahip olduğu açıklanan yüksek mineral içerikli jeotermal kaynak suyu ile termal turizm, konutların ısıtılması ve seralarda kullanımın hedeflendiği bildirilmişti…

*BÖLGE’DE TERMAL KAYNAKLAR VE ELAZIĞ…
Elazığ’ın Merkeze bağlı Cip Köyü’nün yanı sıra Sivrice ile Karakoçan İlçeleri’nde yapılan tetkik ve araştırmalar sonucu rastlanan ciddi özellikler taşıyan jeotermal kaynaklar, özellikle bölgede yıllardır yoğun rağbet gören termal tesisler durumundaki Pertek ile Çermik ve Bingöl Kaplıcalarının potansiyelleri göz önüne alındığında bu alanın ortasında kalan Elazığ’ın da zengin jeotermal su kaynaklarına sahip olduğunun bariz bir göstergesi olarak kabul edilebilir.
Bu bakımdan gerek Cip Köyü, gerekse Sivrice’de bulunan jeotermal su kaynaklarının ardından, termal tesislerin yapımıyla birlikte sağlık sektöründe atılım beklentisi oluşan Elazığ’da, bir müddet sonra kaplıca turizminin de yeni ve önemli bir sektör haline gelebileceği öngörüleri yapılmaya başlandı.
Ancak, aradan geçen uzun süre zarfında kaynakların değerlendirilemeyişi umutsuzluğa ve tepkilere sebep oldu…

*CİP MUHTARI SELÇUK ÖZEL, PERDE ARKASINI TURAN’A ANLATTI!..
Elazığ Merkez Cip Köyü Muhtarı Selçuk ÖZEL, kamuoyunda bilinmeyenleri ve olan bitenlerin perde arkasını gazeteniz TURAN’a anlatırken, Cip Köyü yöresinde MTA tarafından yapılan tetkiklere ve dolayısıyla jeotermal kaynakların bulunmasına nasıl vesile olduklarını da şu ifâdelerle aktardı…
“Yaklaşık 4 yıl önce 5 muhtar arkadaş ile Ankara’ya gittik, MTA Genel Müdür Yardımcısı ile görüştük. Ziyaret esnasında kendisi bize tanıdığımız olduğu için MTA’nın çalışmaları hakkında bilgiler verdi. ‘’Su çalışmaları, kömür arama çalışmaları yapıyoruz’’ dedi.  Ben de kendisine ‘’Bizim bölgemizde sıcak su araması yapılır mı? Bizim bölgemizde sıcak su bulunur mu?’’ Diye soru sordum, yardım istedim. Kendisi bize yardımcı olacağını söyledi…”

*“MTA EKİPLERİ BANA GELDİLER, BÖLGEYİ GEZDİRDİK!”
Cip Köyü Muhtarı Selçuk ÖZEL, açıklamalarına şöyle devam etti; “Biz Elazığ’a geldikten 15 gün sonra MTA Genel Müdürlüğü’nden ekipler Cip Köyü’ne benim yanıma geldiler. Ekipler ile tanıştık bölgeyi gezdirdik, arazilere baktık. Bölgede 4 köyü dolaştılar ve bize; ‘’Burada kar yağdığında ilk eriyen yer neresi? Değişik su çıkan yer var mı?” Diye sordular. Biz de Cip Bölgesi’nde bir ‘acı su var’ diye orayı söyledik. MTA Ekipleri Yaklaşık 5-6 köyde arama yaptılar. Sonrasında Şahinkaya Bölgesi’nde bir yeri tespit ettiler, fakat fazla randımanlı bir su değildi diye tekrar kapattılar.

Daha sonra bizim söylediğimiz acı suyun olduğu yere geldiler ve burada acı suyun olduğu yerin 800-900 metre ilerisinde bir bölgeyi keşfettiler. Orada 2 yerde ölçüm yaptıktan sonra bir yerde büyük bir randıman aldılar. Çalışmaya başladılar. Çalışma derinleştikçe suyun Sıcaklığı artmaya başladı. Biz iki günde bir her gün oraya uğruyorduk. Bize her gün bilge veriyorlardı, en son 700-800 metre’ye geldiğimizde suyun 45-46 derecede olduğunu söylediler…”

* “VALİMİZE BEN HABER VERDİM, DESTEK İSTEDİM!..”
Dönemin Valisi Çetin Oktay KALDIRIM’a kendisinin haber verdiğini ve Vali KALDIRIM’ın birinde beraberinde ETSO Başkanı Asilhan ARSLAN, diğerinde de Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet DEMİRBAĞ olmak üzere 2 defa Cip Köyü’ne geldiğini ve termal suyu görünce hayretler içinde kaldığını anlatrken, şunları söyledi; “Ben hemen dönemin Valisi Çetin Oktay KALDIRIM ile görüşmek için randevu aldım. Valimize; ‘’Cip Köyü’nde MTA’nın bir çalışması var ve suyun 45-50 derece arasında bir sıcaklığı var, derinlik ise 700-800 metre arasında” dedim. ‘’Sayın Valim bu çalışmayı görmeniz lazım, bizi destek olmanız lazım” dedim. Bir gün sonra Valimiz ve ETSO Başkanı Asilhan ARSLAN ile çalışmaların devam ettiği yere Cip Köyü’ne geldiler. Yetkililerden bilgiler alan Valimiz, suyu görünce hayretler içinde kaldı ve bu olayı takip edeceğinin sözünü verdi. Fakat bu olaydan kimsenin haberi yoktu, ilimizin basını habersizdi. 4-5 gün aradan sonra Valimiz 2. defa Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet DEMİRBAĞ ile bölgeye geldiler. Geldikten sonra tekrar yetkililerden bilgi alıp suyu açtırdılar ve suyun sıcaklık derecesi 57 derece derinliğinin ise 1000 metre olduğunu gördüler.”

* “VALİMİZ VE BAKAN DÖNMEZ’DEN TESİS SÖZÜ ALDIM!”…
Valimize köyümüzde bir termal otel yapılması için, köyümüzdeki bölgeleri gezdirdim. Eski Cip Mesire alanını gezdik. Valimiz Çetin Oktay KALDIRIM Eski Cip Mesire Alanını çok beğendi ve bana ‘’Muhtarım burası cennet gibi bir yer buraya güzel bir jeotermal otel ve yüzme havuzu yapalım. Buraya böyle bir tesis çok yakışır. Vatandaşlar burada hem piknik yapar, termal su ve havuzda yüzer’’ dedi. Ben; ‘’Sayın Valim burası belediyeye ait, eğer siz burayı alabilirseniz burası doğuda tek cazibe merkezi olur’’ dedim. Valimiz Kültür ve Turizm İl Müdürü’ne hemen burayı Turizm’e kazandırmak için talimat verdi.  Ben, valimize; ‘’Bizim de bir projemiz var, buraya bungalov evler ile çok güzel bir tesis yapabiliriz’’ dedim ve Valimiz ‘’bu projeyi de değerlendirelim’’ dedi. Biz Cip’li vatandaşlar olarak çok heyecanlanmıştık. Sevinçten havalara uçuyorduk. Çünkü Elazığ’a ilk defa böyle bir büyük proje yapılacaktı. Fakat Elazığ’ın siyasetçileri hazırlanan çorbayı kaşıkla içmeye erişemediler. Bu olaydan 10 gün sonra Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih DÖNMEZ Cip Köyü’ne intikal ettiler ve Jeotermal Suyun açılışını yaptılar. Ben kendi çabam ile açılışa 1500 vatandaş götürdüm ve görkemli bir açılış yaptık. Bakanımıza, ‘’Buraya güzel bir tesis istiyoruz’’ dedim. Bakanımız ise ‘’Tabi ki muhtarım, neden olmasın, güzel bir proje olursa yardımcı olurum’’ dedi…

* “BELEDİYE ALDIKTAN SONRA VALİLİK BU İŞE KARIŞMADI?..”
Cip Köyü Muhtarı Selçuk ÖZEL, verilen sözlere rağmen sürecin Cip Köyü’nün aleyhine işlediğini ifâde ederek, açılan ihaleye 8 Milyon TL gibi yüksek bir bedel nedeniyle kimsenin girmediğini ve ihalenin 3 Milyon bir bedel karşılığında Elazığ Belediyesi’nde kaldığını iddia ederek; “Bu olaydan 30 gün sonra MTA Müdürlüğü bu su ile ilgili bir ihale açtı, ihalenin neden valiliğe verilmediğini biz de anlamadık. İhale 8 Milyon bedelinde olduğu için kimse ihaleye girmedi. Fakat 15 gün sonra bu ihaleyi 3 Milyon ücret ile Elazığ Belediyesi’ne verdiler. Elazığ Belediyesi bu tesisi aldıktan sonra bir sürü hikâye anlatıldı. Bizden bilgi alan, fikir alan olmadı. Belediye termal suyu aldıktan sonra valilik bu işe karışmadı. Dönemin Valisi Erkaya YIRIK ile görüştüm, yardım istedim. ‘’Bu tesis böyle olmaz, bu tesise el atmanız lazım’’ dedim. Erkaya YIRIK ise oyalama taktiği uyguladı, ‘’bakacağız, halledeceğiz’’ dedi.  Fakat yine bir ses seda çıkmadı. Tesis şu anda bir kulübe içerisinde, vanaları kapalı halde duruyor. Ne gelen, ne bir giden var. Ben ara sıra gidip bakıyorum moralim çok bozuluyor. Bu tesisi bizim köyümüze vermiş olsalardı. Biz köy halkı ile hem otel yapmıştık. Hem de seracılık işi yapmıştık.” Diye konuştu…

* “BELEDİYE’NİN PROJESİ TERMAL SU İLE ÇİÇEK SERACILIĞI?..”
Muhtar ÖZEL, açıklamasının sonunda Cip Köyü’ne haksızlık yapıldığını ve Elazığ Belediyesi’nin hazırlayarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunduğu projenin termal suyu ile çiçek seracılığı yapmaya yönelik olduğunu öne sürdü. Cip Köyü Muhtarı Selçuk ÖZEL, Gazeteniz TURAN’a yaptığı özel açıklamayı şu ifâdelerle tamamladı;  “Bundan yaklaşık 5-6 ay önce Elazığ Belediyesi Turizm Bakanlığı’na bir proje hazırlamış ve vermiş bu termal su ile ilgili, Beşik köyü tarafında bu termal su ile çiçek seracılığı yapılacakmış. Daha da bir ses seda çıkmadı. Bizim bölgemizde çıkan suyu başka bölgeye taşımaları ayıp bir durumdur. Cip’te çıkan suyu başka bölgeye taşımak yanlış bir durumdur, bu yanlış bir durumdur. Biz bu duruma karşı duruyoruz. Üzüm bağını sağacaksın, üzümlerini toplayacaksın, satacaksın, bağ sahibine bir şey vermeyeceksin, Bağ bizim, üzüm bizim, ama Cip Köyü’ne hiç bir faydası yok. Mesire alanında bize bir faydası yok. Bu iki Tesisi’nde bize bir çekirdek faydası olmamıştır.”

*ELAZIĞ BELEDİYESİ; “TERMAL TESİS VE SERACILIKTA KULLANILACAK!” DEDİ AMA?..
Bu yaşananlara karşılık, daha önce de özellikle Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü ile aralarında sözleşme imzalandığını açıklayan Elazığ Belediyesi, Elazığ Merkeze bağlı Cip Köyü’nde MTA tarafından bulunan Jeotermal Kaynak Suyu’nun termal tesis ve seracılık alanında değerlendirileceğini bildirmişti.
Tasarrufu 30 yıllığına Elazığ Belediyesi’nde olan 45 dönümlük Cip Köyü Jeotermal Su Kuyusu sahasında hayata geçirilecek jeotermal enerjiye dayalı Sağlık Turizmi ve Seracılık Projeleri’ne ilişkin yürütülen çalışmalar neticesinde sahayı en iyi şekilde değerlendirerek yatırımcıların önünün açılacağı ifâde edilirken, Elazığ Belediyesi’ne ait Cip Mesire Alanı yanında kurulacak olan Sağlık Tatil Köyü ve Jeotermal Seracılık Hizmetleriyle şehir ekonomisine katkı sağlanacağı açıklanmıştı.
Bu açıklamalara karşın 3 yılda herhangi bir adım atılmayışı bu konuda belirsizliğe neden oluyor…

*BAŞKAN GÜNDOĞAN; “SİVRİCE’DEKİ KAYNAK DEPREMDE KAYBOLDU!”
Öte yandan, yine Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA), Elazığ’ın Sivrice İlçesi’nde yaptığı arama ve sondaj çalışmaları sonunda bulunan Jeotermal Su Kaynağı’na ilişkin sorumuzu cevaplandıran Sivrice Belediye Başkanı Turgay GÜNDOĞAN, Sivrice’nin Akpınar Mahallesi’nde bulunan Jeotermal Su Kaynağının deprem sonrasında kaybedildiğini bildirdi. Belediye Başkanı GÜNDOĞAN böylece Sivrice için kazanç ve kazanım sağlayacak önemde gördükleri Termal Otel Projesi’nin de iptal olduğunu açıkladı…   
Başkan GÜNDOĞAN, şunları söyledi; “Sivrice Akpınar Mahallesi’nde jeotermal enerji kaynağı çalışmaları vardı. O dönem MTA Genel Müdürümüz Cengiz ERDEN Bey’in bu konuda önemli katkıları olmuştur. Çalışmalar büyük bir titizlikle yürütülüyordu. Ki ben de zaman zaman, çalışmaları gözlemlemek adına ziyaretler gerçekleştiriyordum. O bölgede kaynak bulundu. Ancak, deprem sonrasında kaybedildi. Deprem sonrası da çalışmalara devam edildi ama, ne yazık ki tekrar tespit edilemedi. Bu çok güzel bir projeydi. Maalesef su çıkmadığı için sonlandırıldı. Kaynak bulunsaydı çok güzel bir termal otel yapılacaktı. İlçemize turizm açısından önemli getirileri olabilirdi. Otel projesi hâlâ duruyor. Belki bir termal otel olmayacak ama; hayata geçirilirse ilçemiz için güzel bir kazanım olacağını düşünüyorum.”

Editör: Haber Merkezi