Elazığ Belediye Meclisi’nin Şubat Ayı Toplantıları’nda görüşülerek kabul edilen revize imar plânı, beklentileri karşılamazken, dolayısıyla vatandaşı da mutlu etmedi.

UZMANLAR DEMİR VE BAKIRDAĞ İLE VATANDAŞLAR TURAN’A DEĞERLENDİRDİ…
Daha önce mahkeme kararıyla durdurulan ve revize edilerek tekrar gündeme gelen imar planı bazı değişikliklerle kabul edilmişti. Kabul edilen imar plânının 1 Şubat 2022 tarihinde askıya çıkarılmasıyla birlikte başlatılan 30 günlük itiraz ve inceleme süresi devam ediyor.
Kabul edilen imar plânındaki değişiklikler, plânın vatandaşa ve Elazığ’a olumlu ve olumsuz katkıları gibi merâk edilen konuları, uzmanları ELMÜTDER Yönetim Kurulu Üyesi, Müteahhit ve Harita Mühendisi Süleyman DEMİR ve Emlak Uzmanı Hüseyin BAKIRDAĞ’a sorduk, ayrıca vatandaşların da düşüncelerini öğrendik...

DEMİR; “DEPREM GEÇİRMİŞ BİR ŞEHİR İÇİN 4 AYLIK BÜYÜK BİR ZAMAN KAYBI!..”
ELMÜTDER Yönetim Kurulu Üyesi, Müteahhit ve Harita Mühendisi Süleyman DEMİR, kabul edilen revizeli imar plânının geçmişteki imar plânlarının bir devamı olduğunu söylerken, halka sunulan, bilirkişi görüşlerinin alındığı bir plân olmadığını ifade etti. DEMİR; ‘’Geçmişte yapılmış olan plâna 5 bin 500- 6 bin civarında bir itiraz vardı. Bu çok büyük bir itiraz ve mahkeme süreciydi. Geçmişteki plân, halkın istekleri gözetilmeden ve konuyla ilgili olarak yetkin STK’lardan görüş alınmadan yapılmıştı. Buradaki revize edilmiş plan bundan birkaç yıl önce yapılan planda değişiklikler yapılarak tekrar onaylandı. İşin aslı revizeli olarak onaydan geçen plân mahkeme kararıyla mecbur kalınarak revize edilen bir plândı. Başka alternatifi olmayan bir plân revize edilerek tekrar imzalamak. İnsanların beklentilerini karşılamıyordu, şimdi de karşılamıyor. 4 aylık bir süreç geçti durdurulma kararının üzerinden. Bu süreçte hiçbir inşaat için ruhsat verilmedi. Depremi geçirmiş acilen yapılması gereken yapıların olduğu bir şehir için bu büyük bir zaman kaybıdır.” Diye konuştu…

“BİTİŞİK NİZAMIN SAĞLIKLI BİR YAPILAŞMA OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM!”
Süleyman DEMİR; Sosyal donatı alanları, kat artırımı ve bitişik nizam değişikliklerini de şöyle yorumladı; “İmar plânında yapılan en büyük değişimler sosyal donatı alanlarının olması. Onun dışında bitişik nizama geçilmiş. Bunun faydası tartışılır. Kısa bir süre önce deprem felaketini yaşamış olan Elazığ’da büyük fırsatlar kaçırıldı. Eskiden blok nizamlar vardı. Bitişik nizamın sağlıklı bir yapılaşma olduğunu düşünmüyorum. Depremde yıkılan yerlere baktığımız zaman çoğu bitişik nizamlı tam köşe olan yerler. Kat yüksekliği fazladır. Kat yükseklikleri farklıdır. Birinin kolonu diğerinin kirişine denk gelebiliyor. Bu da sağlıklı değildir. Şu anki plan yapılabilecek başka bir alternatif olmadığı için yapılan bir plandır. Geçmişte çok yüksek kat yüksekliği vardı. Daha sonra kat yüksekliği düşürüldü. Şimdi tekrar kat yüksekliğinin artırılmasını beklenmiyordu.”

 “KAT YÜKSEKLİĞİNİN ARTIRILMAMASI BİR ANLAMDA İYİDİR!..”
ELMÜTDER Yönetim Kurulu Üyesi, Müteahhit ve Harita Mühendisi Süleyman DEMİR, açıklamalarını şu ifâdelerle tamamladı; “Deprem sonrası kentsel dönüşüm fırsatını kaçırdık. İmar hakkı transferi yaparak belli bölgelerde yığılmanın önüne geçilebilirdi. Tabii geçen sürede inşaat girdi fiyatlarının artması, yapılacak yeni inşaatlar için mağduriyet yaratacaktır. Tabii kat yüksekliğinin artırılması da bunun için çözüm değildir. Planda bazı şeylerin göstermelik olduğunu düşünüyorum. Sosyal donatı alanları eklenmiş. Kat yüksekliğinin artırılmaması bir anlamda iyidir. Şehrin yatay mimari ile yaymak zorundayız. Bu gün Avrupa’daki gelişmiş şehirlere baktığımızda hemen hepsi yatay mimari ile genişletilmişlerdir. Ki deprem bölgesindeyiz. O nedenle bu önemlidir. ‘’ dedi.

HÜSEYİN BAKIRDAĞ; “BU PLÂNIN ŞEHRE BİR FAYDASI OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM!”
“Emlak Uzmanı Hüseyin BAKIRDAĞ da onaylanarak askıya çıkarılan imar planının çok fazla bir fayda getirmediğini, en göze çarpan değişimin ayrık nizamdan bitişik nizama geçilmesi olduğunu söyledi. BAKIRDAĞ, kat artırımının olmadığı imar plânının köklü bir plân çerçevesinde düşünülerek yapılmış olması gerektiğini ifade etti ve; ‘’Bu şehrin mutlaka şehir plâncıları, mimarları vardır. Bilirkişi diyeceğimiz kişi ve kurumlarla oturularak bir seferde yapılması gereken bir plânı lokâl olarak, parça parça yaptılar. Bu plânın şehre bir faydası olduğunu düşünmüyorum. Bitişik nizamın faydası ne olacak? Bu şekilde problemler çözülmez, daha da artar. Bitişik nizamla tekrar eskiye dönüldü.” Diye konuştu…

“İMARDAKİ GECİKME ŞEHRİMİZDE İNŞAAT SEKTÖRÜNE CİDDİ BİR DARBE VURMUŞTUR!”
Bu problemi çözecek insanlarla bir araya gelerek çözmeleri gerekiyordu. Kendi başlarına 2-3 kişinin yaptığı bir plâna herkesin uymasını bekliyorlar. Şehir merkezinde olan bazı yerleri bitişik nizama çevirerek, kat artırımı yapmadan değişimden geçirilen imar plânının aslında hiçbir faydası olmadığını düşünüyorum. Kat artırımı ya da şehrin çeşitli mahallelerinde iyileştirme olsaydı bir şey yapılmış derdik. Şimdi imar plânı askıda ve 30 günlük bir itiraz süreci var. İmar plânı sorunu çözmekten uzaktır. Arsa fiyatları artıyor, imar plânından dolayı ruhsat alınamadı gecikmeler oldu. Özellikle Nisan ayından sonra ev fiyatlarında ciddi bir artış olacak. İmar plânındaki gecikme şehrimizdeki inşaat sektörüne ciddi bir darbe vurmuştur. Şu anda onaylanan imar plânına göre ruhsatlar verilse bile bu yine zaman alacaktır. Geçen zamanda ciddi fiyat artışları olduğu için olan, ev almak isteyen, evini yapmak isteyen ve inşaat sektöründe çalışanlara olmuştur. ‘’ dedi.

SEVAL T; “ŞİMDİ MÜTEAHHİTLER ANLAŞMAYA BİLE YANAŞMIYORLAR!..”
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz vatandaşlar da imar planından duydukları memnuniyetsizliği dile getirdiler. Özellikle depremden dolayı evleri hasarlı olan ve kentsel dönüşüm kapsamına alınmayan vatandaşlar, yaklaşık 4 ay süren imar durdurma kararı nedeni ile yaşanan gecikmeden şikâyetçi olarak, geçen süreçteki inşaat fiyatlarının artışlarından olumsuz etkilendiklerini söylediler...
Depremde evi orta hasar alan ve sonradan yıkılarak yeniden yapılması için müteahhit firmalarla görüştüklerini söyleyen vatandaş Seval T. 4 ay boyunca durdurulan imar Plânı ile anlaşmanın gerçekleşmediğini ve bu süreçte hem dövizde hem de inşaat maliyetlerinde çok büyük bir artış olduğunu söyleyerek: ‘’Bizim ülkemizde kaybedilecek bir gün bile zarar demek oluyor artık. 4 ay önce müteahhitle anlaşabilseydik ödeyeceğimiz tutar daha az olacaktı. Şimdi müteahhitler anlaşmaya bile yanaşmıyorlar. Herşeye zam geliyor. İmar plânını değiştirdiler ama aslında aynı kaldı. Belli yerlerde bitişik nizam dışında bir şey göremedim.” Diye konuştu.

REMZİ K; “KAT YÜKSEKLİĞİ ARTSAYDI BELKİ MALİYETLERİMİZ AZALACAKTI!”
Evlerini kentsel dönüşümle yenilemek istediğini söyleyen Remzi K. İse kat yüksekliğinin artmamasından dolayı yapılacak evlerin büyük bir maliyet yükü getireceğini ifade etti. Remzi K; “Evim 8 katlıydı. Orta hasarlı ve yeniden yaptırmamız gerek. Müteahhitler en son üzerine 210 bin lira istiyorlardı. Tabii bu 4-5 ay önceydi. Şimdi bu rakam kim bilir kaç oldu. Biz umduk ki kat yüksekliğini bizim gibi vatandaşların durumunu da göz önünde bulundurarak artırsınlar. Bazı yerlerde 13-14 kat imar izni var. Ama bizlerde bir değişiklik yapılmamış. Kat yüksekliği artsaydı belki maliyetlerimiz azalacaktı. 4 ay boyunca bekledik. Hem zarara uğratıp hem de çözüm üretemedikleri bir imar plânı düzenlemişler.‘’ dedi.

Editör: Haber Merkezi