Türkiye genelinde olduğu gibi Elazığ’da da ikinci el otomobil piyasası, en durgun dönemlerinden birini yaşıyor. Son aylarda ikinci el otomobil satışları neredeyse durma noktasına geldi.
Elazığ’da ikinci el otomobil sektöründe, geçen yıla göre talep yüzde 80 oranında düştü. Oto galericiler, eski fiyatları adeta mumla ararken, yeni fiyatlandırmalarla birlikte ikinci el otomobillerin çoğu galeri önünde bekliyor. Vatandaşlar artık ikinci el araçları yatırım aracı olarak görmüyor. Şu anda insanlar, nakit paralarını faizde değerlendirmeyi tercih ediyor, bu da otomobil satışlarının eskiye oranla azalmasına neden oluyor ve noter işlemlerini olumsuz etkiliyor. Piyasa değeri 150 bin TL olan bir araca 2-3 katı fiyat biçilmesi büyük tepki toplarken, Ticaret Bakanlığı’nın düzenleme yapması sonucu hem fiyatlar düştü hem de ikinci el araba satışları durma noktasına geldi.
Otomobil fiyatları uzun zamandır fahiş artışlarla gündemdeydi. Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeler ve denetimlerle ikinci el araçların fiyatları stabilize edildi. Yapılan düzenlemeyle noterlerde “al-satçı” olarak tabir edilen kişilerin 3 arabadan fazlasını alıp satamaması, hem ikinci el otomobil sektörünü durgunlaştırdı hem de noterlerde yaşanan yoğunluğu ortadan kaldırdı. İkinci el otomobil satıcıları, eski fiyattan alınan araçların ellerinde kaldığını, ancak yeni fiyatlandırmayla alınan araçların kolayca satıldığını belirtti. İkinci el otomobil piyasası son 5 aydır büyük bir durgunluk yaşıyor. Bazı marka ve modellerde yüzde 5-10 arası indirimler söz konusu. Sektörün en büyük problemi olan kayıt dışı al-sat işi yapanların piyasadan çekilmesiyle birlikte sektörde bir boşluk oluştu. Bu boşluk hem sıfır araç bayilerinde hem de ikinci el otomotiv sektöründe stok birikimine yol açtı. Bazı marka ve modellerde sıfır faizli kampanyalar yapılırken, bazılarında da vadeleri uzatılmış kampanyalar düzenleniyor. Bu durum, ikinci el otomobil piyasasındaki durgunluğu da pekiştiriyor. Pandemi döneminde araç fiyatları ciddi şekilde artmıştı ve gerçek alıcılar araçlara erişim konusunda zorluk yaşıyorlardı.
NOTER VE EKSPERTİZLER OLUMSUZ ETKİLENDİ
Noterlerde ve ekspertizlerde de benzer bir durum yaşanıyor. İkinci el otomobil satışlarındaki durgunluk, bu sektörlere de yansıdı. Noterlerde önceki aylarda yaşanan yoğunluk tamamen ortadan kalktı. Bakanlığın aldığı son karardan sonra, "al-satçı" olarak tabir edilen kişiler, yıl içinde 3 araç satışı yaptıktan sonra 4. araç satışında noterlerde işlem yapamaz duruma geldi. Bu, özellikle işi araç satışı olmayan ancak bu işe girişen kişilerin noterlik sistemleri tarafından tespit edilerek ciddi cezalar almasına neden oluyor. Bu durum da noterlerdeki yoğunluğu tamamen ortadan kaldırmış durumda.
 

Editör: İzzet TUMAY