ÖZEL HABER

HOŞ’TA ÜZÜMDE ‘HASAT’ SONU YAKLAŞIYOR!

Elazığ’ın ve bölgenin sofralık üzümünün karşılandığı Yurtbaşı beldesine bağlı Hoş köyünde üzüm hasadında sona yaklaşılıyor...  

Bin bir zahmetle toplanan üzümlerin bu yıl hak ettiği fiyattan satılması üreticilerin yüzünü güldürüyor. Elazığ’ın ve bölgenin sofralık üzümünün karşılandığı Yurtbaşı beldesine bağlı Hoş köyünde üzüm hasadında sona yaklaşılıyor...  
Elazığ’ın üzümüyle meşhur Hoş köyünde bu yılki verimli üzüm hasadı nedeniyle üreticinin yüzü gülüyor. Binlerce tonun üzerinde üzüm hasadı yapılan Hoş köyünde, toplanan üzümler Elazığ’ın dışında çevre illere de gönderiliyor. Bin bir zahmetle toplanan üzümlerin bu yıl hak ettiği fiyattan satılması ise üreticilerin yüzünü güldürüyor. Elazığ’ın ve bölgenin sofralık üzümünün karşılandığı Yurtbaşı beldesine bağlı Hoş köyünde üzüm hasadında sona doğru yaklaşılıyor.



TEKDAL; ‘’HASATTAN BEKLEDİĞİMİZİ ALDIK!’’
Gazeteniz TURAN’a konuşan üzüm üreticilerinden Ali TEKDAL, “Bu yıl üzümlerimizin durumu çok iyi. Herhangi bir don olayı yaşanmadı. Hasat zamanı çok iyi geçiyor. Bu üzüm türlerinden bazıları; Köhnü, Şilfoni, Ağın, İri Salkım, Kırmızı, Öküzgözü, Boğazkere, Ternebi, Beyaz Çekirdeksiz. Tabi bu üzümlerin birçoğu ticari amaçlı üretilmektedir. Hoş köyü bilindiği üzere geçimini üzüm yetiştiriciliğinden sağlamaktadır. Bizim bölgemizde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Bu yıl her bölgede istenilen rekoltede üzüm üretimi yapılamadığı için fiyatlar 15-20 TL arasında değişiyor. Bu fiyatlar bizler için gerçekten çok iyi. En azından bin bir güçlükte ürettiğimiz üzümleri değerinden satabiliyoruz. Köyümüz bağcılıkta ileri noktalara geldi. Buradan hasat ettiğimiz üzümleri farklı bölgelere gönderiyoruz.  

‘’ÜZÜM ÜRETMEK ZAHMETLİ BİR İŞ’’
Burada üzüm toplama işi kasım ayının sonuna kadar devam eder. Yağışlar başlayınca, soğuklar gelince çadır çekeriz. Her bağın üzerine sırasıyla bir baştan bir başa çadır çekilir. O da üzümleri eksi 3-4 dereceye kadar korur. Üzümlerin yetiştirilmesi gerçekten çok zahmetli bir iş. Bağların çok iyi korunması, ilaçlamanın zamanında yapılması gerekiyor. Bağlar hastalık kaptığı andan itibaren üzüm rekoltesinde ciddi anlamda düşüş yaşanıyor ve bu da biz üreticileri çok büyük sıkıntılara sokuyor.” Dedi.