ÖZEL HABER

BUZLUK MAĞARASI’NIN HALİ İÇLER ACISI!

Buzluk mağarası çevresinde yapılacak denilen çalışmalar ile 4 mevsim ekolojik dengeye uygun olması için Elazığ Belediyesi Fırat Üniversitesi ve Fırat Teknokent ile birlikte bir protokol imzalanmış, bunların projelerin hazırlanacağı ona göre de o bölgede çalışmalar yürüteceği açıklanmıştı fakat aradan geçen 6 yıla rağmen buzluk mağarası ile ilgili önemli bir çalışma yapılmadığı gibi mağara kaderine terk edildi…

Tarihi çok eski yıllara dayanan, Elazığ merkeze 12 kilometre mesafede Harput mahallesinde yer alan Harput Buzluk Mağarası sahipsizlik ve bakımsızlık nedeniyle kaderine terk edilmiş durumda.

Yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen Harput buzluk mağarası yaz aylarında çok serin kış aylarında ise oldukça sıcak. Mağaranın jeomorfolojik yapısı nedeniyle, mağaranın içerisinde yaz aylarında dikit ve sarkıtlar şeklinde buzlar meydana geliyor. Böylesine tarihi bir öneme sahip olan buzluk mağarasının kaderine terk edilmesi kamuoyunda büyük tepki topluyor… 

FIRAT ÜNİVERSİTESİ, TEKNOKENT İLE BELEDİYE PROTOKOL İMZALAMIŞTI!... 

2018 yılı eylül ayında Fırat Üniversitesi Rektörlüğü, Elazığ Belediyesi ve Fırat Teknokent Müdürlüğü arasında, Harput’ta bulunan Buzluk Mağarası ve çevresinde dört mevsim çevre koruma, saha araştırması, iş planı ve uygun sürdürülebilir arazi kullanımı konusunda hazırlanan AR-GE projesi protokol imza töreni gerçekleştirilmiş, o dönemin Fırat Teknokent Prof. Dr. Nuri Orhan Konferans Salonunda düzenlenen imza törenine, Elazığ Belediye eski  Başkanı Mücahit Yanılmaz, Fırat Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin DEMİRDAĞ ile akademisyenler katılmıştı.

BUZLUK MAĞARASININ GELECEĞİ İÇİN İMZALANAN PROTOKOLÜN AKIBETİ NE OLDU?... 

İmza töreni öncesi konuşan Fırat Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin DEMİRDAĞ, Elazığ Belediyesi ile daha önce birçok proje çalışmasında ortak protokoller imzaladıklarını belirterek, Elazığ ve Harput için önemli bir çalışma olacak dört mevsim çevre koruma araştırma projesi kapsamında protokol imzalamışlardı. Özellikle hem sit alanı içerisinde bulunan hem de tabiat varlıkları olarak tescillenen Buzluk Mağaralarının ekolojik şartlara uygun olması amacıyla çeşitli projeler geliştirmek ve bu proje kapsamında ileride yapılacak olan çalışmalarda bu projeye uygun yapılması yönünde Elazığ Belediyesi ile Üniversite arasında bir protokol imzalanmıştı. Fırat Üniversitesinden alanında uzman öğretim üyelerinin de bu projede yer alacağı belirtilmişti.

TURİZME KAZANDIRILACAĞI VE ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPILACAĞI SÖZÜ VERİLMİŞTİ…

Yine dönemin Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ise, Fırat Üniversitesi ile birçok projeyi birlikte yürüttüklerini ifade ederek, Elazığ’ın tarihi ve sanat merkezi olan 4 Bin yıllık kadim bir medeniyetin ürünü Harput’ta çalışma yaparken Fırat Üniversitesi’nin bilgi, birikim ve tecrübelerinden faydalandıklarını, üniversite ile birlikte çalışmalar sürdükçe Harput 2023 hedefleri içinde UNESCO’nun kalıcı miras listesine girmesini hedeflediklerini, Buzluk mağarasının  Harput’un en önemli tarihi ve ekolojik ürünlerinden biri olduğunu, Buzluk mağarasının daha çok kullanılması ve turizme daha düzgün bir biçimde açılması için oradaki 50 dönümlük arazide bir çalışma yapıldığını belirtmişti.

Buzluk mağarası çevresinde yapılacak olan çalışmaların 4 mevsim ekolojik dengeye uygun olması içinde Fırat Üniversitesi ve Fırat Teknokent ile birlikte bir protokol imzalayarak, bunların projelerinin hazırlanacağı buna göre de o bölgedeki çalışmaların yürütüleceği kamuoyuna açıklanmıştı.  

Ancak aradan geçen 6 yıla rağmen buzluk mağarası ile ilgili önemli bir çalışma yapılmadığı gibi mağara kaderine terk edildi…