ÖZEL HABER

HARPUT TURİZM'DE S.O.S VERİYOR!

Tarihî ve kültürel varlıklarıyla âdeta bir açık hava müzesi olan Elâzığ ne yazık ki ihmâl ve tanıtım yetersizliğinden muzdarip…

Unesco yolunda ilerlediği iddiâ edilen Elazığ’ın, Harput Mahallesi’nde bulunan birçok turistlik mekân bakımsızlıktan kaderine terk edilirken, göstermelik toplantılarla Elazığ’ın turizm potansiyelini arttırmak isteyen yetkililerin çalışmaları bir türlü karşılık bulmuyor. Buzluk Mağarası’nın çevresi çöplerle dolu halde temizlenmeyi bekleyedursun bozuk yollar da cabası…


 
TURAN Gazetesi muhabirlerinin incelemelerde bulunduğu Buzluk Mağarası, barındırdığı güzellikler ve eşsiz manzarasıyla Türkiye'de tek, dünyada 45 mağaradan biri olma özelliği taşırken, Buzluk Mağarası’nı görmek isteyen bir turist kafilesini gezdirecek ve mağaranın tanıtımını yapacak herhangi bir yetkilinin bulunmaması ise Elazığ’a neden turist gelmiyor sorusunun yanıtı gibi…  


 
HARPUT TURİZM'DE S.O.S VERİYOR!
Kent merkezine sadece 11 kilometre uzaklıkta olan tarihi Harput Mahallesi'nde bulunan Buzluk Mağarası’nın son hali görenlerin içini sızlatırken, tarihi öneme sahip Harput’un gözbebeği olan Buzluk mağarası ne yazık ki bir çöplüğü andırıyor.
Yerli ve yabancı turist tarafından sıkça ziyaret edildiği iddiâ edilen Harput Buzluk Mağarasının bir diğer özelliği yaz aylarında çok serin kış aylarında ise bir o kadar sıcak olması. Mağaranın jeomorfolojik yapısı nedeniyle, mağaranın içerisinde yaz aylarında dikit ve sarkıtlar şeklinde buzlar meydana geliyor. Böylesine doğal ve tarihi bir öneme sahip olan buzluk mağarasının kaderine terk edilmesi kamuoyunda büyük tepki topluyor.
1988 yılında, dönemin Elazığ Valiliği, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ulaşım sorunlarının giderilmesi amacıyla giriş basamakları ve aydınlanmasını gerçekleştirilmiş ve böylece Mağara turizme kazandırılmıştı. Ancak Buzluk Mağarası şimdilerde bakımsızlıktan dolayı viraneye dönmüş durumda.

NEREDEN NEREYE?...

Geçtiğimiz yıllarda Elazığ Belediyesi Fırat Üniversitesi ve Fırat Teknokent arasında, Buzluk Mağarası çevresinde yapılacağı belirtilen ve aynı zamanda dört mevsim ekolojik dengeye de uygun olacak nitelikte birlikte bir protokol imzalanmış ve bu protokole göre bu kurumlarca önemli projeler hazırlanacağı ona göre de o bölgede çalışmalar yürütüleceği açıklanmıştı fakat aradan geçen uzun yıllara rağmen Buzluk Mağarası ile ilgili önemli bir çalışma yapılmadığı gibi mağara şimdi tamamıyla kaderine terkedildi.

FIRAT ÜNİVERSİTESİ, TEKNOKENT İLE BELEDİYE PROTOKOL İMZALAMIŞTI!
2018 yılının Eylül ayında Fırat Üniversitesi Rektörlüğü, Elazığ Belediyesi ve Fırat Teknokent Müdürlüğü arasında, Harput’ta bulunan Buzluk Mağarası ve çevresinde dört mevsim çevre koruma, saha araştırması, iş planı ve uygun sürdürülebilir arazi kullanımı konusunda hazırlanan AR-GE projesi protokol imza töreni gerçekleştirilmiş, o dönemin Fırat Teknokent Prof. Dr. Nuri Orhan Konferans Salonunda düzenlenen imza törenine, Elazığ Belediye eski  Başkanı Mücahit Yanılmaz, Fırat Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin DEMİRDAĞ ile akademisyenler katılmıştı.


 
BUZLUK MAĞARASININ GELECEĞİ İÇİN İMZALANAN PROTOKOLÜN AKIBETİ NE OLDU?...

İmza töreni öncesi konuşan dönemin Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin DEMİRDAĞ, Elazığ Belediyesi ile daha önce birçok projede ortak protokoller imzaladıklarını belirtmiş ve bu iki kurum, Elazığ ve Harput için önemli bir çalışma olacak dört mevsim çevre koruma araştırma projesi kapsamında protokol imzalamıştı. Özellikle hem sit alanı içerisinde bulunan hem de tabiat varlıkları olarak tescillenen Buzluk Mağaralarının ekolojik şartlara uygun olması amacıyla çeşitli projeler geliştirmek ve bu proje kapsamında ileride yapılacak olan çalışmalarında bu projeye uygun yapılması yönünde Elazığ Belediyesi ile Üniversite arasında bir protokol imzalanmıştı. Fırat Üniversitesinden alanında uzman öğretim üyelerinin de bu projede yer alacağı belirtilmişti.


 
TURİZME KAZANDIRILACAĞI VE ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPILACAĞI SÖZÜ VERİLMİŞTİ…  

31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimler öncesinde projelerini açıklayan Elazığ Belediye Başkanı Şahin ŞERİFOĞULLARI ise, Buzluk Mağarası ile ilgili projesinin olduğunu ve Buzluk Mağaraları Rekreasyon ve Rehabilitasyon Projesini hayata geçireceklerini vurgulamıştı. Aradan geçen sürenin ardından Buzluk Mağarası adeta çöplüğe dönerken, bu konuda herhangi bir çalışma yapılmadığı gibi mağara kaderine terk edildi…