İlimiz Elazığ’da spor tesislerinin artırılması arzulanırken, aksine geçmişte sahip olduğumuz tesislerden bazılarını da yitirmemiz gelecek adına üzüntü duymamıza sebep oluyor…

IMG-4468
“AKADEMİ’NİN SAHASI” DİYE BİLİNİRDİ…

1970’li yıllarda Elazığ’da şehir merkezinin batısında yer alan, ilk önce mahalle takımlarının, ilerleyen dönemlerde de amatör takımların antrenman ve maç yaptıkları çok büyük ölçülerdeki toprak saha, çocuklar ile gençler arasında “Akademi’nin Sahası” ismiyle adlandırılıyordu. Bir süre sonra demirden ve futbol oyun kurallarına uygun nizâmi ölçülerde kalelerin yapılmasıyla, çocukların ve gençlerin tercih ettiği bir futbol sahası hâline gelen Fırat Üniversitesi toprak sahası, o dönemlerde 3-4 takımın aynı anda ve birlikte antrenman yaptığı, ya da bölünerek yarı veya çeyrek sahalarda maç yaptıkları halka açık bir saha durumundaydı.
Sahanın çevresinin fizikî durumuyla doğal tribün misâli yüksekliğe sahip oluşu ve maç izleme konusunda seyir zevki verişiyle “Akademi’nin Sahası” futbol tiryakilerinin meskeni olmuştu…
06-FOTO-6--3
1990’LI YILLAR’DA FIRAT ÜNİVERSİTESİ SAHASI VE ÇİM ZEMİN      
Fırat Üniversitesi’nin gelişerek büyümesi ve Rektör Eyüp Günay İSPİR Dönemi’nde büyük artış gösteren sosyal aktivitelerle beraber Fırat Üniversitesi Futbol Takımı’nın da hedef büyüterek Türkiye 3. Futbol Ligi’ni hedeflemesiyle başlayan alt yapı çalışmaları, önce toprak sahanın takım amatör futbol ligindeyken çim zemine dönüştürülmesi ve Bordo-Beyazlı Takım’ın müsabakalarını çim zeminde oynamasıyla başladı. Dışarıdan gelen futbolseverlere kapatılan ve büyük bir titizlikle ve özenle bakımı yapılan çim zeminiyle artık “Fırat Üniversitesi Çim Saha” adıyla anılan oyun alanı, Elazığspor Tesisleri’ndeki Antrenman sahalarının dışında Elazığ’da Atatürk Stadyumu’ndan sonra Futbol Oyun Kuralları açısından nizâmi ölçülerdeki 2. Saha konumundaydı…

07-FOTO-7--5
FIRAT ÜNİVERSİTESİ FUTBOL TAKIMI’NA TESİS VE BAŞARI…
Fırat Üniversitesi Futbol Takımı’nın önce çim zeminli bir futbol sahasına sahip olmasıyla sağladığı avantaj, daha sonra “Fırat Üniversitesi Çim Saha”nın hemen yanına yapılan sosyal tesislerle büyük bir güce dönüştü ve Türkiye 3. Futbol Ligi’ne yükselerek profesyonel yaşantıya ulaşan Bordo-Beyazlı Takım, özellikle Elazığlı Gençlerle elde edilen başarıyı daha yükseğe taşıyarak Türkiye 2. Futbol Ligi’ne çıktı. Sahip olduğu sosyal tesisler ve özellikle “Fırat Üniversitesi Çim Saha”sıyla ülke çapında başarıları yankı bulan Fırat Üniversitesi Futbol Takımı “tek üniversite takımı” olduğu dönemlerde de ilimiz Elazığ’ın tanıtımını yapmış oldu…

04-FOTO-4--12

AMATÖR’DE RESMÎ MAÇLARA ÇİM SAHA DESTEĞİ VE BESYO SINAVLARI…
Çim zemine dönüşümden sonra antrenman için sadece Fırat Üniversitesi Futbol Takımı’na açılan ve özenle bakılıp, titizlikle korunan Fırat Üniversitesi Çim Saha, Elazığ Amatör Küme Futbol Ligi’nde bazı resmî karşılaşmalara tahsis edilerek, amatör futbola destek olundu.
Çim zeminin yanı sıra atletizm pistiyle de Fırat Üniversitesi BESYO Sınavları’nın yapıldığı bir merkez konumunda olan saha, uzun yıllar çok amaçlı olarak kullanıldı ve Elazığ kentinin merkezi durumdaki bir spor tesisi olarak gençliğe hizmet verdi.

05-FOTO-5--6

YIKILAN SPOR SALONU VE ATIL HALE DÜŞÜRÜLEN ÇİM SAHA VE TESİS!
Fırat Üniversitesi Sentetik Saha’nın açılmasıyla birlikte gözden düşen Fırat Üniversitesi Çim Sahası atıl hale gelirken, ne yazık ki bugünkü görünümüyle ve tabiri caizse büyüyen otlarla kaplı hâliyle nadasa bırakılmış tarla durumunda.
Fırat Üniversitesi Çok Amaçlı Spor Salonu’nun yapımı ve hizmete girmesiyle yıkılan spor salonunun ortadan kaldırılmasıyla Fırat Üniversitesi Çim Sahası da kullanılmayınca sosyal tesisler bir katı öğretim görevlileri tarafından kullanılan bakımsız bir bina durumunda kaldı. Böylece ilimiz Elazığ büyük ihtiyaç duyduğu bir tesisi böylece yitirmiş oldu…

RESMÎ MAÇ OYNANAMAYAN FETHİ DEMİRCAN SENTETİK SAHASI!..
Fırat Üniversitesi Sentetik Saha’nın açılmasıyla birlikte atıl hale gelen Fırat Üniversitesi Çim Sahası, Elazığ’ın kaybettiği bir spor tesisi olurken, kısa bir süre önce Elazığlı hemşehrimiz ünlü Teknik Direktör “Fethi DEMİRCAN”ın isminin verildiği Sentetik Saha’ya soyunma odası olmadığı için resmî müsabaka verilemeyişi de ayrı bir handikap.
Böylece Fırat Üniversitesi Çim Sahası’nın kaybından sonra, Fırat Üniversitesi Fethi DEMİRCAN Sentetik Sahası’nın da Soyunma Odası yokluğu nedeniyle atıl duruma düşmesiyle, Fırat Üniversitesi’nin yanı sıra Elazığ’ın da bir tesis daha mı kaybediyoruz endişesi yaşamasına yol açıyor.
Doğrusu bu ilgisizlik ve sahipsizlik Fırat Üniversitesi’ne de, Elazığ’a da hiç yakışmıyor!   

01-FOTO-1-MANŞET

Editör: Haber Merkezi