2809 Sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu’nun ek 30’uncu Maddesi gereğince verilen karara göre Fırat Üniversitesi’ne Eczacılık Fakültesi açılması kesinleşti…

TURAN ARAŞTIRDI, KARAR İSABETLİ Mİ?
Bazı yükseköğretim kurumları bünyesinde fakülte kurulması ile bazı fakülte ve yüksekokulların kapatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmî Gazete'de yayımlandı ve Fırat Üniversitesi’ne bağlı Eczacılık Fakültesi kuruldu. Haber ilimizde müjde olarak duyuruldu ancak; ülkemizde eczacılık fakülteleri ihtiyacı karşılıyor mu? Yeni kurulan bir fakülte demek mezun olacak yeni eczacılar demek olduğuna göre “Eczacılık Mesleği’nde yaşanan kota ve istihdam sorunu düşünüldüğünde fakülte seçimi isabetli mi?” Sorusunun cevabını araştıran gazeteniz TURAN, konuyu doğrudan Eczacılar Odası ile Eczacılara sordu…

ODA BAŞKANI GÜLER; “ECZACILIK ARTIK UZMANLIK GEREKTİRİYOR!”
Elazığ Eczacılar Odası Başkanı M. Ulaş GÜLER konunun sadece Elazığ özelinde değil tüm Türkiye için değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ülke geneli açısından bakıldığında eczacılık eğitimi veren mevcut fakültelere yenilerinin eklenmesinin, eczacılık eğitimine niteliksel bir katkı sağlamayacağını ifade eden GÜLER mevcut eczacılık fakültelerinin yeterli olduğunu belirtti ve şunları söyledi; “Konuya ticarî olarak bakmıyoruz. Ülke genelinde 60 değil de 120 eczacılık fakültesi açılacaksa elbette Elazığ’da da açılsın. Eczacılığın istihdam alanıyla ilgili yanlış bir bakış açısı var. Eczacılık mezunları için kamu ve özel kurumların durumu, sanayinin durumu gibi parametrelerin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. Eczacıların özellikle hastanelerde ciddi bir istihdam sahalarının olması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı bundan birkaç yıl önce 10 bin istihdam taahhüdü vardı. Ama bugün bu rakam hala dört binlerde. Eczacılık artık uzmanlık gerektiriyor. Eczacılık uzmanlık sınavı var. Klinik ve Fitofarmasi Eczacılığı gibi alanlarda uzmanlık eğitimi alınması gerekiyor. Bu bağlamda eczacılığı sadece mezun olup bir eczacı dükkânı açmak olarak görmemek gerekiyor. İlaç sanayinde eczacı çalıştırılması teşvik edilmeli hatta zorunlu tutulmalıdır. Ama ülkemiz için baktığımızda mevcut fakülteler eczacı ihtiyacı için yeterlidir.”

ECZACI ALBAYRAK; “ELAZIĞ’DA ECZANE SAYISI KOTAYI DOLDURMUŞ DURUMDA!”
Eczacı Hıdır ALBAYRAK da Elazığ Fırat Üniversitesi’nde açılacak olan Eczacılık Fakültesi’nin Üniversite açısından değerlendirildiğinde olumlu bir adım olduğunu ifade etti. ALBAYRAK: ‘’Fırat Üniversitesi’ni sağlık eğitimi açısından daha cazip ve parlak bir noktaya getirecek bir karardır. Ancak eczacılık belirli kurallara tâbi. Ülkemizde her 3 bin 500 kişi için bir eczane şartı var. Elazığ için değerlendirirsek mevcut eczane sayısı bu kotayı doldurmuş durumda. Yeni mezun bir eczacı mevcut eczanelerden biri kapanırsa ya da eczane olmayan bir ilçe varsa yeni bir eczane açabilir. Bu anlamda yeni bir eczacılık fakültesinin açılması ve işlevini tamamlayabilmesi için mezun olacak eczacılara istihdam alanlarının açılması ya da genişletilmesi gerekmektedir. Şu anda eczane açabilmenin dışında bir eczacı 3 Milyon liranın üzerinde bir ciro yapıyorsa ikinci bir eczacı çalıştırma zorunluluğu var. Bu manada istihdam için iyi bir uygulama. ‘’Dedi.

ECZACI TANRIVERDİ, “ ECZACILAR İÇİN YENİ İSTİHDAM ALANLARI AÇILABİLMELİDİR!”
Eczacı Allahverdi TANRIVERDİ de istihdam konusunda hâlihazırda bir sıkıntı yaşandığını ancak, kamu ve özel hastanelerde eczacı istihdamı olması gerektiğini düşündüğünü söyledi.
TANRIVERDİ; ‘’Mevcut durumda Elazığ’da eczane kotası dolmuş. O nedenle ilimizde yeni bir eczane açılabilir mantığıyla değil, istihdamı sağlanabilecek yeni alanlar açılarak bu sorun giderilebilir. İlimizde eczacılık fakültesinin açılmasını olumlu görüyoruz. Ancak dediğim gibi eğitimin kalitesi düşmeden yetiştirilecek eczacılar için yeni istihdam alanları açılabilmelidir. Eczacılığı sadece işyeri açan bir ticari zihniyetle düşünmemeliyiz. Birçok kamu ve özel hastanelerinde ilaçların kullanımı ve uygulanması konusunda eczacıların olması gerektiğini düşünüyorum.’’ Dedi.

Editör: Haber Merkezi