ÖZEL HABER

ESNAFA DESTEK VAR AMA ELAZIĞ’DA YOK!

Elazığ’da yüzlerce esnafın yasal prosedürlerin tamamını yerine getirip, kredi çekmek için hazırladığı dosyalar aylarca kooperatifte bekletiliyor. Kredi çekmek umuduyla 2 Bin TL vererek dosya oluşturan esnaflara, kooperatifler umut veriyor ancak bir süre sonra bahanelerle kredi vermiyor...

İzzet TUMAY- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, Esnaf Destek Paketi ile ilgili, ‘’Bu destek paketinin limitini 50 milyar lira ilaveyle 150 milyar liraya çıkarıyoruz’’ demişti, şimdi ise para yok bahanesine sığınılarak esnafa kredi yok deniliyor...  
Elazığ’da önce COVİD 19 pandemisi daha sonrada deprem felaketleriyle büyük yaralar alan esnaflar şimdide ‘kredi’ alamama darbesi ile karşı karşıya kaldı. Gazeteniz TURAN’ın daha önce esnafların krediye ulaşmakta yaşadığı sorunların çözüme kavuşması adına kamuoyuna ‘’ESNAF DESTEK KREDİSİNE ULAŞMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYOR!’’ Başlığıyla sıkıntı duyurmuştuk. Bu haberimizin üzerinden daha 1 hafta geçmeden kooperatife kredi başvurusu yapan ya da başvuru dosyasını aylar önce teslim edip bekleyen esnaflara hükümetin para göndermediğini bu nedenle kredi verilmeyeceği cevabı veriliyor.  

  

ELAZIĞ ESNAFINA ‘KREDİ’ DARBESİ!...    

Bazı esnaflar aylar önce kredi almak için başvuru dosyası hazırlayıp bütün yasal koşulları yerine getirerek yaptığı başvurular ‘esnaf kredisi durduruldu’, ‘hükümet para göndermiyor’ bahaneleriyle bekletiliyor. Esnaflar almayı planladıkları krediye güvenerek iş planları yapıyor ancak kredi çıkmayınca iş hayatları riske giriyor.  

ERTELEME SÜRESİ 31 TEMMUZ’DA BİTİYOR, ESNAF KARA KARA DÜŞÜNÜYOR!  

İşleri zarar gören veya faal şekilde esnaflığı devam ettiremeyen esnaf ve sanatkarların, Halkbank tarafından Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği’ne (TESKOMB) bağlı bölge birliklerine ortak olan esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatifleri (ESKKK) kefaletiyle veya doğrudan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin kararlar kapsamındaki kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiş, esnaf ve sanatkarların karar kapsamındaki borçlarından, vadesi/taksit vadesi/hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte 6 Şubat'tan itibaren 6 ay içinde dolacak olan veya 6 Şubat itibarıyla vadesinden itibaren 90 günlük bekleme süresi içerisinde olan kredi borçları, başvuru şartı aranmadan vadesinde ilgili mevzuatına göre faiz tahakkuk ettirilerek vade tarihinden itibaren 6 ay süreyle ertelenmişti. Tahakkuk edecek bu faiz tutarının Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanacağı, buna bağlı olarak, kredi itfa tablosu doğrultusunda, kalan tüm taksitlerin de 6 ay erteleneceği duyurulmuştu. Karar kapsamında borçları ertelenmiş olan esnaf ve sanatkarlara, talepleri halinde düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin ilgili kararlar kapsamında Banka tarafından erteleme süresinde düşük faizli kredi açılabileceği belirtilmesine rağmen esnaflar bu yönde ciddi manada sıkıntı yaşadı.  

  

GAZETENİZ TURAN ‘ESNAF DESTEK KREDİSİNE ULAŞMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYOR!’ DEMİŞTİ…       

Esnaf iflas etmemek için kredi istiyor lakin krediyi almak için ak ile karayı seçiyor. Elazığ’da birçok esnaf borç batağında. Esnafın derdine derman olması gereken oda ve kooperatifler ise suskun. Esnaf odaları ve kefalet kredi kooperatiflerinin kuruluş amacı, ticaret dallarını bir çatı altında toplamak, yani bir nevi sendikal faaliyet yürütmek ve bir yandan da bağlı oldukları sektörlerde faaliyet gösteren esnafların sıkıntılarını çözmek. Bu anlamda gerek banka şubelerine gerekse internet üzerinden yapılan başvuruların ya da esnaf kefalet kooperatifleri kefaletiyle yapılan başvuruların banka tarafından değerlendirme süreçlerinin çok uzun sürmesi esnafların yaşadığı sıkıntıyı içinden çıkılamaz bir hale getiriyor. Doların yükselmesi, kredi kullandırmada ortaya çıkarılan zorluklar ve daha birçok sebepten dolayı ekonomiye katkı anlamında devletin sağladığı kolaylıklardan faydalanmak isteyen esnaflara yönelik yaşatılan zorluklar, kredi konusunda ortaya koyulan olumsuz kararlar esnaflara ve ekonomiye büyük ‘darbe’ vuruyor. Hükümetin esnafların bulundukları dar boğazdan kurtulmaları, mevcut işletmelerini geliştirmeleri için düşük faizli, faizsiz kredi ve hibe gibi yollarla sağladığı kolaylıklar mevcut kredi kooperatiflerine özel ve kamu bankalarına takılıyor.    

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 150 MİLYAR LİRALIK DESTEK LİMİTİ AÇIKLAMIŞTI ŞİMDİ BANKA VE KOOPERATİF ‘PARA YOK’ DİYOR?...  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz aylarda yaptığı konuşmasında Esnaf Destek Paketi ile ilgili, ‘’Bu destek paketinin limitini 50 milyar lira ilaveyle 150 milyar liraya çıkarıyoruz’’ ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) tarafından ATO Congresium’da Ocak ayında düzenlenen ‘’Yüz Yüze Türkiye Esnaf Buluşması’nda dünyanın her yerinde esnafın bulunduğunu ama Türkiye'nin esnafının ve onların misyonunun çok farklı olduğunu söylemiş, devletin omurgası esnafı merkeze alarak bina ettiklerini dile getirerek, ‘’Hayatının bir döneminde esnaflık yapmış bir kardeşiniz olarak, biz de sizlerin içinden çıkarak buralara geldik. Ülkemizde işlerin nasıl gittiğini anlamak için önce esnafımıza bakıyoruz. Orada huzur varsa, birlik varsa şükür varsa tamam diyoruz, yok orada sıkıntı görüyorsak, şikâyet duyuyorsak, hemen dikkatimizi öne çıkan meselelerin çözümüne yöneltiyoruz. En çok mutlu olduğumuz hususta esnafımızın 1000 yıllık şükür, kanaat, diğerkamlık geleneğini sürdürdüklerini gördüğümüz örneklerdir.   

  

ERDOĞAN, ‘KOLAYLIK SAĞLADIK’ DİYOR, KOOPERATİF İSE ‘KREDİ VEREMEYECEĞİZ’ DİYOR!  

Öncelikle her kesimin ama özellikle de esnafımızın ve çalışanlarımızın ayakta kalmasını sağlayacak tedbirler aldık. Salgın döneminde esnafımıza sadece gelir kaybı ve kira desteği olarak aktardığımız kaynak 4,6 milyar lira. 3 bin ve 5 bin lira tutarlarındaki hibeler olarak verdiğimiz destek 4,3 milyar liradır. Halkbank kredilerinde, 2020 ve 2021 yıllarında 14 milyar liralık ertelemeler yaptık. Kredi kefalet kooperatiflerine olan 850 milyar liralık borçların yeniden yapılandırılmasını temin ettik. Vergi ve SSK borç yapılandırmalarında kredi garanti kefaletlerinin yükseltilmesine, icra takiplerinin ertelenmesine, mali sicil affına, vergi indirimlerine kadar daha pek çok kolaylık sağladık" ifadeleriyle esnafların destekçisi olacaklarını belirtmesine rağmen, aradan geçen süre zarfında gelinen nokta itibariyle esnafın krediye ulaşma noktasında yaşadığı sıkıntılar hatta kredi alamaması kafalarda soru işaretlerine neden oluyor.  

 YOKSA ELAZIĞ’IN SAHİPSİZ ESNAFINA MI KREDİ YOK?...  
Depremle birlikte kenti ayağa kaldırmak için yeniden hayata başlama gayretinde olan esnafların durumu maalesef içler acısı. Yaralarını sarıp, her türlü zorluklara rağmen işyerini açma ve hem kendi yaşamını sürdürme hem de ekonomik kalkınmaya katkıda bulunma gayretinde olan esnafların özellikle kredi alma konusunda yaşadığı sıkıntılar gündemden düşmezken son olarak para olmaması ve hükümetin para göndermemesi nedeniyle kredi verilmemesi esnafa vurulan en büyük darbe oldu. Hükümetin esnafların borç batağından kurtulması, icralık olmaması ya da ekonomik olarak yaşadıkları sıkıntıları çözmesi adına hayata geçirdiği birçok proje kamuoyunun takdiri. Ancak gelinen süreçte esnafa kredi verilmemesi sorununa hükümetin para göndermediği cevabı kafaları karıştırdı. İktidar kanadından sürekli esnafa destek açıklamaları yapılırken, maddi kaynak sorunu olmadığı belirtilirken gelinen noktada Elazığ’da esnafa kredi para olmadığı bahanesiyle kredi verilmemesi, türlü sebeplerle esnafın krediye ulaşmasının engellenmesi kamuoyunda tepkilere neden oluyor. Devlet eliyle esnafların sıkıntılarını çözme adına sağlanan olanakların kullandırılmasında banka türü engellerin yanında, esnafın bu sorunlarının çözümü adına mevcut esnaf temsilcisi konumundaki temsilciliklerin ise para yok bahanesine sığınması, sorunun çözümü adına sonuç veren girişimlerde bulunmaması merak konusu olmaya devam ediyor. Esnaflar sayesinde faaliyetlerini sürdüren bu temsilciliklerin ‘çözüm’ adına bu süreçte hangi girişimlerde bulunacakları ise merak konusu olmaya devam ediyor.  

 31 TEMMUZ’A KADAR ESNAF CAN MI ÇEKİŞSİN?...   

Elazığ dahil 11 ilde şiddetli yıkıma ve maddi zararlara neden olan depremleri ardından hükümetin esnafların yaşadığı sıkıntıları gidermesi adına alınan destek kredisi sonraki süreçte iptal edildi. Bu kararla birlikte pandemi ve depremle sarsılan esnaflara bir darbe daha vurulmuş oldu. Kredi alma beklentisiyle umutlanan esnaflar bu kararın ardından kredi alamadı. Zaten kooperatif adıyla yapılan açıklamaya göre 31 Temmuz 2023 tarihine kadar ‘Para yok’ bahanesiyle esnaflara kredi verilmeyecek. Edinilen bilgilere göre halen yüzlerce dosya bekletiliyor.