Erbildi Köy sakinlerinin yıllardır “Delikli Taş” olarak bildikleri kaya içinde bulunan bölme, Urartular dönemine ait “Kaya Mezarı” olduğu tespit edildi…Elazığ’a 27 km uzaklıkta bulunan Erbildi (Hacıseli) Köyünde bulunan ve köy halkı tarafından ‘Delikli Taş’ diye adlandırılan yer, Urartu dönemine ait ‘Kaya Mezarı’ olduğu öğrenildi. Yaklaşık 10 metre yükseklikte ve gizli giriş basamakları olan kayanın içinde bulunan delikli taş, 10 metrekare alana sahip. Eğilerek girilen ve yüksekliği 1,5 metre olan kayanın, içinde ise koltuğa benzer şeklinde bölümün bulunması ise dikkat çekiyor. Köy sakinleri, geçmişi yüz yıllar öncesine dayandığını belirttiği oluşumun tam tarihinin bilinmediğini belirterek, 'gözetleme noktası veya sığınak olarak kullanıldığını düşünüyordu.

Delikli Taş1

Kültür ve Turizm Bakanlığı Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 26.05.2021 tarihinde Diyarbakır’da online olarak yapılan toplantıda, Erbildi Köyü’nde bulunan “Kaya Mezarı” tescil kaydı yeniden güncellendi. Toplantıda; Elazığ ili, Merkez, Erbildi (Hacıseli) köyünde bulunan, herhangi bir sit alanında kalmayan, tescilli “Kaya Mezarı”nın tescil kaydının güncellenmesine karar verildi. Toplantıda alınan kararda; “Erbildi (Hacıseli) Köyü Kaya Mezarı; Köy yerleşiminin kuzeybatısında bulunan kayalık alanın köye bakan doğu yüzünde yer almaktadır. Girişi yerden yaklaşık 10-12 metre yükseklikte yer alan, tek odalı Mezar yapısı, ana kayanın oyulması ile oluşmuştur. Kayalığın kuzey yanı merdiven şeklinde düzenlenmiş olup, bu bölümden mezar girişi ön alanına ulaşılmaktadır. Kuzeydoğuya bakan Mezar girişi yaklaşık 0.70 metre yükseklik ve 0.60 metre genişliğindedir. Kapı açıklığından daha derinde yer alan oda tabanına girişin iç yüzüne oyulmuş bir basamakla inilmektedir. Mezar odası yaklaşık 2.40x1.60 metre, yüksekliği ise 1.60 metre ölçümlerindedir. Mezar odasının arka (batı) duvarında bir seki (ölü yatağı) bulunmaktadır. Odanın uzun olan batı yüzünde 1.5x0.7 boyutlarında ve 1.1 m yüksekliğinde bir nişe yer verilmiştir.” diye bilgi verilmiştir.

Bu tescil belgesiyle köy halkının ‘Delikli Taş’ diye adlandırdıkları bölgenin Urartular dönemine ait ‘Kaya Mezarı’ olduğu anlaşılmış oldu.

 

ERBİLDİ KÖYÜ

Köyün yasa gereği ismi değiştirilmiş olup hala halk arasında bilinen eski ismi Hacı Selli’dir. Köyün tarihi hakkında kesin bilgiler bulunmamakla beraber köy merkezindeki Urartu kaya mezarından ilk yerleşimlerin çok eski dönemlere dayandığı düşünülmektedir. Yakın tarihinde 1915 yılına değin Türk-Ermeni köyü olan bu köyde Tehcir kanunuyla beraber Ermeni halk Suriye'ye göç ettirilmiştir.

Köy kültürel açıdan saf bir Harput Türkmen Aşireti Kültürü yaşamakta, örf ve adetlerini yerel halkın yaşayış, düğün-eğlence etkinlikleriyle muhafaza etmektedir. Halkın dili tamamen Öz Harput şivesiyle temiz bir Türkçe olup dini inanış olarak tamamı Müslümandır.

Elâzığ merkezine 27 km uzaklıktadır. Coğrafi yapısı yönüyle alçak rakımlı bir tepe üzerine kurulu olup tepe yamacına değin tarım alanları, bağ ve bahçeler uzanır ve köyün deresiyle son bulur. Köy merkezi Keban Baraj gölüne yalnızca 4 km mesafededir ve köye ait tarım alanları kıyıya ulaşmaktadır.

Editör: Yücel ÇAKMAK