Türkiye’nin en büyük alkollü içki üretim şirketlerinden biri olan Mey İçki, Elazığ’daki şarap üretim tesislerini deprem riski nedeniyle kapatacağını ve Tekirdağ Şarköy’deki fabrikaya taşınacağını duyururken, 1944 yılında kurulan ve 2004 yılında özelleştirilen bu Şarap Fabrikası’nın kapatılacak olması üreticileri ve emekçileri tedirgin etti… 
Türkiye’nin en büyük alkollü içki üretim şirketlerinden biri olan Mey İçki, Elazığ’daki şarap üretim tesislerini deprem riski nedeniyle kapatacağını ve Tekirdağ Şarköy’deki fabrikaya taşınacağını duyururken, 1944 yılında kurulan ve 2004 yılında özelleştirilen bu Şarap Fabrikası’nın kapatılacak olması üreticileri ve emekçileri tedirgin etti… 

0Üzüüüü

‘’BAZI BÖLÜMLERDE ÜRETİM SAKINCALI’’

Şarap üretiminin önde gelen firmalarından MeyIDiageo, üzümlerinin kalitesiyle meşhur Elazığ’dan çekilme kararı aldı. Şirket tarafından yapılan açıklamada, Elazığ’daki şarap üretim tesislerinde depremden sonra yapılan denetim ve risk analizinde bazı bölümlerde üretime devam edilmesinin sakıncalı olduğu ortaya çıktığı belirtilerek, fabrikadaki üretimin şirketin Şarköy’deki fabrikasına yeni bir yatırımla taşınmasına karar verildiği duyuruldu. 

‘’RİSK TAŞIMAYAN BÖLÜMLERDE ÇALIŞMAYA MEVCUT İŞÇİLERLE DEVAM EDİLECEK’’

Şarköy’deki tesislerin hazırlanmasına kadar geçecek sürede Elazığ fabrikasının risk taşımayan bölümlerinde çalışmalara devam edileceği aktarılan açıklamada, taşınmanın bir buçuk yıl içinde tamamlanmasının beklendiği, bu süreçte Elazığ fabrikasının tüm çalışanlarının görevlerine devam edeceği kaydedildi. 

‘’ELAZIĞ ÜZÜMLERİYLE ÜRETİM SÜRECEK’’ AÇIKLAMASI… 

Açıklamada, “Elazığ bağlarımızda üretim devam edecektir. Ayrıca kullandığımız üzümlerin Elazığ’dan alımı her zaman olduğu gibi sürecek ne taşınma sürecinde ne de sonrasında herhangi bir değişiklik olmayacak ve Elazığ’dan Şarköy’e taşınacak olan üzümler Şarköy’de işlenip ürüne dönüştürülecektir.” denildi.

0Uzmdhjhd

ÜZÜM ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI ÖZ; ‘’ATATÜRK’ÜN TALİMATIYLA KURULDU, ŞİMDİ KAPANIYOR!'' 

Konuyla ilgili olarak konuşan Elazığ Üzüm Üreticileri Birliği Başkanı Cengiz Öz fabrika yetkilileri ile görüştüklerini ve 2025 yılında fabrikanın kapanarak aynı firmaya ait Tekirdağ ve Niğde’de şarap üretimine devam edeceğinin söylendiğini ifade etti. Cengiz Öz fabrikanın mevcut durumda çalışan 37 personelinin ise istedikleri takdirde diğer iki fabrikada istihdam edileceği yönünde konuşulduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: ‘’Bu fabrika 1944 yılında kuruldu. Atatürk’ün talimatıyla onun vefatından yıllar sonra faaliyete geçen bu fabrika ilimizde üretilen üzümlerden elde edilen şaraplarla ilimizde bir marka değeri taşımakta. Ancak kapatılacağını öğrendik. Her şeyden önce Elazığ için manevi bir kayıp olacaktır. Bu fabrika gitmesin diye çabalamak gerekir. Çünkü Elazığ zaten birçok kazanımını kaybetti geriledi. Bu fabrikanın ilimiz için manevi bir değer de taşımaktadır.

Elazığ için bir marka değeri taşıyan üzüm ve şarap üretiminin buradaki fabrikada devam etmemesi kararı firmanın inisiyatifinde olan bir karardır. Nihayetinde özel bir firmaya ait bir teşekküldür. Ve yurtdışı menşeli.  Fabrika yetkilileri ile görüşerek kaygılarımızı ilettik. Çünkü bu her açıdan ilimizi etkileyecek bir karardır. Hem çalışanlar hem üreticiler hem de Elazığ için önemli sonuçları olabilecek kapatılma kararına karşılık firma yetkilileri üreticilerden üzüm almaya devam edeceklerini söylediler. Ancak bu yine de rahatlatıcı bir durum değil. Çünkü bugün ifade edilen böyle. Ama birkaç yıl sonra ne olacağını kestiremiyoruz. Öküzgözü üzümü coğrafi işaretli bir üründür ve yerinde işlenmesi gerekmektedir. Ayrıca nakliyecisinden, işçisine   birçok kişiyi etkileyecektir. Bizler ilimizin ileri gelenleri, bürokrasisi, STK ve hatta milletvekillerinin devreye girerek fabrikanın Elazığ’da uygun bir arazide yapılmasını istiyoruz. Elazığ’da fabrikanın kurulabilmesi için uygun fiyata bir arazi tahsis edilirse ilimizin büyük bir marka değeri olan şarapları ilimizde üretilir. Bu benim düşüncem ve çağrımdır.’’ Diye konuştu. 

Editör: İzzet TUMAY