Ekonomik krizin en derin etkilerinin yaşandığı şu günlerde özellikle temel tüketim malzemelerinde ciddi bir tedarik sıkıntısı baş göstermeye başladı. Ekonomi politikaları nedeni ile zaten ciddi bir kriz yaşayan Türkiye, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın etkisi ile krizi daha derinden hissediyor…
TEMEL GIDADA TEDARİK SORUNU…
Özellikle dünyada petrol varil fiyatlarındaki düşüşe rağmen, ülkemizde akaryakıt fiyatlarına yapılan zamların geri alınmayışı ve cüzi miktarda yapılan indirimin yeterli görünmeyişi iğneden ipliğe neredeyse tüm tüketim mallarının zamlanmasına neden olurken, piyasalar bu kez de temel gıda ürünlerinde yaşanan ciddi tedarik sorunuyla karşı karşıya...
*ŞEKER YOK, YA DA OLMASI GEREKEN FİYATIN ÇOK ÜZERİNDE?
Elazığ’da tatlı imalatçıları ve pastaneler şeker ve yağ bulamadıkları için çok ciddi bir sıkıntıya düştüklerini ve artık iş yerlerini kapatma noktasında olduklarını söylüyorlar. İşlerini yürütebilmeleri için en gerekli malzeme olan şekere ulaşamamanın ve ulaştıkları şekerin de olması gereken fiyatın çok üzerinde olduğunu belirten imalatçılar artık dayanacak güçlerinin kalmadığını ifade ediyorlar…
*TURAN KOTAYA DİKKAT ÇEKMİŞTİ, FABRİKA ŞEKER VERMİYOR!
Gazeteniz TURAN’ın geçtiğimiz aylarda gündeme getirdiği Elazığ Şeker Fabrikası’nın firma ve imalatçılara haftalık 10 çuval kotayla şeker verdiği haberinden sonra, kotanın kaldırıldığı ve şeker tedarikinde bir sorun yaşanmadığı dile getirilmişti. Ancak, geçen zaman sorunu daha da derinleştirdi. Çünkü şu anda Elazığ Şeker Fabrikası piyasaya şeker vermiyor. Tatlıcılar perişan, unlu mamuller ile uğraşan pastaneciler perişan…
*GAZETENİZ TURAN’A KONUŞTULAR…
Tatlıcılar ile unlu mamüllerle uğraşan pastaneciler ve imâlatçılar görüşlerini Gazeteniz TURAN’a anlatırken şu ifâdelere yer verdiler…
*ARİF ŞANLI-(TATLI İMALATÇISI); “ŞEKERİN ÇUVALI 260 TL, GİTTİĞİMİZDE YOK DENİYOR?”
‘’Biz şeker bulamıyoruz. Şeker fabrikasında şekerin çuvalı 260 TL. Ama gittiğimizde şeker yok deniyor. Toptancıdan almak istiyoruz 450 TL diyorlar. Burada kim kazanıyor, kim mağdur. Bizim işimiz şeker üzerine. Yağ üzerine, un üzerine. Ben şu anda 3 ürünü de tedarik edemiyorum. Zincir marketlerden 5 kiloluk şeker alarak kurtarmaya çalışıyorum. O da her gittiğimde sadece 3 adet alabilme şansım var. Çözüm mü bu? Geçici olarak günü kurtarıyorum. Yağ yok, un pahalı. Dükkân kira, onu geçtim elektrik parası belimizi büktü zaten. Bu noktaya birkaç ay içerisinde neden geldik, nasıl geldik? Yetkililer bu sorunu çözmezse kapatacağız.”
*SUAT DOĞAN-(TATLI İMALATÇISI); “ELEKTRİK, UN, YAĞ PAHALI, ŞEKER YOK!..”
‘‘Şeker gibi işimizin en temel maddesini şeker fabrikası olan Elazığ’da bulamıyoruz. Fabrika vermiyor, toptancı neredeyse iki misli fiyata satıyor. Ben ise ürünüme iki misli zam yapamıyorum. Yapsam ne olacak millet alabilecek mi? Bunun bir sonu olsun artık. Zam haberi almaktan bıktık. Sadece bu değil ki; Un bulamıyoruz. Niye biliyor musunuz? Piyasada un var. Ama pahalı. Baklavalık unun çuvalını çok değil 3-4 ay önce 300 liraya alıyordum. Bakın şimdi 700 lira olmuş. Bugün nereye gitsek herkes hayat pahalılığından şikâyetçi. Ben de şikâyetçiyim. Elektrik pahalı, un pahalı, yağ pahalı. Baklavaları koyduğumuz karton kutular bile 2 misli pahalandı. Şeker deseniz zaten bulamıyoruz. İşin sonu nereye gidecek artık bilmiyoruz. Hepimiz günü kurtarmaya çalışıyoruz.’’ Dedi.
*EMRAH EKİCİ-(PASTANECİ); “ŞEKER OLMAZSA BADEM ŞEKERİNİ NASIL ÜRETECEĞİM?”
‘’İllallah ettik zamlardan, güncellemelerden. Artık elektrik masrafı belimizi büktü derken, şimdi şeker bulamaz olduk. Toptancıya verilen şeker bizim gibi imalatçılara neden verilmiyor? Önümüz Ramazan. Ben badem şekeri de üretiyorum. Şeker olmazsa ben bu ürünü nasıl üreteceğim. Kimse görmüyor mu, el atmıyor mu? Üretmezsek satamayız. Satamazsak, ne biz, ne de devletimiz kazanır. Yazık günahtır. Buna çözüm bulunmalıdır.‘’