Yüzel ÇAKMAK - Karavanlarıyla Elazığ’da vakit geçiren AKÜZÜM ve ÇELİKÖRS Aileleri Elazığ’ın hem doğasıyla hem de tarihiyle güzel bir yer olduğunu fakat altyapı konusunda yetersiz olduğunu belirtirken, Elazığ’ın tarihi ve doğal yapısıyla bu tür organizasyonlara ev sahipliği yapabileceğini ifade ettiler…Karavanlarıyla mini Türkiye Turu yapan AKÜZÜM ve ÇELİKÖRS Aileleri, Elazığ’da Hazar Gölü, Palu İlçesi ve Harput’ta imkânsızlıklara rağmen konakladılar...

DSC_0007 (2)

37 yıldır karavanlarıyla gezdiklerini belirten Kazım (62) ve Hatice AKÜZÜM çifti ile Cevdet KERİM (73) ve Hatice (52) ÇELİKÖRS çifti, Karadeniz Bölgesi’nden başladıkları tur kapsamında Elazığ’a geldiler. Her yıl düzenli Karavan turu yaptıklarını ifade eden Kazım AKÜZÜM, “Türkiye’yi hemen hemen gezdik sayılır. Genelde tarihi ve turistik bölgeleri geziyoruz. Bu gezimizde de Sivrice’de Hazar Gölü kıyısında, Palu’da ve Harput’ta bulunduk. Gölün manzarası çok güzeldi. Palu ise çok tarihsel bir yer. Palu halkı bizi çok iyi karşıladı. Birkaç gündür de Harput’ta bulunuyoruz. Tarihi yerleri geziyoruz. Şehir merkezini gezdik.” Dedi.

Harput’ta günü birlik ziyaret eden piknikçilerde şikâyetçi olan Cevdet Kerim ÇELİKÖRS, “Piknikçiler bulundukları yeri temiz bırakmıyorlar. Bir de mangal dumanları çok rahatsız verici. Ayrıca duvar kenarları ve yerler is izleri var. Her taraf kara is izleri mevcut. Biz burada karavancılar için bir alan istiyoruz. Bulunduğumuz alan çok uygun. Ulu Camii ile kale arasında piknikçilere tanzim edilmiş bu alanı Karavan Park olarak düzenlenebilir.” Dedi.

Karavan Turizminin gün geçtikçe rağbet gördüğünü belirten Hatice AKÜZÜM, “Karavancılık bir yaşam tarzı oldu. Bazı illerde karavancılara yönelik festivaller düzenleniliyor. Bizim gibi birçok aile bulunuyor. Yeni dostluklar ediniyoruz. Bu sene Karadeniz bölgesinden turumuz başladık. Bafra’da Kapıkaya Festivaline katıldık. Elazığ tarihi ve doğal yapısıyla bu tür organizasyonlara ev sahipliliği yapar.” Dedi.

Zaman zaman bazı sıkıntılar yaşadıklarını da dile getiren Hatice Meral ÇELİKÖRS, “Özellikle karavanlarımızın park edeceği alan konusu sıkıntılı. Birde yöre gençleri gece geç saatte alkollü bir şekilde kamp yaptığımız alan çevresinde rahatsızlık veriyor. Bu sorunu Harput’ta da yaşadık. Su sıkıntısı yaşadığımız günler oldu. Çeşmelerde su akmadığı gibi çeşmelerin muslukları olmuyor. Burada da musluksuz çeşmeler var.” Dedi.

 

NİYE KARAVAN TATİLİ?...

İnsanlar kapalı mekânlarda ve şartlanmış birtakım programlarda tatil yapmaktan giderek sıkılmaya başladılar. Kendilerine daha değişik daha hareketli, daha canlı bir tatil türü yaratmaya çalışıyorlar.

Bu özellikle Avrupa’da İspanyol ve İtalyan sahillerinin betonlara dolmasından sonra bu dal olarak alternatif turizm dalı olarak çok yaygınlaştı. Bunun sebebi 1. Özgürlük, 2. Bir yere bağlı kalmaksızın bir tatil boyunca istediğiniz birçok yere ziyaret edebilme olanağı, 3. Karavanları sadece tatil amaçlı değil, diğer turizm faaliyetlerinde bir araç olarak kullanma hakkınız var. Örnek olarak eğer siz gökyüzü gözlemi yapmak istiyorsanız, karavanınızla istediğiniz yere gidip bu gözlemi yapabilirsiniz. Mağara turizmi yapmak istiyorsanız karavanınızla bir mağaranın yanına gidip orada bu turizm dalını gerçekleştirebilirsiniz. Karavanlarınızı bir araç olarak kullanabilirsiniz.

Karavanların estetikten dolayı bu değişik amaçta kullanılmasından insanlar giderek karavan turizmine meyil etmektedir. Sadece gezi amaçlı değil hem birtakım hobileri gerçekleştirmek hem de diğer turizm dallarında araç olarak kullanmak için karavan tatili tercih edilen bir tatil türü olmaktadır ve giderek de artmaktadır.

Editör: Haber Merkezi