ETSO öncülüğünde Sivil Toplum Kuruluşu ve Meslek Odaları’nın katıldığı toplantıda konuşan Başkan Asilhan ARSLAN Maden’deki yeni maden sahasının işletmesine talip olduklarını açıkladı…

Meclis Başkanı Ahmet YAŞAR Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Sondaj bitmeden 20 günde ihaleye çıkması bir soru işaretidir derken, Cemil ERDEM Cumhurbaşkanı’na gideceklerini söyledi…

Kısa adı adı ETSO olan Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası’nın organizasyonuyla bir araya gelen Elazığ Sivil Toplum Kuruluşu ve Meslek Odaları, Elazığ’ın Maden İlçesi’nde MTA tarafından tespit edilen ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından ihaleye çıkarılan maden sahasının işletilmesi konusuna ilişkin olarak bir basın toplantısı düzenlediler…

ETSO MECLİS SALONU’NDA DÜZENLENDİ…

ETSO Meclis Toplantı Salonu’nda düzenlenen Basın Toplantısı’na; ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan ARSLAN, ETSO Meclis Başkanı Ahmet YAŞAR, Elazığ Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Cemil ERDEM, Elazığ Ticaret Borsası Başkanı M. Ali DUMANDAĞ, TÜMSİAD Başkanı Ahmet ÖZBAY, EMMAD Başkanı Ali SEYRAN, MÜSİAD Başkanı Tekin GÜRKAN, ASKON Başkanı Ertan DİLER, ASRİAD Başkanı Abdulkerim YILMAZ, ELMÜTDER Başkanı Osman AVCIL, Elazığ Sivil Toplum Platformu Dönem Sözcüsü Ergün ARSLAN, Elazığ Ekonomi Platformu Dönem Sözcüsü Ayhan ŞİMŞEK ve medya mensupları katıldılar…

ARSLAN; “MTA’NIN ÇALIŞMALARINI UZUN SÜREDİR TAKİP ETMEKTEYDİK!”
Toplantının açılış konuşmasını yapan ev sahibi ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan ARSLAN, uzun bir süredir takipte olduklarını dile getirdiği MTA çalışmalarına ilişkin yaşananlar hakkında bilgiler verdiği açıklamasına, kamuoyunun ilgisinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. ARSLAN; “İlimizin Maden İlçesi yakınlarındaki çok değerli bakır, altın, kobalt, kurşun, çinko ve demir maden sahası ile ilgili MTA tarafından yapılan çalışmaları uzun bir süredir takip etmekteydik. Öncelikle belirtmemiz gerekir ki şehrimizin bir değeri ile ilgili Elazığ Kamuoyunda oluşan bu yüksek hassasiyet son derece yerinde ve memnuniyet vericidir. Şehrimiz insanının kendi coğrafyamızda var olan bir maden varlığının ilimiz iş dünyası tarafından işletilerek, ilimize bir fayda oluşturmasını istemesi çok doğal ve bizim de hem fikir olduğumuz önemli bir husustur.” Diye konuştu…

“BAKANLIĞIN ACELE İHALE HAZIRLIĞI AKILLARDA SORU İŞARETLERİ BIRAKMAKTA?”

ARSLAN, açıklamasını şu ifâdelerle sürdürdü; “Bilindiği üzere Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak geçtiğimiz süreçte uygulamaya koyduğumuz ve yapım çalışmalarını tamamladığımız Elerji A.Ş. örneğinde olduğu gibi, söz konusu maden sahamızın da, aynı yapı ve modelde işletilebileceği ve şehrimize yüzde 100 ekonomik girdi ve istihdam anlamında katkı sağlayacağı kesinlikle göz ardı edilmemelidir.

Bizler bu düşünce içerisinde Elazığ’ın Maden ilçesindeki maden sahası ile ilgili çalışmalarımızı yaparken, maalesef Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (MAPEG) Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden Elazığ’ın Maden İlçesindeki dünyanın ender zenginlikteki bakır, altın, kobalt, kurşun, çinko ve demir sahasını, bölgedeki raporlama ve sondaj çalışmaları tamamlanmadan acele ile ihale çıkmaya hazırlanması, akıllarda soru işaretleri bırakmaktadır.”

“MADEN SAHASI’NDA İZABE TESİSİ VE İSTİHDAM İSTİYORUZ”
ETSO Başkanı Asilhan ARSLAN, Elazığ’da madencilikle iştigal eden ETSO Üyesi işletmelere çağrıda bulunarak, ihaleye girmelerini beklediklerini söyledi ve açıklamasını şöyle sürdürdü; “Biz, bu değerli maden sahasının olduğu yerde bir izabe tesisi kurulmasını, böylelikle zaten istihdam anlamında sıkıntı yaşayan şehrimizin işsiz evlatlarının burada istihdam edilmesini mutlaka istiyoruz. Aksi halde ilimizin bu değerli maden varlığının, işletme tesisi kurmayacak yabancı bir firmaya verilmesi, ne ekonomik ve ne de istihdam anlamında ilimize hiçbir katkı sağlamayacak, ihaleyi alan firmanın şehrimizden madeni çıkarıp başka bir yerde işleyip dünya pazarına satmasından ibaret kalacaktır.
Diğer önemli bir husus da ihalenin yapılma şeklidir. Yapılacak olan ihaleye şehrimizde madencilikle meslek alanı ile iştigal eden çok sayıda üye işletmemiz bulunmaktadır, bu işletmelerimizin de ihaleye giren taraflar olmasını bekliyoruz.”       

“ŞEHRİMİZ İNSANININ HİSSEYLE ORTAK OLABİLECEĞİ BİR YAPI HAZIRLIĞINDAYIZ!”

Asilhan ARSLAN, açıklamasını şu ifâdelerle tamamladı; “Bizler Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası camiası olarak, dünyanın ender zenginlikteki bu maden sahasının İlimize kalıcı fayda sağlaması ve kurduğumuz biyogaz tesisi örneğinde olduğu gibi çok ortaklı bir yapı ile şehrimiz insanının da hisse alarak ortak olabileceği bir yapıda işletilmesi yönünde hazırlıklarımıza ve çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ülkemiz ve ilimiz için son derece önemli olan bu değerli maden sahamızın ilimizde oluşturulacak bir girişim grubu tarafından yukarıda bahsettiğimiz çok ortaklı yapıda, Elazığlıların hissedar olarak ortak olabilecekleri şekilde işletilmesi şehrimizin tarihine yazılacak bir adım olacaktır.

Biz, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak, bu maden varlığının şehrimizin istifade edeceği çok ortaklı bir oluşum ile işletilmesi kadar, deprem ve pandemi sürecini çok ağır bir şekilde yaşamış olan Elazığ’ımıza maddi manevi her anlamda büyük bir moral olacağını, yüksek bir ekonomik girdi sağlayacağı hususunu da son derece önemsiyor, Maden ilçemizin o eski yıllardaki canlılık ve hareketliliğine kavuşmasında büyük bir etken olacağına inanıyoruz.”

M. ALİ DUMANDAĞ, “DALDAKİ İKİ KUŞTANSA ELDEKİ BİR KUŞ DAHA FAYDALIDIR!”
Daha sonra söz alan Elazığ Ticaret Borsası Başkanı M. Ali DUMANDAĞ, Ferrokrom örneğinde başarı olamadıklarını ifâde ettiği açıklamasında, dışardan gelip de burada para kazanacak, sonra gidip dışarıya yatırım yapacak olanlar yerine, bu projeye sahip çıkmalarının memleket için daha hayırlı olacağını anlattı. DUMANDAĞ; “Buradaki tüm başkanlarımızla elimizi taşın altına koyalım. Herkes ortak olsun. Dışarıdan gelip de burada para kazanacak ve yine dışarıya gidip yatırım yapacak değil, burada tüm başkanlarımızla, halkımızla, hemşerilerimizle elimizi taşın altına koyup bu projeye, bu ihaleye sahip çıkalım. Herkes gücüne göre ortak olsun. Biz Ferrokrom’da başarılı olamadık, inşallah burada başarılı olacağız. Buradaki tüm başkanlarımıza güveniyorum. Hepimiz iş insanıyız, hepimiz bir iş yapıyoruz ama, memleketimizde yaptığımız işin tadı bambaşkadır. Büyüklerimiz demiş: ‘daldaki iki kuştansa eldeki bir kuş daha faydalıdır.’ Biz birlik ve beraberliğimizi bozmayalım. Duruşumuzla dik duralım. Bu projenin arkasında duralım. İnşallah ilimiz için, hepimiz için hayırlısı olur. İnşallah muvaffak olacağız.”

CEMİL ERDEM; “BAKANLA ÇÖZÜLMEZ, CUMHURBAŞKANI’NDAN POZİTÎF AYRIM TALEBİ!..”

Elazığ Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Cemil ERDEM ise yaptığı konuşmada, bakanla çözemeyeceklerini ifâde ettiği konuyu Cumhurbaşkanı’ndan pozitif ayrım talep ederek çözmeleri gerektiğini anlatarak, istihdamın Elazığ için önemine dikkât çekti… 

Başkan Cemil ERDEM; “Gerçekten bugünkü konu Elazığ için çok büyük bir değer, çok bulunmaz bir nimet. Bu nimeti, bu değeri hep birlikte Allah’ın izniyle çözeceğimize inanıyorum. Bütün gücümüzle, bütün imkanlarımızla gayret göstererek, koşarak, yürüyerek bu işin altından kalkmamız lazım. Saha tam bitmeden bile hemen ihaleye açılması çok anlam taşıyan bir konu. Buna çok dikkat etmemiz lazım. Şurada 20 gün içerisinde büyük gayret göstererek bu işin altından kalkmamız için ilgili makamlara, ilgili mercilere koşmamız lazım, gitmemiz lazım. Biz sayın vekillerimizle de görüştük bu konuları. Bakanla bu işi çözeceğimizi ben tahmin edemiyorum ama kesinlikle ve kesinlikle Sayın Cumhurbaşkanımıza bu Elazığ’ın meselesini, Elazığ’ın sıkıntılarını, Elazığ’ın depremden ne kadar yara aldığını, pandemiden ne kadar yara aldığını ve bu bölgede Elazığ’a kesinlikle ve kesinlikle pozitif bir ayrımcılık yapılmasını biz talep edeceğiz. Bunun için de gayretlerimiz ve çabalarımızı göstermemiz lazım.” diye konuştu…

“ELAZIĞ’I BÜYÜTMEMİZ, KALKINDIRMAMIZ LAZIM”
Elazığ Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Cemil ERDEM, konuşmasını şu sözlerle tamamladı; “Biz bu sahayı eğer Elazığlılar, Elazığlı iş adamlarının eline geçemezse kesinlikle ve kesinlikle Yıldırımlar Holding gibi buradan da bize hiçbir fayda sağlanmaz, Elazığ’a yazık olur, memlekete yazık olur. Bizim topraklarımızda çıkan bu güzel değerleri bizler değerlendirelim diye düşünüyoruz. Tabii ki bu bir kişilik, iki kişilik, beş kişilik değil. Gerçekten büyük holdinglerimiz var. İnşallah onların da büyük gayret ve çabalarıyla bu iş, yerine gelecektir diyelim. Herkes burada ortak paydada birleşebilirler, katkı sağlayabilirler. İşin içinde olabilirler. Sayın başkanımızın anlattığı gibi eğer buradan toprağı çıkarır da farklı bir ile götürür orada çalışırlarsa Elazığ’ın hiçbir katkısı olmaz, hiçbir değeri olmaz. Orada en fazla çalıştıracakları adam sayısı 100-200 kişidir. Eğer o sistemler Elazığ’da kurulursa en az 2 bin 500, 3 bin kişi eleman çalışacaktır ve Elazığ’a istihdam sağlanacaktır. Bu yetmiyormuşçasına Elazığ’ın ekonomisi güçlenecek, büyüyecektir. Bu ekonomi güçlenip büyüdüğü zaman Elazığ burada gerçekten bir kavşak noktasında bir ilimiz, Elazığ’ı büyütmemiz, kalkındırmamız lazım. Bu fırsatı ne yapıp edip kaçırmamamız lazım. Hep birlikte, el birliğiyle, gönül birliği yaparak bu işi çözmemiz için en üst makama gidip mümkün mertebe güzel bir heyetle ciddi manada açıklamamız lazım.’’

AHMET YAŞAR; “EKONOMİK KAN KAYBINI TELAFİ ETMEMİZ ZOR OLUR!..”
Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet YAŞAR, konunun şehrimiz için taşıdığı öneme dikkât çektiği konuşmasında, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Cemil ERDEM’in dediği gibi Cumhurbaşkanından pozitif ayrımcılık yapmasını istediklerini belirtti….  

Meclis Başkanı Ahmet YAŞAR, açıklamasında şunları söyledi; “Şehrimizde gerçekten önemli bir dönüm noktasındayız. İnşallah bizim sivil inisiyatifimiz, dikkat çekmemiz gereken yerlere ulaşır. Öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımızdan bir pozitif ayrımcılık istiyoruz. Bu tesisler, bu şehirde yapılmazsa, bu madenler başka şehirlere taşınırsa, dedikleri gibi sadece birkaç güvenlik ve birkaç maden işçisi dışında şehrimize bir katkısı olmayacak. Bu nedenle bu tesisleri muhakkak burada yaptırmak ve Elazığlı iş dünyasını da bu işin içine sokmak zorundayız. Biz Elazığ iş dünyasını bu işin içine sokamazsak, depremde ve pandemide kaybettiğimiz büyük ekonomik değerlerimizi, ekonomik olarak yaşadığımız kan kaybını bundan sonra telafi etmemiz zor. Bunu  bence şehrimiz için bir nimet, bir fırsat olarak değerlendirmemiz lazım.”

“20 GÜNDE İHALEYE ÇIKILMASI BİR SORU İŞARETİDİR!..”
Dışarıdakinde gözümüz yok, ama şehrimizdekini de en iyi şekilde güç birliğiyle, iş birliğiyle işletebilecek potansiyelimiz ve altyapımız var. O nedenle bu projeye gerçekten hepimizin sahip çıkması lazım. Bunun iki tane dikkat çeken noktası var. Bir: Böyle büyük bir proje 20 günde daha sondaj raporları ortaya çıkmadan ihaleye çıkamaz. Bunun 20 günde ihaleye çıkması bir soru işaretidir. İki: Buradan çıkan cevherin burada kurulacak bir sanayi tesisini doyuracak miktarda bir cevher olduğunu biliyoruz. Bu nedenle buradan çıkan cevherin vagonlarla taşınarak komşu illerde kurulmuş olan tesislerde işlenmesi Elazığ’a hiçbir katma değer katmayacaktır. Su akacak biz bakacağız gibi bir durum olacaktır. Bu nedenle bu ihalede de kesinlikle buradan çağrımız, çıkarılacak madenin Elazığ’da kurulacak tesislerde işletilmesidir. Bu olmazsa olmaz bir durumdur. Yoksa şehrimizin gerçekten pandemi ve depremde kan kaybettiği ekonomik olarak aşikârdır. Bunun için de bu, şehrimiz için bir fırsattır. Bunu hep birlikte, elimizden geldiğince herkes kendi gücünün yettiğince ortaya koymalıdır. İnşallah istediklerimiz olduktan sonra da işbirliği için tüm Elazığımızı, tüm iş dünyamızı, tüm vatandaşlarımızı davet edeceğiz.  Çok güzel bir organizasyon yapıp bu ihaleye gireceğiz. İnşallah şehrimiz için güzel günleri hep beraber göreceğiz.”   

Editör: Haber Merkezi