Artan yem fiyatları ve girdi maliyetleri besicileri zora sokmuş durumda. Besiciler, artan maliyetleri karşılayamayınca hayvanlarını elden çıkarmaya başladılar. Sattıkları hayvanların yerine yenisini alamadıklarını ve ellerinde olan hayvanlara da bakamadıkları için artık süt hayvanlarını kesmeye başladıklarını söyleyen besiciler, yakın bir zamanda çözüm üretilemezse sektörün biteceğini ve gıda kalemlerinin en önemlilerinden olan et ürünlerinin bulunmasında büyük sorunlar yaşanabileceğini dile getiriyorlar…

SORUNLARINA ÇÖZÜM İSTİYORLAR…
Elazığ Canlı Hayvan pazarında çalışan besici esnafları, yaşadıkları sıkıntıları gazeteniz TURAN’a anlattılar. Yaşanan sorunların sadece Elazığ’da değil Türkiye’nin genelinde yaşandığını ifade eden besiciler, sorunlarına bir an önce çözüm bulunması gerektiğini ifade ettiler.
Ayrıca, yaşanan kış şartları dolayısıyla hayvan pazarının koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini de vurgulayan besiciler, soğuktan dolayı hayvanlarının telef olduğunu söylediler.
12 yıldır hayvancılık yaptığını söyleyen Sadık DURAN bu gidişatın devam etmesi halinde hayvancılık sektörünün biteceğini ve insanların ciddi bir gıda sıkıntısına düşebileceğini söylüyor. Her şeyin pahalı olması, her kaleme gelen üst üste zamlardan dolayı iş yapamaz hale geldiklerini belirten DURAN, gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi…

SADIK DURAN; “ETE OLAN TALEP HER GEÇEN GÜN AZALIYOR!”
‘’Hayvanlarımızı kesmek zorunda kalıyoruz. Yem alamıyoruz. Yemciye gidiyoruz, her geçen gün fiyatları artıyor. Süt hayvanlarımızı kesmek zorunda kalıyoruz. Nasıl söyleyeyim. Bitmek üzere. Biz de bitmişiz. Hayvanlar hasta oluyor veterinere gidiyoruz, bir şişe iğne alıyoruz dünyanın parası. Ete olan talep her geçen gün azalıyor. Şu an bitmek üzereyiz. Hayvanlarımıza bakamıyoruz. Çobanı ayrı dert, yemi ayrı dert, ilacı ayrı dert, samanı ayrı dert. Özellikle yem. Nasıl söyleyeyim. Bitirdi bizi. Hayvanlarımızın çoğunu kestim. Kendimize bakmayı bırak, hayvanlarımıza bakamayacak hale düştük. Yem pahalı. Üretim yapamıyoruz hepsinden önce. Sattığımız hayvanı yerine koyamıyoruz. Allah yardımcımız olsun.”

*HAYVAN PAZARI’NIN DURUMU İÇLER ACISI!..
Elazığ halkının adaklık ya da kurban almak ve orada kestirmek için gittikleri tek resmi adres canlı hayvan pazarı. Elazığ Ticaret Borsası’nın işletmesinde olan hayvan pazarındaki koşullar da gerek besiciler, gerek kesimciler açısından olduğu kadar hayvanlar bakımından da hiç iç açıcı değil. Gerekli hijyen ve ısınma koşullarının da yeterli olmadığı hayvan pazarında, besiciler özellikle kış şartlarından dolayı hayvanlarının telef olduğunu ve bu konuda önlem alınması gerektiğini dile getiriyorlar. Besici Sadık DURAN bu konudaki mağduriyetini dile getirirken şunları söyledi…
 “BARINAK KİRALADIM AMA HİZMET ALAMIYORUZ?”
‘’Ben yıllardır adak kurbanı satıyorum. Elazığ Ticaret Borsası’nın işlettiği canlı hayvan pazarındayız. İş yok, güç yok. Vatandaş memnun değil. Barınak olarak bana burada yer kiraya verdiler. Her yıl dünyanın parasını ödüyorum. Ama her gün geliyorum hayvanlarım hasta. Bir kaç hayvanım telef oldu soğuktan. Çatılara yağmur değse hayvanlarım bu soğukta içerde eziyet çekiyorlar. Kimse demiyor bu adam burada zarar etmiş. Hayvanı ölmüş. ‘Benim kiramı getir, gerisi beni ilgilendirmez’ diyorlar. Kendi imkânlarımla çadır çektim. Bu soğukta yazık oluyor hayvanlarıma. 10 gün içinde 10 tane hayvanım ölmüş. Buralar bakımsız, pislikten geçilmiyor. Kira veriyoruz ama hizmet alamıyoruz. Sektörümüzün sorunları çok. ‘’

“LATİF DAĞ; “ KAÇAK HAYVAN SATIŞLARI ÖNLENMELİ!”
30 yıldır besicilik yaptığını ve hiç bu kadar büyük darboğaza düşmediklerini belirten Latif DAĞ da kaçak kurbanlık satılan yerlerden şikâyetçi. Elazığ’da kurban ve adaklık canlı hayvan satış noktası olarak belli bir bedel ödediklerini ve iş yapmaya çalıştıklarını ifade eden Latif DAĞ, Alaşehir, Sürsürü, Abdullahpaşa gibi mahallelerde kaçak olarak adak ve kurbanlık satıldığını, bunun işlerine ciddi bir darbe vurduğunu ifade etti. DAĞ şunları söyledi: ‘’Çok zor şartlardayız. 30 yıldır bu işi yapıyorum. Eskiden kazançlıydı, ancak şimdi maliyetler arttı. Hayvanlarımızı buraya getiriyoruz. Her türlü kontrollerini yaptırıyoruz. Veteriner, ilaç, yem, barındırma. Gider kalemleri arttı. Yem fiyatları belimizi büküyor. Biz yorulduk. Süt hayvanlarımızı satmaya başladık. Çünkü bakamıyoruz artık. Bütün bunlar yetmezmiş gibi kaçak canlı hayvan satış noktaları var. Biz kayıtlı ve kirasını ödeyerek burada hayvan satışı yapıyoruz. Bunun önüne geçilmesini istiyorum.’’

‘’HAYVAN PAZARINDA KONAKLAMA TESİSİ İSTİYORUZ’’
Konuştuğumuz besiciler genelde uzak yerlerden geldikleri kentte hayvanlarını satmak için konaklamak zorunda olduklarını dile getirirlerken, en basitinden konaklayacak bir tesis istiyorlar.
Canlı Hayvan Pazarı’nın bakımsızlığından şikâyetçi olan ve temizlik koşullarının da yeterli olmadığını ifade eden besiciler, özellikle kış koşullarında temizlik konusunun ve hayvanlarına kapalı ortam temin edilmesinin önemine dikkat çektiler.

Editör: Haber Merkezi