Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan,  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ev sahipliğinde düzenlenen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın katılımıyla gerçekleştirilen "İş Dünyası İstişare Toplantısı"na katılarak ilimiz iş dünyasının sorunlarını aktardı. 

Toplantıda çalışanların alacakları net ücretlerin artırılabilmesi için gelir vergisi basamakları ve oranlarıyla prime esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesi talebinde bulunan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu,   gençlere ve kadınlara nitelik kazandırarak iş gücüne katılmalarını sağlayacak ve işletmelerin ihtiyaç duyacağı alanlarda yeterli mesleki beceriye sahip iş gücüne ulaşabilmelerine imkan  verecek iki  protokol imzaladıklarını bildirdi. 

HİSARCIKLIOĞLU: “İŞ GÜCÜNÜN NİTELİKİ OLMASINI SAĞLIYORUZ” 

İş gücünün nitelik kazanması için gayret gösterdiklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda Mesleki Yeterlilik Kurumunca (MYK) yetkilendirilen TOBB MEYBEM Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezinin 81 ilde sınav ve belgelendirme hizmetlerini sürdürdüğünü anlattı. 

Tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler başta olmak üzere, 77 meslekte düzenledikleri sınavlar vasıtasıyla, 120 binden fazla çalışana mesleki yeterlilik belgesi verdiklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, mesleklerin belgeli hale gelmesine önemli katkı sağlayan MYK belge teşvikinin tekrar yürürlüğe konulması gerektiğini dile getirdi. 

Aktif iş gücü programlarının kapasitesinin artırılması, koşullarının hafifletilmesi ve sürelerinin uzatılması gerektiğine dikkati çekti.  

Toplantıda imzalanan Nitelikli İş Gücü Yetiştirme Programı (NİYEP) protokolü ile aktif iş gücü programları kapsamında işletmelerin ihtiyaç duyduğu iş gücü taleplerinin oda ve borsalarda toplanacağını, ihtiyaçlara uygun eğitim programlarının hazırlanacağını bildiren Hisarcıklıoğlu,  "Daha sonra programdan faydalanmak isteyen adaylar bir araya getirilerek teorik eğitimleri verilecek, devamında da işbaşı eğitim programları kapsamında işletmelerde uygulamalı eğitime tabi tutularak istihdamları sağlanacak." dedi. 

HİSARCIKLIOĞLU: “KADIN GİRİŞİMCİLER KURULUMUZLA BİRLİKTE KADIN GİRİŞİMCİ SAYIMIZ DAHA ÇOK ARTTI”  

Türkiye'de kadın girişimci sayısının artırılması için 2007'de kurulan TOBB Kadın Girişimciler Kurulunun önemli çalışmalar yürüttüğüne işaret eden Hisarcıklıoğlu, kurulun 2021'de "Sanayide Kadın Eli Projesi"ni başlattığını, projenin kısa zamanda 25 ile yayıldığını ve İŞKUR desteğiyle 21 binden fazla kadının iş gücü piyasasına kazandırıldığını aktardı. 

Son dönemde, özellikle emek yoğun sektörlerin, başta ham madde ve enerjide meydana gelen artışlar ile diğer maliyetlerden dolayı ihracatta rekabetçiliklerini kaybettiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bunun giderilmesi adına ilgili bakanlıklarla ortak projeler yürüttüklerini dile getirdi. 

BAKAN IŞIKHAN: “SEKTÖRLERİN ELEMAN SIKINTILARINI GİDERİYORUZ” 

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile TOBB arasında "Nitelikli İş Gücü Yetiştirme Programı (NİYEP)" ile "Kadın İstihdamı İş Birliği" protokollerin imzalandığı programda konuşan  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Bugün hayata geçireceğimiz Aday Havuz Sistemi'miz ile artık işverenlerimiz İŞKUR'a kayıtlı iş arayanlara ulaşabilecek, onlara sistem üzerinden mesaj gönderebilecek ve davet edebilecekler. Böylece işverenlerimizin eleman ihtiyaçlarını en kısa zamanda gidermelerini sağlamış olacağız" ifadesini kullandı. 

Bakan Işıkhan, program kapsamında işverenlerin, katılımcıların en az yüzde 60'ını eğitim süresinin en az iki katı kadar süreyle istihdam edeceğini ifade ederek, böylece katılımcıların edindikleri becerileri doğrudan iş hayatına aktarabilmelerini ve işverenlerin nitelikli işgücü kazanmalarını temin edeceklerini kaydetti. 

BAŞKAN ALAN: ”ELAZIĞ İŞ DÜNYASININ SORUNLARINI DİLE GETİRDİK” 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin ev sahipliğinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın katılımlarıyla gerçekleştiren “İş Dünyası İstişare Toplantısı"na katılan ve yatırımcıların problemlerini aktaran Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan şunları söyledi. 

“TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının sorun ve problemlerinin Bakanlarımıza aktarılması ve çözümler üretilmesi  noktasında gayretli çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda gerçekleştirilen istişare toplantısına, kadın girişimci olarak ilimizde bir başarı hikâyesi yazan özel eğitim kurumu işletmeciliği ile birlikte yapı kimyasalları ve boya çeşitleri firma sahibi Sayın Oya Düşmez ve eşi  Emre Düşmez ile birlikte katılım sağladık. Toplantı sonunda TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ile Elazığlı iş insanlarımızla gerçekleştirdiğimiz toplantıda ilimizin sorun ve taleplerimizi ilettik. TOBB Başkanımız sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vedat Işıkhan’a ilimiz iş dünyasının sorunlarının çözümüne gösterdikleri ilgi ve duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyorum.” 

KADIN VE GENÇ GİRİŞİMCİLEİRMİZİN SAYIS ARTIYOR 

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde oluşturdukları Kadın ve Genç Girişimciler Kurulları ile birçok yeni işletmenin  faaliyete geçtiğini dile getiren Başkan Alan, “Kadın ve Genç Girişimciler kurullarımızın gayretli çalışmalarıyla bir çok iş kolunda yeni işletmelerimiz faaliyete başladı. Her biri çok önemli başarılar elde ediyor ve hem istihdama hem de üretime önemli katkı sağlıyorlar. Kendilerini gerçekleştirdikleri bu başarılarından dolayı tebrik ediyor ve muvaffakiyetler diliyorum” dedi. 

Editör: İzzet TUMAY