FHGC Kurucu Başkanı Mehmet TOPAL’ın 18 Ocak 2003 Tarihi’nde Uluova Gazetesi’nde yaptığı ve her dönem yinelediği “Elazığ Basın Müzesi” çağrısı, 20 yıl sonra Elazığ Belediye Başkanı Şahin ŞERİFOĞULLARI’nın girişimiyle 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde hayata geçirildi…
Bundan tam 20 yıl önce 18 Ocak 2003 Tarihi’nde Elazığ Uluova Gazetesi’nde Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti (FHGC) Kurucu Başkanı Elazığlı Duayen Gazeteci Yazar Mehmet TOPAL tarafından yapılan “Elazığ’a Basın Müzesi Açalım” şeklindeki öneri, Mehmet TOPAL tarafından her dönem vali ve belediye başkanlarına yönelik olarak yinelenmesine rağmen, 20 yıl sonra Elazığ Belediye Başkanı Şahin ŞERİFOĞULLARI’nın girişimiyle karşılık bulmuş oldu…
*ELAZIĞ BASIN MÜZESİ HARPUT’TA VE GAZETECİLER GÜNÜNDE AÇILDI!
Elazığ Belediye Başkanı Şahin ŞERİFOĞULLARI’nın ‘Müzeler Şehri Elazığ Projesi’ çerçevesinde uzun süredir hazırlık ve çalışmaları sürdürülen “Elazığ Basın Müzesi”nin açılışı, anlamlı bir günde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde gerçekleştirildi.
Bu çerçevede Harput Mimarisi’nin en güzel örneklerinden biri olan ve 1800’lü yıllarda inşa edilen Sağır Müftü Konağı, yakın dönemde yöresel özellikli birçok amaçla kullanıldıktan sonra son olarak Basın Müzesi’ne dönüştürüldü. Basın tarihi hafızasının canlandırıldığı müzede, baskı kalıplarından matbaaya, haberleşme araçlarından gazete ve dergilere kadar birçok basın yayın materyali sergileniyor. Günün anlam ve önemine binaen 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde yapılan Elazığ Basın Müzesi Açılış törenine Vali Dr. Ömer TORAMAN, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar ÇAM, AKP Elazığ Milletvekili Metin BULUT, Elazığ Belediye Başkanı Şahin ŞERİFOĞULLARI, TURAN Gazetesi İmtiyaz Sahibi Murat TURAN, Basın Mensupları, Kurum Müdürleri, Siyasi Parti ve STK temsilcileri, İş insanları ile davetliler katıldı…
“ŞEHRİMİZE DEĞER KATACAK PROJELERİMİZİ BİR BİR HAYATA GEÇİRDİK”
Açılışta konuşan Elazığ Belediye Başkanı Şahin ŞERİFOĞULLARI, kadim medeniyeti ile ilim ve irfan merkezi Harput’a çok yakışan Basın Müzesi’nin açılışını yaptıklarını belirtirken; “Elazığ’ın özlemi olan bu çok kıymetli projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Aynı zamanda bu projeyi 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde hayata geçirmemiz de ayrı bir mutluluk vesilesi. Bu vesile ile tüm basın mensuplarımızın çalışan Gazeteciler Gününü tebrik ediyorum. Bizler göreve geldiğimiz ilk günden itibaren ilimiz adına kurmuş olduğumuz hayallerimizi şehrimize değer katacak projelerimizi bir bir hayata geçirdik. Sizlere söz vermiş olduğumuz 11 ana başlıktaki 100 projemizin büyük bir kısmını tamamladık. Kalan kısımlarla alakalı da çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bizim tek bir amacımız var. Bu şehri daha müreffeh ve yaşanabilir bir şehir haline getirebilmektir. Yapmış olduğumuz tüm çalışmalarla şehrimize değer katmak istiyoruz. Bu anlamda göreve geldiğimiz ilk günden itibaren ekibimizle birlikte gece gündüz demeden, mesai mefhumu gözetmeden çalışıyoruz” dedi.
“BASIN MENSUPLARIMIZLA KOL KOLA BU ŞEHRE DEĞER KATMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ!”
Göreve geldiği günden itibaren basın camiasının yanında olmaya gayret ettiklerini dile getiren Başkan Şahin ŞERİFOĞULLARI; ‘’Gazeteciler bizleri ziyaret ettiğinde, ilimize bir Basın Müzesi yapılması gerekiyor dediğinde biz hiç tereddüt etmeden 100 projemiz arasında Basın Müzemizin olduğunu, çok kısa süre içerisinde yapacağımızı ifade ettik. İlk günden itibaren basın mensuplarımızla el ele, kol kola bu şehre değer katmak için çalışıyoruz. Bizleri yeri geldiğinde eleştiri ve fikirleri ile yön gösterme noktasında çok büyük katkıları olan basın mensuplarına canı gönülden şükranlarımı arz ediyorum. Göreve geldiğimiz günden itibaren atmış olduğumuz her adımda şehrimizin geleceğini düşünüyoruz’’ diye konuştu.
*‘’ÖĞRENCİLERİMİZİN DERS YAPABİLECEKLERİ BİR YER OLDU!..’’
Kent genelinde birçok projeyi hayata geçirdiklerini anlatan, alt yapıdan üst yapıya, kültürden sanata ve spora her türlü çalışmayı bundan sonraki süreçte de azimle sürdüreceklerini ifâde eden Elazığ Belediye Başkanı ŞERİFOĞULLARI, Harput’ta yapılan restorasyon çalışmalarını da sıraladıktan sonra musikimizi yaşatabilmek adına bir süre önce hizmete sokulan Kürsübaşı Müzesi gibi Hoca Hasan Hamamı’nın da restorasyonu tamamlandıktan sonra müze olarak hizmete sunulacağını açıkladı. Harput Mimarisi’nin en güzel örneklerinden biri olan Basın Müzesi’nin açılışını birlikte yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Başkan Şahin ŞERİFOĞULLARI; “Basın Müzemiz de Fırat Üniversitemizdeki ve İletişim Lisesi’ndeki öğrencilerimizin ders yapabilecekleri bir yer oldu. Dışardan gelen turistler de çok ciddi manada ziyaret edecektir” diye konuştu.
TURAN; “BÖYLE BİR MÜZE ELAZIĞ İÇİN ÇOK ÖNCEDEN GEREKLİYDİ!”
Elazığ Belediyesi tarafından 10 Ocak Gazeteciler Günü’nde açılışı gerçekleştirilen Elazığ Basın Müzesi’ne ilişkin değerlendirmelerde bulunan TURAN Gazetesi İmtiyaz Sahibi Murat TURAN, açılışın ardından yaptığı açıklamada, şu ifâdelere yer verdi; “Bu proje Elazığ’da gazetecilik ve matbaacılık mesleğine emek veren, emek vermeye devam eden arkadaşlarımızı ziyadesiyle mutlu etmiştir. Çalışan Gazeteciler Günü 10 Ocak’ta böyle bir müzenin açılması ve bölgede tek olması biz gazetecileri mutlu etti. Böyle bir müze Elazığ için çok önceden gerekliydi. Eski belediye başkanları, valiler yapmadı, yapamadı fakat Şahin ŞERİFOĞULLARI bu projeyi hayata geçirdi. Ben şahsım adına Elazığ Belediye Başkanı Şahin ŞERİFOĞULLARI’na çok teşekkür ederim. Elazığ Basını’nın kökü çok eskilere dayanmaktadır. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hemen hemen en eski ve en köklü yayın organları Elazığ’da yer almaktadır. Basın Müzesi’nin açılmasıyla Elazığ’ın basını şimdi daha iyi tanıtılacaktır.”
ZİYÂRET ETTİĞİMİZ MEHMET TOPAL’DAN TURAN’A “ÖZEL” AÇIKLAMA!..
Bir süredir KOAH hastalığı nedeniyle rahatsız olan ve Yeni Yıl’a Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde girmek zorunda kalan Gazeteciler Cemiyetleri’nin etkinliğine katılamayan ayrıca ve özellikle de fikir babası olduğu, yıllardır hayâlini kurduğu Elazığ Basın Müzesi’nin Açılış Programı’nda da bulunamayan Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti (FHGC) Kurucu Başkanı Elazığlı Duayen Gazeteci Yazar Mehmet TOPAL’ı taburcu olduktan sonra evinde ziyâret ettik…
20 YIL ÖNCEKİ ULUOVA GAZETESİ’Nİ BULARAK MEHMET TOPAL’A SÜRPRİZ YAPTIK!..
TURAN Gazetesi olarak evinde ziyâret ettiğimiz Elazığlı Duayen Gazeteci-Yazar Mehmet TOPAL’ın Bundan tam 20 yıl önce 18 Ocak 2003 Tarihi’nde Elazığ Uluova Gazetesi’nde Manşet Haber olarak imza attığı ve dönemin Valiliği’ne çağrıda bulunarak; “ELAZIĞ VALİLİĞİ’NİN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ!” şeklindeki üst spotun altına “ELAZIĞ’A BASIN MÜZESİ AÇALIM. 120 YILLIK BASIN ARŞİVİMİZ KAYBOLMASIN!” şeklinde ifâde ettiği önerisinin yayımlandığı gazeteyi bularak duayen gazeteciye geçmişi hatırlattık…
FHGC Kurucu Başkanı Mehmet TOPAL’ın 18 Ocak 2003 Tarihi’nde Uluova Gazetesi’nde yaptığı ve her dönem yinelediği “Elazığ Basın Müzesi” çağrısı, 20 yıl sonra Elazığ Belediye Başkanı Şahin ŞERİFOĞULLARI’nın girişimiyle 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde hayata geçirilmiş, dolayısıyla duayen gazetecinin 20 yıllık hayâli de gerçekleşmiş oldu…
“SAĞOLSUN ŞAHİN ŞERİFOĞULLARI BASIN MÜZESİ’Nİ KAZANDIRDI”
Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti (FHGC) Kurucu Başkanı Elazığlı Duayen Gazeteci-Yazar Mehmet TOPAL tarafından yapılan “Elazığ’a Basın Müzesi Açalım” şeklindeki öneri, Mehmet TOPAL tarafından her dönem vali ve belediye başkanlarına yönelik olarak yinelenmesine rağmen, 20 yıl sonra Elazığ Belediye Başkanı Şahin ŞERİFOĞULLARI’nın girişimiyle karşılık bulmuş oldu…
Gazeteci-Yazar Mehmet TOPAL, duygu ve düşüncelerini dile getirirken Gazeteniz TURAN’a şu açıklamada bulundu; “Şu anda evimde istirahat ediyorum. 35 yıl önce kurmuş olduğum Gazeteciler Cemiyeti’nin 10 Ocak Gazeteciler Günü Programı’na katılamadım. 2003 Yılında Uluova Gazetesi’nde gündeme getirdiğim “Elazığ Basın Müzesi Kurulmalı” haberimin ardından Basın Müzesi kuruldu. Bugüne kadar Belediye Başkanları ve Valiler bize bu konuda yardımcı olmamıştı. Sağ olsun Belediye Başkanı Şahin ŞERİFOĞULLARI bir proje yaparak Harput’ta bulunan Sağır Müftü Konağı’nı dizayn ederek Basın Müzesi’ni kazandırdı. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Basın Müzesi’ni ilk benim duyurmam ve bunu kendilerinin dile getirmesi beni çok mutlu ediyor.”
“MÜZEYİ ÖNCE ZİYÂRET ETTİM ÇOK BEĞENDİM, AMA YEREL BASIN’DA EKSİKLER VAR!..”
“Açılıştan önce Müzeyi ziyaret ettim çok beğendim. Yalnız Elazığ’ın yerel basını bölümünde eksiklikler vardı. Bana telafi edeceğiz dediler. Dolayısıyla Elazığ’da çalışan basın mensuplarının ellerindeki tarihî dokümanlar ile basın müzesine yardımcı olmaları gerekir. Ben daktilomu, fotoğraf makinemi Basın Müzesi’ne göndereceğim. Ayriyeten basın müzesinde Ahmet KABAKLI gibi değerlerimizin eserleri de yer almalıdır. Şeyh-Ül Muharririn Ahmet KABAKLI bizler için büyük bir değerdir. Birkaç kitabı ve eşyalarının müzede yer alması gerekir. Müzenin dizaynı, konumu harika fakat yerel medyada eksiklikler var. Çünkü müzeyi gezecek vatandaşların Elazığ’ın yerel medyasını incelemeleri lazım. Elazığ’ın yerel basınının kitap olarak yazılması lazım. Ben yaşlandığım için yapamıyorum. Ayriyeten biz Üniversitemizdeki hocalar ile Elazığ Ansiklopedisi’ni hazırlıyoruz. Prof. Dr. Orhan KILIÇ ve Doç. Dr. Yavuz HAYKIR’ın çalışmalarıyla çok önemli bir eser ortaya çıkacaktır.”
*TOPAL’DAN GAZETECİLERE; “MESLEĞİ OBJEKTİF OLARAK YAPMALISINIZ!”
“Gazeteci arkadaşlarımıza da bir şeyler söylemek istiyorum. Lütfen her konuda bilgi sahibi olun. Çok okuyun, çok araştırın. Mesleğiniz buna müsait. Tarım haberi yapınca tarımı öğreniyorsunuz. Tıp haberi yazınca hastalıkları öğreniyorsunuz. Ben gençliğimde Tıp ile ilgili makaleleri incelerdim. Bir gece tamamen hazırlanıp haber yapardım. O dönem yaptığım haberler Ulusal Gazetelerde çıkardı. Habercilik, gazetecilik budur zaten. Gazetecinin haberin kokusunu alması, çalışması gerekir. Dediğim gibi gazeteci arkadaşlar kendilerini yetiştirsin. Mesleğini tamamen objektif ve tarafsız olarak yapmalısınız. Gazetecinin tek tarafı olmalı, Atatürk’ün ilke ve inkılâplarıdır. Aşırı uçlu dernekleri, tarikatları reddediyorum. Gazeteci sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin ilkelerine, bayrağına, marşına taraf olmalıdır. Ülkemizin kurtuluşu buradadır.”