Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Elazığ’a gelişinin 87. yıl dönümü düzenlenecek biri dizi etkinliklerle kutlanacak. Etkinlikler kapsamında 17 Kasım Pazar günü öğretmenevinde bulunan ve Ata’dan yadigar kalan oda, misafirlerini ağırlayacak.
12 Kasım 1937 günü, Başbakan Celal Bayar, İçişleri Bakanı Şükrü Kaya, Bayındırlık Bakanı Ali Çetinkaya, manevi kızı Sabiha Gökçen ve beraberindeki heyetle beraber trenle Sivas, Malatya ve Diyarbakır'a gelerek bu illeri ziyaret etmiştir. 16 Kasım 1937 günü özel trenle Elazığ'a gelmiştir. Kendisini görmek isteyen Elazığlılar ile yakından ilgilenen Mustafa Kemal Atatürk dönemlerde halkevi olarak kullanılan şimdiki öğretmenevinde kendisi için hazırlanan oda da kalmıştı.
Ata’dan yadigar kalan ve tarihi öğretmenevinde bulunan oda, her yıl 17 Kasım tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün Elazığ’a geliş tarihinde ziyaretçilerini ağırlıyor. Her yıl 17 Kasım’da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Elazığ’a gelişi çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Ata’nın Elazığ’a gelişinin 87. Yıl dönümü etkinlikleri 17 Kasım Cuma günü öğretmenevi önünde bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ile başlayacak. Daha sonra tarihi öğretmenevinde bulunan ve Ata’nın kaldığı oda Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman ve beraberindeki heyetle ziyaret edilecek. Oda da bulunan şeref defteri de Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu tarafından imzalanacak.
Etkinlikler Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği korosunun Atatürk’ü anma konseriyle son bulacak.
GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK VE ELAZIĞ GEZİSİ
Atatürk, Doğu Anadolu'ya yaptığı son gezi sırasında, 17 Kasım 1937 akşamı Elazığ'a gelmiş, Elazığ Halkevinde dinlenmiş, Elazığlıların düzenledikleri toplantıda gece yarısına kadar kalmıştı. Gece Saat birde Özel treni ile Fevzipaşa'ya hareket etmişti. Atatürk'ün Elazığ'dan ayrılışından sonra, Halkevinde Atatürk'ün oturduğu koltuk, kullandığı masa ve eşyalar bir hatıra olarak saklanmıştı. Daha sonra, Elazığ Halkevi, Elazığ Kız Öğretmen Okulu olarak kullanılmağa başlamış, burada bir Atatürk Odası düzenlenmiştir. Müzede Atatürk'ün kullandığı mobilyalar, Atatürk'ün silahı, yemek takımları, el yazısı belgeler ve fotoğrafları sergilenmektedir.
Dördüncü Genel Müfettiş General Abdullah Alpdoğan, Vali Şefik Bicioğlu, Belediye Başkanı Hürrem Müftügil, Maden'den beri Atatürk'ü izliyorlardı. 17 Kasım 1937 sabahı Atatürk, önce Dördüncü Genel Müfettişllk'e gelerek,, General Abdullah Akdoğan'dan Elazığ ve sorunları hakkında bilgi aldı. Bir süre sonra da Tunceli'ne bağlı Pertek ilçesi'ne hareket etti. Buradan Murat Suyu'nu geçerek Hozat Deresi üzerinde yeni yapılmış olan Soyungeç köprüsüne geldi.
Beton köprü gerçekten gösterişli yapılmış, çevrenin yıllardan beri süregelen ulaşım sorununu çözmüştü. Atatürk, köprünün açılışını yaptıktan ve kurdeleyi kestikten sonra 'Daha önce soyunup suya girdikten sonra geçilen ırmağa Soyungeç denmiş. Şimdi buna lüzum görülmeden sinerek geçiliyor. Köprüye bundan sonra Singeç diyelim' dedi