TOKİ’nin 2020 Aralık Ayı’nda tamamladığı 80’ler Sokağı’nda fotoğraf çektirip Elazığ’ın tarihî bir alana kavuştuğunu ve buranın turizme kazandırılacağını açıklayarak paylaşımlar yapan siyâsîlerin verdiği klişe sözler bir türlü işe yaramadı…  80’ler Dizisi’nin hiçbir çekimine ev sahipliği yapmayan, TOKİ’nin sadece bir reklâm filmi çektiği 80’ler sokağı platformunda oluşan eksiklikler giderilirken, tinerciler tarafından çıkartılan yangından oluşan tahribat ve cam kırıkları temizlendi…

 İÇ  (1)-1

Gazeteniz TURAN’ın daha önce 5 kez gündeme taşıdığı ve geçmiş dönemlerde madde bağımlılarının meskeni hâline gelip adeta mahvolan 80’ler sokağı platformunun Elazığ turizmine kazandırılması için nasıl bir hizmete açılacağı merak konusu…

İÇ  (3)

80’LER SOKAĞI’NDA TADİLAT TAMAM!

“80’ler Dizisi Elazığ’da çekilecek” haberleri aradan geçen uzun süreye rağmen gerçekleşmezken, Gazeteniz TURAN, ulaştığı olumsuz haberler üzerine 14 Eylül 2021 Tarihli nüshasında “80'LER SOKAĞI MAZİ Mİ OLDU?”  Sürmanşetiyle kamuoyunun dikkâtini çekmişti…

İÇ  (4)

Seksenler Sokağı’nın son hâliyle ilgili olarak Gazeteniz TURAN bu kez 4 Ocak 2022 Tarihi’nde “80’LER SOKAĞI’NIN AKIBETİ BELLİYDİ!” Başlıklı haberiyle yaşananların sürpriz olmadığı gerçeğine parmak basmıştı. 26 Temmuz 2022 Tarihi’nde “BAĞIMLILAR’A MESKEN 80’LER!” Başlıklı Manşet Haberiyle TURAN, 3 kez tehlikeye dikkât çekerken, gelinen nokta çok üzücüydü…

Gazeteniz TURAN 21 Eylül 2022 Tarihi’nde ise ‘’80’LER SOKAĞI KORUMA ALTINDA!’’ başlıklı haberiyle platformun koruma altına alındığı ve tadilat işlemlerinin başladığını kamuoyuna duyurmuştu. Ve son olarak TURAN Gazetesi 22 Aralık 2022 Tarihli nüshasında ‘’ 80’LER SOKAĞI YOĞUN BAKIMDA!’’ başlıklı haberiyle platformda geçte olsa başlayan tadilat çalışmalarının sürdüğünü okurları ile paylaşmıştı…

ggggg-5

80’LER SOKAĞI’NDA GEÇTE OLSA BAŞLAYAN TADİLAT İŞLERİ TAMAMLANDI!...  

Gazeteniz TURAN’ın daha önce 5 kez gündeme taşıdığı ve madde bağımlılarının meskeni hâline gelen 80’ler Dizisi’nin ilimizdeki çekim seti, etrafı jiletli tel örgüler ile çevrilerek ve 2 bekçi görevlendirilerek koruma altına alınmıştı. 80’ler sokağı platformunun koruma altına alınmasından sonra Emlak Konut’un yetkilileri tarafından tadilat çalışmaları başladı ve oluşan tahribatı iyileştirdi, kırılan camlar yeniden takıldı, güvenlik görevlileri ve jiletli terler yardımıyla bağımlılar bu bölgeden uzak tutuldu…

GAZETENİZ TURAN YİNE 80’LER DOSYASINI AÇIYOR, YETKİLİLERE ÇAĞRIDA BULUNUYOR!

Meydana gelen tahribatın giderilmesinin ardından, güvenlik görevlilerinin koruduğu 80’ler sokağı platformuna ziyaretçiler gitmezken, platformun akıbetinin ne olacağı merakla bekleniyor. 27. Dönem Elazığ Milletvekili Metin BULUT’un ‘’Emlak Konut tarafından yapılacak iyileştirme çalışmalarının ardından, bu bölge Elazığ Belediyesi’ne devredilecek.’’ Diyerek yaptığı açıklamanın üstünden uzun bir süre geçmesine rağmen platform ne hizmete geçti, ne de Elazığ Belediyesi’ne devredildi… 80’ler sokağı platformunda gerçekleştirilen tamir ve tadilatın ardından platformdaki sessizlik sürerken, Gazeteniz TURAN konuya ilişkin TURAN Gazetesi Köşe Yazarı Bedrettin KELEŞTİMUR, Yemişlik Mahalle Muhtarı Necati KARATAŞ, Manas Kültür Evi Koordinatörü Şener BULUT, Elazığ Stratejik Araştırmalar Derneği (ELSAD) Başkanı Av. Murat ERDOĞAN ve Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Mitat ULAŞ’ın görüşlerini siz değerli okurları için derledi…

BEDRETTİN KELEŞTİMUR

BEDRETTİN KELEŞTİMUR; ‘’BURASI ZAMAN İÇERİSİNDE TÜRKİYE’YE MODEL OLUR!’’

Gazeteniz TURAN’ın görüşlerini aldığı ve Elazığ’ın yakın tarihinin canlı şahitlerinden olan Araştırmacı Yazar Bedrettin KELEŞTİMUR 80’ler sokağına ilişkin yaptığı önerisinde şunları söyledi; ‘’Bu platform Sivil hareketlerin merkezi olabilir. Cemiyetlerin, kültür derneklerinin toplandığı bir merkez olabilir. Bu şekilde 80'ler Sokağı'na ciddi bir hareketlilik getirilebilir. Bu kimin öncülüğünde olabilir; Valilik, Belediye, TSO ve Üniversitenin iş birliği ile olur. Özellikle üniversitemizin tarih ve edebiyat bölümünde ki hocalarımızda cumartesi günleri burada Kürsübaşı sohbetleri düzenlenebilir ve bu zaman içerisinde burası Türkiye'ye model olur. Eğer burada bir hareket başlatılacaksa ülkemize model olacak bir hareket olmalıdır. Bizim en önemli şeyimiz ne; Kürsübaşı! Bunu içerisinde geçmişimiz, gelenek ve göreneklerimiz var. 80’ler sokağında, Elazığ kültürü yaşatılmalıdır ve erdemli insanlar nasıl yetiştirilir, nasıl erdemli insan olunur sorularının cevabı ve eğitimi verilmelidir. Bu formüller üzerinde çalışılarak bu platformu hayata geçirebilirler.’’ Diye konuştu.  

necati karataş

MUHTAR KARATAŞ; ‘’80’Lİ YILLARDAKİ ELAZIĞ KÜLTÜRÜ BU SOKAKTA YANSITILMALIDIR!’’ 

Yemişlik Mahallesi Muhtarı Necati KARATAŞ ise Gazeteniz TURAN’a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; ‘’80’ler Sokağı mahallemiz sınırları içerisinde bulunuyor. Buranın kültür anlamında faaliyete geçirilmesi başta mahallemiz olmak üzere şehrimiz için ciddi bir kazanım olacaktır. Elazığ’ın 80’li yıllarda ki kültür izlerini taşıyan figürlerle donatılması, Elazığ’a özgü 80’li yılların meşhur bakkalı, tatlıcısı, fotoğrafçısı, el sanatlarının yer aldığı işyerleri açılabilir. Elazığ kültürü derin bir geçmişi olan güçlü bir kültür. O yıllarda ki kültür bu sokakta birebir insanlara yaşatılması çok önemli. Alt katlarda var olan dükkanlar 80’li yıllarda var olan Elazığ’a özgü işyerlerine birebir benzeyenleri yapılabilir. 

Malum olduğu üzere Elazığ’ın en yeni mahallelerinden birisiyiz. 80’ler Sokağı’nın bir kültür merkezi gibi yapılması, 80’li yılların Elazığ’ını hatırlatacak bir yere dönüştürülmesi gerçekten bölgemiz için çok önemli. İnsanlarımızın ve ilimizin böyle bir kültür merkezine gerçekten ihtiyacı var. Burası dediğimiz şekilde faaliyete geçerse ciddi bir yoğunluk yaşanacağını düşünüyorum. 80’li yıllardaki Elazığ’ın birebir kültürünü yansıtan bir merkezin oluşturulması bölgemiz ve ilimiz başta olmak üzere mahallemiz içinde ciddi bir kazanım olacaktır.’’ Diye konuştu.

12711318_480294495508307_2935086724635965851_o

ŞENER BULUT; ‘’80LER SOKAĞI YAŞAYAN BİR KÜLTÜR SOKAĞI OLMALIDIR!’’

MANAS Yayıncılık’ın koordinatörü olan ve Elazığ için her daim çalışmalar yapan emektar Şener BULUT ise 80’ler sokağına ilişkin yaptığı öneride şunları söyledi; ‘’80’ler Sokağı’nda o bölge gençleri için bir dernek kurulması uygun olabilir diye düşünüyorum. Orada bir kültür ve sanat derneği kurulsa, içerisinde okuma, sergi salonu olsa, o mahallenin kültür merkezi şeklinde kullanılabilir. Mesela biz oraya giderek bazı faaliyetlerimizi icra edebiliriz, oradaki insanlara ulaşabiliriz. Orası o bölge adına belediye marifetiyle bir kültür merkezi olarak işletilebilir.

Genç kızların orada el işi, iğne oyaları vb. Gibi emeklerini sergileyebilecekleri bir kültür merkezi olarak buranın değerlendirilmesi düşüncesindeyim. İnsanlara hizmet verecek bir merkez olması gerekir, burası yaşayan bir kültür alanı olmalı. Mesela şairlerimiz oraya gider, şiir söyleşisi yapılır, sanatçılar gider orada sergilerini açarlar. Yani kültür hayatını şehir merkezinden oraya da taşımış oluruz. Yaz aylarında bu sokakta mahalle konserleri verilir, güzel sohbet programları düzenlenir. Orayı Elazığ Belediyesi’nin orada ki insanları kültür hayatına renk katacak şekilde düzenlemesi çok uygun olur diye düşünüyorum. O bölgede kültür hayatını yaşatılacağı mekanlar hiç düşünülmemiş. Yapılırsa çok güzel olur.’’ Diye konuştu.

MURAT ERDOĞAN

MURAT ERDOĞAN; ‘’OTANTİK BİR MESKEN HALİNE GETİRİLEBİLİR!’’

Elazığ Stratejik Araştırmalar Derneği (ELSAD) Başkanı Av. Murat ERDOĞAN Gazeteniz TURAN’a yaptığı 80’ler sokağı önerisinde şöyle konuştu; ‘’80’ler Sokağı bulunduğu yer itibariyle kıymetli bir bölgede. Buranın bulunduğu âtıl durumdan kurtarılması gerekiyor. Burası Elazığ’ın eski kültürünü yansıtan, kente özgü ürünlerin bulunduğu 80’lerde meşhur her şeyi bulabileceğinin otantik bir sokak olabilir. Elazığ’ın eski meşhur kahvehanesinin, 80’li yılların kültürünü yansıtan her şeyin bulunduğu bir merkez haline getirilebilir. Önemli olan buranın Elazığ kültürünü özellikle 80’li yılları hatırlatacak kültürü arada insanlara yansıtmaktır. Dükkanlarda Elazığ’ın meşhur tamdır ekmeği, orciği, leblebisi, Çedene kahvesi vb. Ürünlerin satılabilir. Bir lokasyon oluşturulabilir. Kısacası bu bölgeye gelen insanlar sanki 1980’li yıllardaymış gibi kendilerini hissedebilecekleri bir yet yapılmalı ve hizmete sunulmalı.’’ Diye konuştu.

MİTAT ULAŞ

MİTAT ULAŞ; ‘’ELAZIĞ’IN 80’Lİ YILLARDA Kİ KÜLTÜRÜ BURADA YAŞATILMALI!’’

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Elazığ Tuhafiyeciler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Mitat ULAŞ ise, 80’ler Sokağı’nın iyi değerlendirilmesi ve özüne uygun şekilde Elazığ kültürünü yansıtan, 80’li yılları anımsatan bir yer olarak faaliyete geçirilmesi gerektiğini belirterek, ‘’Buranın bir kısmı işletmelere verilebilir. Mesela nasıl 80’li yıllarda bu tür sokaklarda bakkal vardı, pastane vardı, kahvehane vardı bunlarda tıpkı o yıllarda ki şekliyle işletilmesi sağlanabilir. Burada önemli olan hizmete açıldığında Elazığ’ın 80’li yıllarda yaşananları birebir insanlara yansıtmak olmalıdır. Mesela 80’li yıllarda Elazığ’ın bir kahvehanesini göz önüne alalım; masa sandalyeleri tahtadan, siyah beyaz televizyon, duvarlarda Elazığ’ın velilerinin resimleri gibi. Mesela Elazığ’ın el sanatları o yıllarda meşhur olanlar burada sergilenebilir, unutulmaya yüz tutmuş meslekler mesela semercilik, kalaycılık gibi. Yani burayı öldürmeden Elazığ’ın 80’li yıllarını anımsatan, ziyarete gelen insanları sanki o yıllara geriş dönmüş gibi hissetmelerini sağlamak gerekiyor. Mesela orada açılan bir kahvehanede, bakkalda yada pastanede günümüzü anımsatan bir obje olmamalı. Kahvedeki sandalye ve bulunan her şey 80’li yıllarda işletilen bir kahvehanede bulunan aynı figürler olması gerekiyor. 80’ler Sokağı son yapılan tadilat çalışmalarıyla özüne döndürüldü. Buranın kıymeti bilinmeli ve has Elazığ’ın 80’li yıllarını birebir hatırlatan minyatür bir Elazığ oluşturulmalı. Bu şekilde Elazığ’ın tanıtımına ciddi bir katkıda bulunulmuş olur.’’ Diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi