24 Ocak 2020 Elazığ Depremi’nde ağır hasar aldığı gerekçesiyle ibadete kapatılan 300 yıllık tescillî yapı tarihî Aksaray Eski Saray Camii, verilen tüm sözlere rağmen 3 yıldır restore edilmeyi bekliyor.
Halk arasında “Eski Aksaray Camii” adıyla bilinen tarihî ve tescillî “Aksaray Eski Saray Camii”, miladi 1720 Yılı’nda ibadete açılmış ve tam 300 yıl kesintisiz olarak Aksaray Mahallesi’ne hizmet vermişti…
ESKİ MÜFTÜ SELAMİ AYDIN GİBİ HERKES SÖZ VERDİ!
24 Ocak 2020’de meydana gelen Elazığ Depremi’nden sonra ibadete kapatılan Tarihî Aksaray Eski Saray Camii için 18 Ekim 2020 Tarihi’nde Aksaray’a giden dönemin İl Müftüsü Selâmi AYDIN, Cami Dernek Başkanı Mehmet ŞENER ve Yığınkililer Komite Başkanı Metin ÇÖTELİ’yle görüştükten sonra medyada yer alan haberlerde de yayınlanan açıklamasında; “Dernek Başkanı Mehmet ŞENER Bey ve arkadaşlarının caminin arsasının genişletilmesi için yürüttüğü çalışmalar var. Gerek bu çalışmalar için gerekse bu tarihî caminin aslına uygun olarak yeniden imarı için müftülük olarak gereken desteği vereceğiz” şeklinde konuşmuştu.
Eski Müftü Selami AYDIN’ın ardından mahalleyi ziyaret eden milletvekilleri ve siyasîler de dâhil olmak üzere Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden gelen yetkili ve görevliler de mahalle sakinlerine konuyla ilgilenecekleri ve sorunu çözeceklerine dâir söz vermelerine karşın, geride kalan yaklaşık 3 yıllık süre zarfında hiçbir çalışma yapılmadı ve tarihî cami hırsızların talanına uğradı…
MAHALLELİ TURAN ARACILIĞIYLA YETKİLİLERE SESLENDİ!..
Aksaray Tescillî ve Tarihî Eski Saray Camii’nin kapılarını Gazeteniz TURAN’a açan Aksaray Eski Saray Camii Dernek Başkanı Mehmet ŞENER ile Mahalle sakinlerinden Aksaray’da hem esnaflık, hem de kendi deyimiyle yedek müezzinlik yapan Ahmet DEMİR ve Aksaray Mahallesi sâkinlerinden Adnan KAYMAZ, sorunların Gazeteniz TURAN’a anlatırlarken, gazetemiz aracılığıyla yetkililere bir kez daha çağrıda bulundular. Aksaray Mahallesi’nin dertli sâkinleri yıkılma tehlikesine dikkât çektikleri Tescillî yapı sınıfındaki Tarihî Eski Saray Camii’nin bir ân evvel restore edilmek suretiyle yıkılıp yok olmaktan kurtarılmasını istediler…
Aksaray Mahallesi sâkinlerinin, depremin ardından ibâdete kapatılan camileri hakkında aradan geçen 3 yıllık sürede tutulmayan sözler ve hiç başlanamayan restore çalışmalarına ilişkin olarak Gazeteniz TURAN’a yaptıkları açıklamalar aynen şöyle…
MEHMET ŞENER: ‘’KİLİSE OLSA ÇOKTAN RESTORE EDİLMİŞTİ!’’
Aksaray Mahallesi’nin en eski sâkinlerinden olan Mehmet ŞENER, mikrofonlarımıza konuşurken, şu ifâdelerde bulundu; ‘’Aksaray Mahallesi sâkinlerindenim ve bu Tarihi Cami’nin eski dernek başkanıyım. Daha önce de TURAN Gazetesi’ne bu camide yaşanan sorunları anlatmıştık. Aradan geçen dört aylık süreçte, Malatya Vakıflar Müdürlüğü’nden 4 tane ekip geldi. Bu ekipler her geldiğinde “Cami’nin projesini yapıyoruz, çok az kaldı, ihaleye çıkacak, süper olacak” diye bizi kandırdılar. Geçen hafta yine çıkıp geldiler. Dronlar ile çekimler yaptılar, bir şeyler ile uğraştılar dört kişilik bir ekipti. Fakat yine bir şey çıkmadı. Ben bu mahallenin bir sâkini olarak Elazığ’ın dört AK Parti, bir CHP Milletvekili Gürsel Bey’e de bu sorunu defalarca anlattım. Kimseden cevap alamadım. Geçmiş dönem vekillik yapan insanlara söyledik yine çözüm bulamadık. Bu olaydan uçan kuşun haberi var, fakat kimsenin haberi yok, ilgisi yok! Bu caminin hali ne olacak? Bu sahipsiz mahalle Aksaray’a sahip çıkacak bir delikanlı yok mu? Yetkililer gelsinler bu camiyi yapacaklarsa yapsınlar, yapmayacaklarsa biz kendimiz elimizi taşın altına koyup yaptıralım. Şimdi bu caminin yerinde bir kilise olmuş olsaydı çoktan restore edilmişti. Üç sene bitti, dördüncü seneye girdik fakat burada değişen bir şey yok.”
“MİNARE VAR EZAN YOK, CAMİ AYAKTA CEMAAT YOK?”
‘’Sizin aracılığınız ile Elazığ’da ne kadar Aksaray Mahallesi’nde yetişmiş insan varsa, ne kadar mürekkep yalamış insan varsa Aksaray Mahallesi’ne gelsinler sahip çıksınlar diyorum. Sorun sadece bu cami değil, mahallemize 20 senedir çivi çakılmadı. Bir Şorşor deresi yapılacak diye tutturmuşlar gidiyorlar. Her seçim aynı terane, fakat Şorşor deresinde de yapılan bir şey yok. Korkum şu ki bu camiyi de seçim malzemesi olarak kullanacaklar. Her gelen milletvekili adayı biz bu camiyi yaptıracağız diye yine bizi kandıracak. Ben yetkililerden bu camiye sahip çıkılmasını, artık restore edilmesini istiyorum. Camiye bir sürü hırsız girdi. Camide süpürge, lamba çalındı, camlar kırıldı. Aksaray Mahallesi ve bu tarihi camimiz günden güne eriyor. Minarenin hoparlörleri bile çalınmış. Depremden beri namaz kılamıyoruz. Minare var ezan yok, namaz yok, niyaz yok, cami ayakta duruyor fakat cemaat yok.’’
‘’VALİMİZ İLE YENİ MÜFTÜMÜZÜ DAVET EDİYORUZ!’’
‘’Elazığ Valisi Ömer TORAMAN’ı ve göreve yeni atanan İl Müftüsü İrfan ÜSTÜNDAĞ’ı buraya, Aksaray Mahallemize davet ediyoruz. Gelsin bu camiyi görsünler, Allah rızası için bizim derdimizi dinlesinler ve gereken işlemleri yapsınlar. Geçen sene Ekim ayı sonunda Valimiz Ömer TORAMAN, “bu cami yapılacak” dedi. Fakat yine bir şey çıkmadı. Dört senedir ne yapılan bir şey var, ne de bir hazırlık var. Son olarak söyleyeceğim, ben Mehmet ŞENER olarak bu mahalleye sahip arıyorum.’’
AHMET DEMİR; “CAMİMİZİN YAPILMASINI VE TEKRAR İBADETE AÇILMASINI İSTİYORUZ!”
Aksaray Mahallesi’nde hem esnaflık, hem de kendi deyimiyle yedek müezzinlik yapan Ahmet DEMİR ise; “Eski Cami Dernek Başkanımız Mehmet ŞENER ve bizler dert sahibi olduk. Cenazelerimize namaz kılacağımız bir camimiz yok. Camimiz olmadığı için 3 senedir kendi evimde çocuklarım ile cemaat kurup, namaza duruyorum. Ben bu mahallenin hem bakkalı, hem de yedek müezziniyim. Ben bir taziye olunca, imam olmadığı vakitte sela okurdum bu camide. Camimizin hali ortada. 24 Ocak Depremi’nin ardından kullanılmıyor. Cemaatimiz gitti, Cuma namazına gidemiyoruz doğru düzgün, bayram namazında gidemiyoruz bazı zaman. Bu cami hem mahallemizin hem de şehrimizin en eski camilerindendir. Bizler bu Camimizin bir şekilde artık yapılmasını ve tekrar ibadete açılmasını istiyoruz.”
“AKSARAY MAHALLESİ’NE SAHİP ÇIKACAK BİR BABAYİĞİT ARIYORUZ!”
“Aksaray Mahallesi’ne sahip çıkacak bir babayiğit arıyoruz. Buraya her gelen bizi kandırdı ve oyaladı. Cami’yi restore edecek Vakıflar Müdürlüğü ise her geldiğinde başka bir şey anlatıyor, diğerleri başka çalıyor. Bu mahallemiz, bizler ve camimiz öksüz kaldık. Ezan sesi bile gelmiyor mahallemize. Sanki gavur topraklarındayız. Ezan sesini duymak için kulağımızı dört açıyoruz. Yazık bu mahallemize, bu caminin burada olmamasının hepimize zararı var. Biz 2 senedir evde çocuklarım ile cemaat olarak namaz kılıyoruz. Bizler bu konuyu Cumhurbaşkanımıza söylemek istiyoruz. Elazığ’ın siyasilerine söyledik bir çözüm olmadı. Dediğim gibi Camimiz olmadığı için mahallemiz öksüz kaldı. Bizler sahipsiz kaldık. Aksaray Mahallesi’nin sahibi yok. Size bir örnek vereyim Kesrik Mahallesi’nin camisi yıkılmıştı hemen yeniden yaptılar, Sürsürü’de, Sivrice’de hemen yaptılar ama konu Aksaray Mahallesi olunca kimsenin bir şey yaptığı yok. Bizim tarihi camimizde ise onarım bile yapamadılar. Üç senede toplam dört tane müdür muavini buraya geldi, vali yardımcısı geldi. Camiyi gören “bu iş bizde, siz merak etmeyin” dedi. Hâlimiz ortada ama görüyorsunuz.’’ Diye konuştu.
ADNAN KAYMAZ: ‘’BİZ AKSARAYLILAR, SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜLMESİNİ İSTİYORUZ!”
Aksaray Mahallesi’nin bir diğer sakini Adnan KAYMAZ ise; ‘’Yetkililere tekrar sesleniyoruz. Bizim durumumuz perişan. Tüm namazları ezan sesi duymayınca kazaya bırakıyoruz. Yetkililer artık bu sorunu çözsün. Bu kadar ilgisizlik olmaz! 3 senedir biz mahvolduk, namaz kılamıyoruz. Ben ve arkadaşlar tüm namazı kazaya bırakıyoruz. Biz cami yok diye kiliseye mi gidelim? Yetkililer artık verdikleri sözü tutsun. Hepimiz dert sahibi olduk. İbadetimiz komple bitti. Biz Aksaray Mahallesi sakinleri olarak kendimizi yetim hissediyoruz. Bizim günahımız ne?
Her mahalleye cami yapıldı bizim cami böyle kaldı. Bizim kaçırdığımız tüm namazların günahı yetkililerin boynuna.
Bir caminin yapımı 3-4 ay sürüyor bizimkiler 3 senedir çivi çakamadı. Bizim maddi durumu iyi olan bir arkadaşımız var. Bize gelip ben yaptırayım dedi yetkililer izin vermedi. Biz Aksaray mahallesinin yerlisi olarak artık sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz. Eğer yapmayacaklarsa yetkiyi bize versinler, bizler bu camiyi tekrar ibadete açalım. Valimizi, yetkililerimizi buraya davet ediyorum. Gelin hep beraber bu sorunu çözelim.’’ Diye konuştu.