Elazığ’ın Maden ilçesinde bulunan bakır rezervleri için herkes kurt gibi üşüştü ama 2010 tarih ve 3318 sayılı kararla ‘I. Grup korunması gereken kültür varlığı’ olarak tescillenen Camiikebir’in restoresi için 13 yıldır herhangi bir adım atılmadı…
Elazığ’ın Maden İlçesi’nde sorunlar yıllardır çözüme kavuşmuyor, Madenliler sorunlarını çözecek bir babayiğit arıyor…
Elazığ’ın Maden ilçesinde bulunan ve tüm güzellikleri içerisinde barındıran Camiikebir, 15 Eylül 2010 tarih ve 3318 sayılı kararla ‘I. Grup korunması gereken kültür varlığı’ olarak tescillendi fakat 13 yıldır restore için herhangi bir adım atılmadı…
11 Nisan 1899 tarihli Servet-i Fünun’un haberinde de kendisine yer edinen Camiikebir’in değerini herkes bilse de Elazığlı siyasiler bir türlü bilmiyor…
SORU ÖNERİLERİ CEVAPSIZ KALIYOR, MADENLİLER BİR BABAYİĞİT ARIYOR!
Elazığ’ın Maden tarihi Cami-i Kebir, yok olmaya terk edilirken halk restore edilerek tarihe sahip çıkılmasını istiyor. Uzun bir süredir hafriyat mağduru olan ve yetkililerin sessiz kaldığı Maden İlçesi’nde geçmiş zamanda milletvekillerinin verdiği soru önergeleri halen daha güncelliğini koruyor. Camiikebir’in restore edilmesi için 2013’den beri milletvekilleri Altan TAN’ın, Cihangir İSLAM, Garo PAYLAN, Naci CİNİSLİ’ni soru önergesi vermiş, dönemin bakanları olan Bülent ARINÇ, Veysel KAYNAK, İdris GÜLLÜCE, Fuat OKTAY, Mehmet Nuri ERSOY ise cevap vermemişti…
MADEN’İN MADENİ’Nİ İSE CENGİZ HOLDİNG YİYECEK!
Elazığ'da Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesini alan Port Madencilik hisselerini Cengiz Holding’e sattı Enerji Bakanlığına bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü Elazığ'da Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesini 21 Nisan 2022 tarihinde yapmıştı. Yapılan ihaleyi 2 Milyar 205 Milyon Lira’yla alan Port Madencilik hisselerini Cengiz Holding’e sattı. 2022 yılında Elazığ-Adıyaman arası rezervlerin işletilmesi için ihale yapılmıştı. Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesini alan Port Madencilik tüm hisselerini Cengiz Holding’e sattı. Yapılan satış ile birlikte Elazığ’daki maden sahasının tek sahibi Cengiz Holding oldu.
PEŞKEŞ İDDİÂLARI ORTAYA ATILMIŞTI!
Enerji Bakanlığına bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü 21 Nisan 2022 tarihinde altın, çinko, kobalt ve birçok rezervin bulunduğu Cumhuriyet tarihinin en büyük maden sahası olan ve piyasa değeri milyonlarca doları bulan Elazığ-Adıyaman arası rezervlerin işletilmesi için ihale yaptı. Peşkeş iddialarının konu olduğu ihaleye Port Madencilik ve Çelikler inşaat ve Sanayi Şirketi kazandı.
Cengiz Holding bünyesinde bulunan Bakır AŞ yüzde 50 hisse sahibiydi. Çeliklerle birlikte ihalede rekabet koşulları da oluştu ihaleye 2 milyar 205 milyon lirayla en iyi teklifi Port Madencilik verdi. Halil İbrahim Bacacı Port Madenciliği Nisan 2021’de 1 Milyon TL sermaye ile kurmuştu. Port Madenciliğin 21 Nisan 2022’de gerçekleştirilen milyar dolarlık ihaleden 3 gün önce 18 Nisan’da ortaklık yapısı değişti Cengiz Holding Yönetim Kurulu Üyesi Şeref Cengiz’e pay devri yapıldı. Halil İbrahim BACACI yüzde 50, Cengiz Holding’in kontrol ettiği Bakır AŞ yüzde 50 hisse sahibi oldu. Yen Pay dağılımına ilişkin tescil işlemi 29 Nisan 2022’de gerçekleştirildi.
HİSSELERİN TAMAMINI ARTIK CENGİZ HOLDİNG'İN!
İhale yargıya taşındı Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği ihale sahaları ihale kararının, şartnamenin ve ilanın yürütmesinin durdurulması talebiyle ilgili dava açtı. Ankara 10. İdare Mahkemesi madenin gerçek büyüklüğü rezerv tespiti ve ekonomik değeri kesinleşmeden ihale taban fiyatı belirlendiği gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu kararı 13. Danıştay Dairesi bozdu. Danıştay kararı ile ihaleyi Port Madencilik üstlendi şirket bölgede çalışmalara başladı.
Halk TV’de yayınlanan habere göre; Cengiz Holding 31 Temmuz 2023’te Port Madencilik Ticaret AŞ’de ki İbrahim Halil BACACI’ya ait yüzde 50 hisseyi de devraldı.
Yapılan bu hisse devri ile Elazığ’daki maden sahasının tamamı Cengiz Holding’e devredilmiş oldu.