Son 19 ayın en düşük aylık enflasyonu geçtiğimiz günlerde açıklandı. TÜİK’in verilerine göre aylık TÜFE artışı yüzde 1,03, yıllık enflasyon ise yüzde 44,38 olarak kaydedildi. Ancak enflasyondaki bu düşüş, emekli ve memur maaşlarına yapılan zam oranlarının tartışılmasına engel olmadı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 15,75, memur ve memur emeklilerine ise yüzde 11,54 oranında zam yapılacağı açıklanırken, düzenleme yapılmazsa yaklaşık 3 milyon kişi 12 bin 500 lira maaş almaya devam edecek. En düşük emekli maaşının artışla birlikte 14 bin 468 liraya yükselmesi beklenirken, bu tutar halkın hissettiği gerçek enflasyon karşısında yeterli görülmüyor. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın maaşının en düşük emekli maaşından 12 kat fazla olması eleştirilere neden oldu. Emeklilerin gıda enflasyonu yüzde 60, yoksul kesimin gıda enflasyonu ise yüzde 77,4 seviyelerine ulaşırken, ekonomik sıkıntıların halk üzerindeki etkisi giderek derinleşiyor…

01 Manşet Emekli̇ler Gülsün (2)

ZAMMA GELİNCE ENFLASYON DÜŞTÜ

19 ayın en düşük aylık enflasyonu açıklandı. SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yüzde 15,75, memur ve emekli memurun maaşlarına ise yüzde 11,54 oranında zam yapılacak. Düzenleme yapılmazsa yaklaşık 3 milyon kişi 12 bin 500 lira almaya devam edecek.

01 Manşet Emekli̇ler Gülsün (3)

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yine şaşırtmadı.

Milyonlarca emekli, memur ve memur emeklisinin alacağı zam oranının netleştiği Aralık’ta TÜFE’de yılın en düşük aylık artışı gerçekleşti. Son 19 ayın en düşük artış oranı olan aylık yüzde 1,03 ile TÜFE’deki yıllık artış yüzde 44,38 oldu.

Yıla yüzde 64,86 düzeyinde başlayan yıllık enflasyon Mayıs ayında yüzde 75,45 ile yılın zirve seviyesine yükseldi. Mayıs ayından itibaren düşüşe geçse de istenilen düşüş istenilen hızda gerçekleşmedi. Yılsonu tahminleri sürekli olarak yukarı geçildi. Şimşek’in göreve geldiğinde yüzde 39 olan enflasyon 2024 yıl sonunda yüzde 44,38 oldu.

12 aylık ortalamalara göre enflasyon yüzde 58,51 olarak açıklandı. Memur maaşlarını ve emekli aylıklarını belirleyecek olan altı aylık tüketici enflasyonu ise yüzde 15,75 oldu.

İşçi ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 15,75 artış uygulanırken, memur ve memur emeklilerinin maaş ve aylık artışları toplu sözleşme hükmü nedeniyle yüzde 11,54’te kaldı. Memur ve memur emeklisi geçen yıl toplam yüzde 33 zam almış oldu.

Zamla birlikte en düşük memur maaşı 39 bin 177 TL’den 43 bin 698 TL’ye, en düşük memur emeklisi aylığı 17 bin 587 TL’den 19 bin 616 TL’ye çıkacak. En düşük memur maaşı ile en düşük emekli memur aylığı arasındaki fark 24 bin 82 TL’ye yükselecek.

 M3-3

ERDOĞAN’IN MAAŞI 12 KAT FAZLA

2025 yılı için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın maaşı ise aylık 183 bin liradan 238 bin liraya çıktı. Böylece Erdoğan, en düşük emekli memur aylığından tam 12,2 kat daha fazla maaş alacak.

12 BİN 500 TL’NİN ALTINA ZAM YOK

12 bin 500 liranın altında aylığı olanların kök maaşları yüzde 15,74 oranında artış yaşayacak. Ancak artış ile 12 bin 500 liranın altında kalmaya devam eden kök aylıklar nedeniyle emeklilerin büyük bölümü söz konusu zam ile maaşlarında bir artış yaşamayacak.

Zamdan önce yaklaşık 3,7 milyon emeklinin aylığının 12 bin 500 liranın altında olduğu biliniyordu.

En düşük emekli aylığı yapılacak olan düzenleme ile altı aylık enflasyon oranında artırılsa 2 bin liranın altında bir artışla 14 bin 468 TL olacak.

EMEKLİNİN GIDA ENFLASYONU YÜZDE 60

TÜİK, Aralık 2024 döneminde gıda enflasyonunu yüzde 43,58 olarak açıkladı. Ancak bu enflasyon halkın hissettiği gerçek enflasyonu yansıtmaktan oldukça uzak bulunuyor. DİSK-AR’ın TÜİK verilerinden yararlanarak yaptığı hesaplamaya göre emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 60 oldu. En yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 77,4 olarak gerçekleşti.

KİRA ARTIŞ ORANI YÜZDE 58,51 OLDU

12 aylık enflasyon ortalamasına göre belirlenen kirada tavan zam oranı 58,51 olarak ortaya çıktı.

2024'ün temmuz ayına kadar 2 yıl boyunca konut kiralarında yüzde 25 zam tavanı uygulamasının sona ermesiyle yeniden ortalama enflasyon hesabına göre belirlenmeye başladı

metin, ekran görüntüsü içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

EMEKLİLER SOLUĞU SOKAKTA ALDI!

Tüm Emeklilerin Sendikası, iktidarın uyguladığı düşük maaş artışlarına tepki göstermek amacıyla ülke genelinde sokaklara döküldü.

“ADALETİNİZ BU MUDUR?”

Yurt genelinde bir araya gelen emekliler, kendilerine layık görülen maaş artışlarını protesto etti. “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, adaletiniz bu mudur? Hak bu mudur? Hukuk bu mudur?” diyerek yetkililere sert tepki gösteren emekliler, yaşadıkları mağduriyetin altını çizdi.

HAKLAR İÇİN MÜCADELE VURGUSU

Emekliler, alım güçlerinin her geçen yıl daha da düştüğünü, 16 milyondan fazla emeklinin söz hakkı bulunmadığını ve sendikalarının hak arayışına karşılık kapatıldığını belirtti. Bu durumun kabul edilemez olduğunu ifade eden protestocular, sorumluları istifaya davet etti.

TALEPLER NET: EŞİT MAAŞ VE HAKLARIN KORUNMASI

En düşük emekli aylığının, en düşük memur maaşı seviyesine çıkarılmasını ve gerekli oransal artışların yapılmasını talep eden emekliler, kazanılmış haklarının korunmasını istedi. “Emeklilere en büyük kötülüğü bu iktidar yaptı. Bu kötülüğün hesabını gerek alanlarda, gerek sandıkta soracağız” diyen emekliler, mücadelelerine devam edeceklerini belirtti.

Editör: Deniz TURAN