ZAMAN ÇARKI

    “Zaman çarkı döner, çağlar gelir ve geçer, efsaneleşen anılar bırakır. Efsaneler solarak mit olur ve onları doğuran çağ yeniden geldiğinde, mitler bile unutulur.”

    “Zaman çarkı dönerken başlangıç ve sonuç yoktur.”

    Zaman Çarkı, Robert Jordan’ın yazmış olduğu 15 ciltlik ve yaklaşık 10.000 sayfalık bir romanıdır. Roman, bir başka dünyanın döngüsel tarihindeki bir çağı anlatır. İyi ve kötü arasındaki sonu gelmeyen savaşı konu almaktadır.

    Zaman çarkı, günümüzde öyle bir hızla dönmeye başladı ki, sınırlar, siyasi dönüşümler, toplumsal yaşam, finansal yatırımlar bu hıza uyum sağlamaya çalışmaktadır. Yeni döngüye hızla uyum sağlayacak olan devletler, halklar, şirketler ve bireyler varlığını devam ettirip bu dönemin yeni önderleri olacaklardır.

    Yeni döngüde teknolojinin ve yapay zekânın rolünü herkes görmüş oldu. Yeni döngüde insan haklarına önem verenler, birlikte yaşam modelleri oluşturanlar, adil bir yönetim sunanlar, diğer halklar tarafından kabul göreceklerdir; aksi takdirde yeni arayışlar başlayacaktır.

    Teknolojik yapının zamana adaptasyonu, sermaye ile olduğu gibi zamanın ihtiyacını karşılayabilmesi ile de olmaktadır. Nvidia şirketinin 3,2 trilyon değerlik piyasa değeri ile Apple şirketini takip etmesini, Nvidia’nın anlık ihtiyaç ve talepleri tatmin etmesine bağlayabiliriz.

    Hızla oluşan ortama bizim şirketlerin ve yatırımcıların uyum sağlayamaması dolayısıyla BİST şirketleri, olması gereken değerlerin çok altında işlem görmektedir. Zamanın çarkına uyum sağlayacak şirketlerimizin Nvidia gibi olacaklarını göreceksiniz.

    TÜİK ve TCMB işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Kasım ayında 79,8 iken Aralık ayında yüzde 1,9 oranında artarak 81,3 oldu. Endeksin detaylarına bakıldığında, mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi geçen ay 66,1 iken Aralık’ta yüzde 3,5 düşüşle 63,8’e düştü.

    Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi, Kasım’da 80,6 iken bu ay yüzde 1,6 artışla 81,9’a çıktı. Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi ise Kasım’da 98,6 olarak kaydedilmişken Aralık’ta 102,6 olarak hesaplandı; bu, iyiye işaret bir gelişme sayılır.

    12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 42,75 TL iken bu anket döneminde 43,23 TL olarak gerçekleşti. Faizlerin inişi ile dolara talebin artması beklentisi oluşmaktadır.

    TCMB brüt rezervleri 163,5 milyar dolar oldu; swap dışı net rezerv ise 50 milyar dolar olarak rekor kırdı.

    Dolarda beklenen rakam ve BİST’te 3 defa oluşan 500 dolar hedefi ile BİST’in halen 277 dolar ile işlemde olması, 2025 yılında BİST’in iyi bir yatırım aracı olabileceğini göstermektedir.

Hayırlı haftalar dilerim.