Vatandaşın yasal takibe alınan banka borçları, yapılandırma işlemlerine rağmen büyük bir hızla arttı. Sadece 1 ayda batık kredi hacmi 12.3 milyar TL büyüdü.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BBDK) 1 Kasım itibarıyla başlattığı kredi ve kredi kartı yapılandırma hamlesine rağmen takipteki alacaklar son sürat artıyor. 29 Kasım itibarıyla 286 milyar 873 milyon TL’ye ulaşan batık kredi hacmi bir haftada 5.3 milyar TL, bir ayda 12.3 milyar TL artış gösterdi.

Toplam batık kredi hacminde yıllık yüzde 64 artış oldu. Yasal takibe düşen tüketici kredisi borcu geçen yıla göre yüzde 79 artışla 51 milyar 856 milyon TL’ye, batık kredi kartı borcu ise yüzde 257 artışla 50 milyar 862 milyon TL’ye yükseldi. Ticari kredi ve kurumsal kredi kartlarında ise yasal takibe alınan tutar yıllık yüzde 38 artışla 184 milyar 154 milyon TL’ye çıktı.

Yüksek faiz oranına rağmen borcunu uzun vadelerle ödemekten başka çaresi kalmayan vatandaş kredi ve kart borçlarını yapılandırmaya bırakıyor. Borcunu ödeyemeyenler için yapılandırma imkanında 30 gün gecikme şartı aranıyor. 90 güne kadar ödenmediği veya yapılandırılmadığı takdirde ise bankaların yasal takibine düşüyor.

10 AYDA 1.5 MİLYON KİŞİ

Ancak kredi kartını ve kredili mevduat hesabını (KMH) yapılandıran kişilerin kart ve KMH’ları tamamen kapanıyor, dolayısıyla bu kanallardan finansman imkanı kalmıyor. Aynı zamanda yapılandırma sonrasında kredi riski puanı ciddi biçimde düşüyor. Bu nedenle halk arasında “takla attırmak” denilen yöntemlerin hepsi deneniyor. Ancak borcu ile başa çıkamayanlar yasal takibe alınıyor.

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) ekim ayı raporuna göre, 2024 yılı Ocak-Ekim döneminde, bir önceki yılın aynı ayına göre bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı yüzde 38 artarak 1 milyon 504 bin kişi oldu. Böylece Ekim 2024 itibarıyla borcu devam eden kişi sayısı 3 milyon 890 bine ulaştı.

KASIM İNDİRİMLERİ HARCAMALARI ARTIRDI

TCMB verilerine göre, kasımda yapılan kartlı harcamalar bir önceki aya göre yüzde 22.48 oranında artış göstererek 1 trilyon 626.6 milyar TL seviyesine yükseldi. 29 Kasım ile sona eren bir haftalık süre ile önceki hafta karşılaştırıldığında kredi kartı ile yapılan harcamalarda en yüksek artış yüzde 19.3 oranında artan giyim ve aksesuar kaleminde yaşandı. 29 Kasım tarihinde sona eren bir haftalık sürede kredi kartlı giyim ve aksesuar harcamaları

29 milyar 302.6 milyon TL oldu.

Editör: İzzet TUMAY