GÜNDEM

YKS ÖNCESİNDE ADAYLARA ÖNERİLER!

Final Okulları Rehberlik Koordinatörü Ramazan SEVER, Gazeteniz TURAN aracılığıyla öğrenciler ile velilerine seslendi… Temel Yeterlilik Testi (TYT) 17 Haziran 2023 Cumartesi günü, Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) ise 18 Haziran 2023 Pazar günü gerçekleştirilecek…

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM tarafından yapılacak Üniversite Sınavı için hazırlıklar sürdürülürken, kısa adı YKS olan Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı için geri sayım başladı…  

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS); Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere 3 Oturumda düzenlenecek.  

Temel Yeterlilik Testi (TYT) 17 Haziran 2023 Cumartesi günü, Alan Yeterlilik Testi (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) ise 18 Haziran 2023 Pazar günü gerçekleştirilecek… 

 REHBERLİK KOORDİNATÖRÜ RAMAZAN SEVER’DEN ÖNERİLER… 

Gazeteniz TURAN, yaklaşan Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesinde Final Okulları Rehberlik Koordinatörü Ramazan SEVER’in öğrenciler ile velileri için görüş ve önerilerini sordu. 

Final Okulları’nın deneyimli Rehberlik Koordinatörü Ramazan SEVER, bu dönemde yaklaşan Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı için psikolojik hazırlığın yanı sıra, beslenme ve uyku düzeninin öğrenciler açısından taşıdığı önem hakkında Gazeteniz TURAN’a açıklamalarda bulundu… 

‘’SAĞLIK, BESLENME VE UYKU DÜZENİNE DİKKAT EDİLMELİ!..” 

Sınava sayılı günler kala sağlıklı beslenmeye ve uyku düzenine dikkat edilmesini vurgulayan Final Okulları Rehberlik Koordinatörü Ramazan SEVER, genç adayların zinde kalabilmeleri için 7-8 saat civarında uyumaları gerektiğini, sınava günler kala yemek düzenine dikkat edip, mümkünse ev yemeklerini tercih etmelerinin de çok önemli olduğunu dile getirdi. Final Okulları Rehberlik Koordinatörü SEVER, açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü; ‘’Uyku düzenine dikkat etmek gerekiyor. Her gün aynı saatte uyuyup, aynı saatte uyanmaya gayret gösterilmelidir. Bu dönemde hastalanmak ve yorulmak tehlikelidir. Bu yüzden birkaç gün çalışmamak, zihinsel, psikolojik olarak yorar. Özellikle geçiş mevsimlerinde olduğumuzdan alerji, grip, nezle olmamaya dikkat etmek lazım.” 

 “FARKLI YAYINLARIN DENEME SINAVLARINI ÇÖZMELİLER” 

Öğrencilerin her gün farklı bir yayının deneme sınavlarını çözmeleri gerektiğini belirten Ramazan SEVER; ‘’2018 Yılı sonrası TYT, AYT ve MSÜ sorularını çözmeliler. MEB’in yayınladığı 3’lü kitapların deneme sorularını çözmeliler. Özellikle MEB’in bu sene hazırladığı çalışmalar (3 ADIM, DÖRT DÖRTLÜK VE DENEME SINAVLARI) oldukça kaliteli, öğrencilerin kesinlikle çözmelerini tavsiye ediyorum. Bol bol deneme çözmek farklı soru kalıplarını görmemizi sağlar ayriyeten sorulara daha fazla hâkimiyet sağlamamızı ve farklı bir bakış açısıyla bakmamızı kazandırıl.  Denemeler çözmek zaman kullanımı açısından bizi sınava hazırlar. Taktik ve stratejilerimizi belirlememize olanak sağlar, kodlama ve optik doldurma ve olası hataları engeller ve sınav alışkanlığı kazandırarak biyolojik ve psikolojik olarak hazırlanmayı sağlar. Aynı zamanda çözülen denemelerden sonra analiz yaparak eksikliklerini görmek ve bunları gidermek için çalışmalara devam etmeleri gerekmektedir. Şunu da belirtmemiz gerekiyor bu dönemde artık net, puan ve bölüm sıralamalarına bakmamak gerekir.’’  

 “BU DÖNEMİN EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ PSİKOLOJİK OLARAK HAZIRLANMAKTIR!” 

“Son dönemde şiddetli kaygı, stres ve heyecandan dolayı netler düşecektir. Son günler adeta bir kalp grafiğine benzetilebilir. Bu bilmedikleri anlamına gelmez. Birçok öğrenci aynı sorunu yaşamaktadır. Bu dönemin en önemli özelliği psikolojik olarak hazırlanmaktır. Duygu durumlarında değişiklik arz edebilir. Bu gayet normal, sınava hazırlanmak kadar psikolojik sağlamlıkta önemlidir. Çünkü birçok öğrenci bu duygu karamsarlığı yüzünden sınava hazırlanmayı bırakıyor. Bazen hiçbir şey bilmediklerini ve hatırlamadıklarını düşünerek panik olabilirler. Biliyoruz ki bu unutmayla ilgili değildir. Şu an ki ruh hali ve yaşananlardan kaynaklanmaktadır. Yani oldukça normal bir durum.  Herkes aynı hisse kapılabilir. Bu dönem de aile içerisinde veya arkadaşlarla sık sık sınav kritiği yapmak, daima sınava dair konuşmak stresi ve kaygıyı körükler.’’ Dedi 

‘’GENEL TEKRAR ÇOK ÖNEMLİDİR!’’ 

Genel tekrar yapmanın çok önemli olduğunu söyleyen Final Okulları Rehberlik Koordinatörü Ramazan SEVER, Gazeteniz TURAN’a yaptığı açıklamayı şu ifâdelerle tamamladı; “Matematik, geometri ve formüllere bakıp soru çözmeye devam edilmelidir. Sözel derslerde ise MEB’in ders kitaplarından veya kendi özel notlarından tekrar yapmak önemlidir. Tekrar ile hatırlama arasında doğru bir orantı vardır. Sınavı yaşam sınavı olarak görmek yerine, geleceğe bir fırsat aracı olarak görmek gerekir. Şu ana kadar gösterdikleri çabayı 2-3 hafta daha sabırla göstermelerini tavsiye ediyorum. Ayriyeten ÖSYM sınav takvimine göre sonuçların 20 Temmuz’da açıklanmasını bekliyoruz. Sınava girecek tüm öğrencilere başarılar diliyorum.’’