VERGİ ZAMLARI

Vergi ve harçlara yılbaşında yapılan yüzde 123 zamlara ek olarak 07.07.2023 tarih ve 32241 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5 ayrı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile (CBK) başta Katma Değer Vergisi (KDV) olmak üzere, harç ve banka kredi vergileri artırıldı. Mal ve hizmetlerdeki yüzde 18’lik katma değer vergisi oranı yüzde 20’ye, indirimli yüzde 8’lik oran da yüzde 10’a çıkarıldı. Daha önce pandemi döneminde yüzde 8’e çekilen temizlik ürünlerindeki katma değer vergisi ise yüzde 20’ye yükseltildi. Temel gıda maddelerindeki yüzde 1 oranındaki vergide herhangi bir artış yapılmadığı için mevcut uygulama devam edecektir. Geçen yıl temel gıda maddelerindeki KDV oranı yüzde 1’e düşürülmüştü.

7344 Sayılı CBK ile birçok harçlara 2023 yılı için yüzde 50 zam geldi. Bunlar;

·        Sürücü belgesi vize harçları

·        Karayolları Trafik Kanununa göre alınan harçlar

·        Ruhsat (izin) harçları

·        Geçici trafik belgesi harçları

·        Tapu harçları (Daha önce yüzde 4 olarak alınan tapu harcı yüzde 6’ya yükseltilmiş oldu.)

·        Pasaport harcına gelen yüzde 50’lik zamla 6 aylık pasaportun maliyeti 1.535 lira, 3 yıllık pasaport bedeli 4.008 liraya çıkarken 10 yıllık pasaport harcı ise 5.444 lira oldu.

Yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarından alınan 6.091,30 TL tutarındaki harç 3,3 kat artırılarak 20 bin TL’ye çıkarıldı.

Banka Sigorta ve Muamele Vergisi (BSMV) oranları da 7345 Sayılı CBK ile ikiye katlandı. Tüketici kredilerindeki yüzde 10 olan BSMV yüzde 15’e yükseltildi. Böylece borçlanmak bile daha pahalı hale geldi.

Spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde uygulanan yüzde 5 olan vergi oranı yüzde 10’a, at yarışlarında yüzde 7 olan vergi yüzde 14’e ve diğer şans oyunlarında alınan yüzde 10 vergi oranı yüzde 20’ye çıkarıldı. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kanunu uyarınca, petrol ürünlerinin ve tütün mamulleri ile alkollü içecekler vergisi ÜFE artış oranına göre zamlandı. Zamdan sonra alkollü içecekler yüzde 15-25 arttı. Sigaraya ise ikinci kez 5 lira zam geldi.

Bu arada meclise sunulan torba yasada birden fazla vergi düzenlemesi yer almaktadır. Bir defaya mahsus olmak üzere 2023 yılı için getirilen ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ile 2 kat vergi ödeyeceğiz. 2023 yılı ve izleyen yıllar için Kurumlar Vergisi oranı şirketlerde yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarılıyor. Bankalar, Finansal kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman şirketlerinde ise yüzde 25’lük Kurumlar Vergisi oranı yüzde 30’a yükseltiliyor.

Getirilen düzenlemelerle artırılan vergi ve harç oranları ve ek vergilerle büyüyen bütçe açıklarının kapatılması zor görünüyor. Bu nedenle 1 trilyon 150 milyar liralık ek vergi geliri öngörülen “Ek Bütçe” teklifinin yanı sıra borçlanma limitinin 660 milyar 900 milyon liradan 2 trilyon 180 milyar liraya çıkartılması da gündeme gelmiştir. Bütün bunlara rağmen yapılan düzenlemelerin yeterli olmayacağı, yakın zamanda ÖTV oranlarının arttırılması, Gelir Vergisi ve ek Emlak Vergisi gibi vergilerle yeni yüklerin gündeme getirilmesi sürpriz olmayacaktır. Yapılan düzenlemelerin ve alınan bu kararların etkisi iyi ve kötü olarak çift yönlüdür. Önemli olan alınan kararların yaranının, zararından daha fazla olmasıdır. Umarız bu düzenlemeler kamunun yapacağı tasarruflarla birlikte ekonomimize fayda sağlayacaktır.