VADELİ İŞLEM BORSASI

  Borsa İstanbul Vadeli işlemler çeşitli ürünlerle hizmet vermektedir
  Pay (hisse) vadeli olarak 50 Bist şirketi aylık vadelerle işlem görmektedir.Endeks vadeli olarak Bist 30 Fiyat Endeksi işlemdedir.
   Döviz vadeli işlemlerde ürünler Abd Doları, Euro, Euro/usd çapraz kur,Rus Rublesi,Çin yuanı,İngiliz sterlini Gbp/ Usd çapraz kuru işlemleridir
   Kıymetli madenler ürünleri ;Altın vadeli, dolar Ons,dolar gümüş, dolar paladyum,dolar platin işlemleridir.
   Bu sözleşmeler yatırımcılar tarafından daha yoğun işlem yapılan ürünlerdir,kaldıraç kullanımı yapılarak teminat olarak yatırılan nakit ile ürünün kaldıracına göre işlem yapılabilmektedir.
   Direk alış (uzun pozisyon olarak tanımlanır)ve satışa (kısa pozisyon )işlemler söz konusu olduğu için kaldıraç kullanımı ile getiri ve götürü riski bulunmaktadır.
    Vadeli işlemler Riskten korunmak isteyenler,spekülatörler,arbitrajcılar tarafından kar amaçlı işlem olarak yapılmaktadır.
   Kripto,varant ,Foreks gibi kaldıraçlı hatta Bist hisse işlemlerinde kaldıraçlı (5 katına kadar kaldıraç)ve kredili işlem yapmak isteyen yatırımcıların öncelikle VİOB işlemlerinde tecrübe edinmesi daha uygun olacaktır.
    Riskten korunmak isteyenler; Bir sermaye piyasası aracı, döviz, kıymetli maden veya malı kullanan, bunlarda pozisyon tutan veya gelecekte teslimatını bekleyen, ancak ilgili ürünün fiyatında gelecekte meydana gelebilecek beklenmedik değişimlerden korunmak isteyen yatırımcılar, vadeli piyasalarda spot piyasadaki pozisyonlarının tersi yönünde pozisyon alırlar.Borsa İstanbul uzun vadeli hisse yatırımı yapanlar için Vadeli işlemler piyasasında işlem yapmak bir sigorta işlemi şeklinde de yapılmaktadır.Bist hisselerinde çeşitli sebeplerle bekleyen yatırımcı VİOB hisse veya endeks kontratında satış işlemi ile fiyat dengelemesi amacı güdebilir.
   Spekülatörler,traderler veya işlemciler;  fiyat beklentileri çerçevesinde kar elde etmek amacıyla yatırım yapan kişiler veya kurumlardır. Vadeli piyasalar özellikle kaldıraç etkisi sebebiyle spekülatörlere oldukça önemli fırsatlar sunar. Spekülatörlerin piyasanın likiditesini ve işlem hacmini arttırdığı bilinmektedir. 
    Arbitrajcılar;iki veya daha fazla piyasada eş zamanlı yapılan alım satım işlemleri ile risksiz kar elde etmeyi hedefleyen kişiler veya kurumlardır. Örneğin, bir mal coğrafi olarak farklı yerlerde farklı iki fiyattan işlem görüyorsa arbitrajcı hemen ucuz olan yerden alır, pahalı olan yerde satar ve böylece risksiz kar elde eder. Benzer şekilde spot piyasalar ile vadeli piyasalar arasındaki taşıma maliyeti (cost of carry) nedeniyle oluşması gereken fiyattan farklı seviyelerde fiyat oluşması durumunda, arbitrajcılar devreye girerek ucuz olan piyasada alış, pahalı olan piyasada satış yaparak piyasaları dengelerler. Arbitrajcıların varlığı piyasaların birbirleriyle uyumlu ve dengeli hareket etmesine ve doğru fiyat oluşumuna katkı sağlar. 
  Bu hafta açıklanan verilere göre dolar alımına hız verilmiş ve Türk yerleşiklerin bankalarda bulunan toplam yabancı para toplamı 193.273 milyardan 196.004 milyar dolara çıkmıştır.Enflasyonda düşüş beklentisi ,mevduat faizinin enflasyon artışından düşük olması ,coğrafyamızda savaşın yaygınlaşma tehlikesi gibi sebepler ile alım yapılmış olabilir.
 TCMB toplam rezervleri tüm zamanların en yüksek seviyesinde toplam rezervlere ulaştı, Altın rezervleri 59.127 milyar dolar, brüt rezervler ise 88.945 milyar dolar olarak toplam rezervler 147.622 milyar dolar oldu.
   Borsa İstanbul ,yaz aylarında düşecek olan enflasyon beklentisi ile canlılığını sürdürmektedir.Bu canlılıkta Vadeli İşlem Borsasında risk değerlendirmeleri yapılabilir.
Hayırlı haftalar dilerim.