GÜNDEM

TÜRKOĞLU: ‘’YAPAY ZEKÂ, HAYATIMIZIN VAZGEÇİLMEZİ OLMAYA DOĞRU GİDİYOR!’’

Prof. Dr. TÜRKOĞLU, Mimar ve Mühendis Dergisi ‘‘Mimariden Sanat ve Teknolojiye Elazığ’dan Bakış’’ dosya konulu 131. sayıda ‘‘Üretken Yapay Zekâ’’ konulu önemli bir yazıya imza attı…

Fırat Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Yazılım Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. İbrahim TÜRKOĞLU, Mimar ve Mühendis Dergisi ‘‘Mimariden Sanat ve Teknolojiye Elazığ’dan Bakış’’ dosya konulu 131. sayıda ‘‘Üretken Yapay Zekâ’’ konulu önemli bir yazıya imza attı…

‘’Yapay zekâ, hızla gelişen günümüz teknoloji dünyasının işletim sistemi olma yönünde ilerlemektedir’’ diyen Prof. Dr. TÜRKOĞLU, şu ifadelere yer verdi: ‘’Son aylarda günlük hayatın içinde çok fazla yer almaya başlayan bir yapay zekâ fırtınasına tutulmuş durumdayız. Yeni geliştirilen yapay zekâ araçları, insan yaşamını kolaylaştırıcı roller oynamaktadır. Yapay zekâ araçlarının bu kadar hızlı bir şekilde geliştirilmesi ve kullanıma sunulmasında en önemli unsur, üretken yapay zekâ teknolojileridir. Bu teknolojinin öne çıkmasına ve tanınmasına sebep olan ChatGPT ürünüdür. Yapay zekânın üretken hali, Kasım 2022’den itibaren kamuoyunun gündemine girmeye başladı.

ChatGPT sohbet robotu ile başlayan üretken yapay zekâ günümüzde birçok alanda kullanılmaya ve entegre olmaya devam etmektedir. Yapay zekâ, hızla gelişen günümüz teknoloji dünyasının işletim sistemi olma yönünde ilerlemektedir. Şimdilerde, nasıl elektriksiz veya internetsiz bir yaşam düşünemiyorsak, aynı şekilde her alanda yaşamımızda yer almaya başlayan yapay zekâ, günlük hayatımızın bir vazgeçilmezi olmaya doğru gidiyor. Yaşam konforumuzun artması için şimdiden yapay zekâya ihtiyaç duymaya başladık. İnsansız araçlar, tanı ve teşhis sistemleri, sanal asistanlar, fiziki işler için otonom robotlar, öneri ve karar destek süreçleri, tahmin ve optimizasyon çözümleri, görüntü işleme, doğal dil işleme, yüksek hesaplama gücü, vb. ile yapay zekâ hayatımızı güzelleştiriyor. Tüm bu alanlarda yapay zekânın işleyebilmesi için gerekli olan temel etmen veridir. Öyle ki, veri yaşadığımız çağın yeni petrolü olma yolundadır. Üretken yapay zekâ ise veriden yeni içerikler oluşturabilme açısından dikkat çekmektedir. Örneğin; görüntü, ses, metin, müzik, program kodları, grafik gibi farklı türlerden içerikler üretebilmektedir.’’ Dedi.

‘YAPAY ZEKÂNIN YENİ TÜRÜ; ‘’ÜRETKEN YAPAY ZEKÂ’’
Açıklamalarının devamında yapay zekanın insan hayatındaki etkilerini anlatarak devam eden Fırat Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Yazılım Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. İbrahim TÜRKOĞLU;
‘’Yapay zekâ ile amaçlanan, insanların dünyayı nasıl algıladığını ve ona nasıl tepki verdiğini taklit etmek ve akabinde bunu aşmaktır. Klasik yapay zekâ teknikleri (Şekil-1) ile üretken yapay zekâ (Şekil-2) arasındaki farkta işte bu noktadır. Klasik yapay zekâ, insan zekâsını taklit ederek karmaşık görevleri gerçekleştirmeye çalışırken, üretken yapay zekâda ise basit istem ve ilişkilerden yeni içerikler oluşturularak insan zekâsı aşılmaya çalışılmaktadır. Yapay zekânın yeni formu olan üretken yapay zekâ, eğitim verilerine göre ses, metin, görüntü gibi çeşitli içerikler üretmede yeni bir çığır açmaktadır. Örneğin klasik yapay zekâ, satranç gibi stratejik bir oyunda insanlarla rekabet edebilir, insan konuşmasını anlayabilir veya kendi kendine giden otonom araçlar geliştirebilir. Üretken yapay zekâda ise metinden 3B görsellere kadar birçok şeyi oluşturulabilir ve hatta birden fazla yetenek bütünleştirilebilir. Örneğin, ChatGPT gibi sohbet robotlarında üretken yapay zekâ ile kullanıcılar metin aracılığıyla iletişim kurabilir, soruları cevaplanabilir, hikâyeler seslendirilebilir veya bilgisayar program kodları yazdırılabilir.’’ Diye konuştu.