Elazığ’da depremzedeler için TOKİ tarafından yaptırılan konutlarda sıkıntılar bitmek bilmiyor. Hak sahiplerine teslim edilen konutların iskânı olmadığı için vatandaşlara elektrik faturaları yüksek tarifeden gelirken, sonuçta hiçbir suçu olmayan vatandaş cezalandırılmış oluyor…

VATANDAŞLAR, YÜKSEK ELEKTRİK FATURALARIYLA ŞOK YAŞADI… 

Elazığ’da 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde evleri hasar gören vatandaşların konut ihtiyacını karşılamak için TOKİ tarafından kentin belirli noktalarında 20 bin konut inşa edildi. Yapımı tamamlanan yaklaşık 15 bin konut hak sahiplerine teslim edildi. 

Depremzedeler yeni konutlarına kavuşmanın sevincini yaşayamazken, üstüne üstlük birçok sorunla karşı karşıya kaldı. İşçilikten, yapı malzemelerinin kalitesine kadar birçok problemle karşılaşan vatandaşlar, bu kez yüksek gelen elektrik faturalarıyla şok yaşadı… 

FATURALARA ŞANTİYE TARİFESİ UYGULANIYOR!..

Kurumlar arası yazışmalar ve prosedürlerin uzamasından dolayı iskânı alınamayan deprem konutlarına inşaat şantiyesi elektrik tarifesi üzerinden fatura kesiliyor. Aylardır yüksek tutarda gelen faturalardan şikâyetçi olan vatandaşlar, hiçbir suçları olmadığı halde faturaları ödemekte zorluk çektiklerini ve cezalandırıldıklarını belirterek, iskân sorununun biran önce çözülmesini istediler… 

MUHTAR KÖSE; “YAZIŞMALAR SÜRECİ UZATIYOR”

İskân probleminin yaşandığı Abdullahpaşa Mahallesi’nde sorunun çözümü için girişimlerde bulunduklarını söyleyen Muhtar Yavuz KÖSE, Belediye ile TOKİ arasında yapılan yazışmaların gecikmesinden dolayı iskân konusunun uzadığını bildirdi. 

Mahallede 4 Etap’tan oluşan deprem konutlarında 1. Etabın İskânı’nın geçen hafta çıktığını belirten KÖSE, “İkinci, üçüncü ve dördüncü etaptaki konutların iskânı önümüzdeki haftalarda çıkacak. Şantiye elektriği göründüğü için bugüne kadar faturalar yüksek geliyordu. İskânlar çıktıktan sonra faturalar yarı yarıya düşer.” Dedi.

ULAŞ ÇİBUK; ‘’KONUTLARIN MESKEN İZNİNİN ALINMASI ZORUNLU!’’

AKSA Elektrik Elazığ İl Müdürü Ulaş ÇIBUK, İskânı alınmamış TOKİ konutlarına gelen yüksek elektrik faturalarıyla ilgili Gazeteniz TURAN’a özel açıklamalarda bulundu… 

ÇİBUK, TOKİ konutlarını yapan firmanın, konutlar tamamlandıktan sonra belediyeye müracaat ederek iskân izni alması ve konutun meskene dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. 

İskân izni alınmayan konutların inşaat olarak göründüğünü, dolayısıyla elektrik harcamalarının şantiye tarifesi üzerinden faturalandırıldığını ifade eden ÇİBUK, ‘’Eskiden şantiye tarifesi ile mesken tarifesi arasında fark yoktu. Son zamlarla birlikte tarifeler üzerinde fark açıldı. Şantiye tarifesi mesken tarifesine göre daha yüksek. Dolayısıyla burada yapılması gereken, TOKİ konutlarının mevzuat gereği meskene çevrilmesi gerekiyor. Yani konutların yapı kullanım izni dediğimiz iskân izninin alınması gerekiyor.’’

‘’KURUMUMUZ YASAL BELGELERİ ESAS ALIR’’

ÇİBUK, bu konudaki sorumluluğun yapı firmasına ve belediyeye ait olduğunu belirterek; ‘’Burada öncelik müteahhit’tir. Müteahhit’in konutun teslim tarihinden önce, ilgili belediye müracaat etmesi lazım. Belediye ekiplerini gönderip binayı kontrol edip iskânı yani yapı kullanım izin belgesini verir. Binada oturanlara da evrak verilir. Vatandaşlar da o evrakla birlikte bize müracaat eder. Biz de iskân raporuna göre konutların mesken aboneliğine geçişini sağlarız. Dolayısıyla faturalar da mesken tarifesi üzerinden çıkarılır. Vatandaş yapı kullanım izni belgesini alıp bize gelip ibraz etmek zorundadır. Başvuru yaptığı tarihten sonraki ilk fatura mesken tarifesi üzerinden çıkarılır. Bize her halükarda o belgenin bildirmesi lazım. Bu süreçte bir takım aksaklıklar yaşanacaktır. Anlaşılan o ki bir koordinasyon eksikliği var. Bu konuda biz aracı kurumuz. Biz yasal belgeleri esas alırız. Kanuna, mevzuata göre hareket ederiz.’’ diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi