TL STERİLİZASYONU

Merkez bankaları, para arzında meydana gelen artış ve azalışları dengelemek amacıyla açık piyasa işlemleri yapmaktadır. Bu tür açık piyasa işlemlerini sterilizasyon diye adlandırmaktayız.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankalara gönderdiği talimata göre, uygulanmakta olan para ve kur politikası çerçevesinde sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilmesi amacıyla satım yönlü altın ve döviz karşılığı TL swap ihalelerine (valör tarihinde TCMB’nin TL karşılığı altın ve döviz satışı) başlanmasına karar verdi.
   Yeni swap işlemi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın spotta döviz satışı yaparak fazla Türk Lirası likiditeyi çekmesi anlamına gelirken, vadesi geldiğinde ise döviz alış işlemini ifade ediyor.
   Merkez Bankası, bu adım ile mevduat faizlerindeki gevşemenin önüne geçmeyi hedefledi. Düşüşe geçen mevduat faizlerinin yeniden yönünü yukarı çevirmesi hedefleniyor.
  Merkez Bankası, Temmuz ayı enflasyonun geçen aya göre yükseleceğini, bundan dolayı bu tür sterilize (döviz ve altın satım)işlemlerini uygulamaya koyacağını açıklamıştır. Piyasada tahvil ve gecelik faizleri yükseltme amaçlı yapılan bu uygulama, yükselecek olan enflasyonu frenleme amaçlı yapılmaktadır.
  Türk Lirası’nın piyasadan çekilmesiyle, faizlerin yeniden yukarı eğilimi başlayacak ve TL’ye ulaşımda ve kullanımda zorluklar oluşacaktır. Kredi büyümesi ve kompozisyonu göz önünde bulundurularak makro finansal istikrarı ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek şekilde yabancı para kredilerine yönelik ek önlemler alınmaya devam edilecektir.
    25 Haziran günü Bankalar ATM'lerden nakit çekim limitlerini güncelledi. ATM'lerden günlük para çekme limiti 10 bin TL'den 20 bin TL'ye çıkarıldı. 7 bin 500 TL olan komisyonsuz para çekme limiti de o rakama yükseltildi.
   Bazı bankaların farklı ATM’lerin de nakit çekim limitleri daha yüksek olabilmektedir. ATM’leri kullanmadan banka şubelerinde vezneden tüm nakitler çekilebildiği gibi, online hesaplardan da diğer bankalara EFT/havale yaparak o bankaların ATM’lerinden de nakitlerinizi alabilirlersiniz.
   Enflasyon ile mücadelede para politikasının yanında Maliye politikası da hızla uygulanarak vergi kaybı önlenmeye çalışılmakta, geçen aylarda denetlenmeye başlanan iban ile yapılan para transferleri incelenmeye başlanmıştır.
   Vergi idaresi, mal ve/veya hizmet satışı yapan kişilerin/şirketlerin, bu satış dolayısıyla alması gereken parayı ,kredi kartı ya da nakit olarak al(a)madığı durumlarda ilgisiz kişilerin banka hesaplarına transfer yoluyla gönderilmesi sonucu ortaya çıkan kaybı sorgulamaktadır. Bu tür işlemlerin dışındaki İban veya havale yoluyla yapılan para transferleri bu incelemeye tabi değildir.
  Enflasyon ile mücadele halkın desteği ile olabilecek bir politikadır, kişiler ve şirketler israf tüketiminden vazgeçmediği sürece hem kamu hem de özelde verimliliği artıracak tasarruf ve yatırımlara yönelmedikçe bu şekilde yaşamaya hatta yok olmaya mahkumuz.
Hayırlı haftalar dilerim.