GÜNDEM

“SİYANÜRLE ALTIN ARAMASINA SON VERİLMELİ!’’

Faciaya ilişkin CHP Elazığ İl Başkanı Avukat Coşkun Çağlar DURAN ile Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı Elazığ Temsilcisi Mustafa BALABAN, TURAN’a özel açıklamada bulundular…

 Amerika ve Kanadalı Anagold Madencilik ile Çalık Holding’in ortağı olduğu Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde kullanılan siyanür borularının patlaması sonrası meydana gelen çevre faciasının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, işletmenin faaliyetini geçici süreyle durdurdu… Başta Erzincan olmak üzere Sivas, Elazığ, Tunceli, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep ve Şanlıurfa'yı etkileyecek faciaya ilişkin CHP Elazığ İl Başkanı Avukat Coşkun Çağlar DURAN ile Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Elazığ Temsilcisi Mustafa BALABAN Gazeteniz TURAN’a özel açıklamada bulundular…

COŞKUN ÇAĞLAR DURAN; ‘’KEBAN’DA ŞİMDİLİK BİR TEHLİKE BULUNMUYOR’’
CHP Elazığ İl Başkanı Coşkun Çağlar DURAN, Keban ilçe başkanından düzenli olarak bilgi aldığını ve günde 3 defa suların kontrol edildiğini, şu an için Keban’da bir tehlikenin olmadığını ifade etti. Bölgedeki bütün illerde gerekli kontrollerin yapılması gerektiğini ve Fırat Nehri’ne akan siyanürün daha büyük sorunlara yol açabileceğini söyleyen Çoşkun Çağlar DURAN, İlk günden beri siyanürle altın aramasına karşıydık, ne kadar haklı olduğumuz bugün bir daha ortaya çıktı.’’ Dedi…

SİYANÜRLE YAPILAN İŞLEMİN DOĞRU OLMADIĞINI SÖYLEDİ!..
“Keban’da her ne kadar şu an bir tehlike görünmese de ileriki dönemlerde bu durumun değişebileceğini vurgulayan DURAN, yer altı kaynaklarının ülke ekonomisine katkı sağlaması adına çıkarılması gerektiğini ancak siyanürle yapılan işlemin doğru olmadığını söyledi; ‘’Bu işlemin yapılışında usul önemlidir. Siyanürle altın aramasına bir an evvel son verilmesini, daha tehlikesiz, risksiz şekilde bu madenlerin ülke ekonomisine kazandırılmasını bekliyoruz.’’ Diye konuştu.


MUSTAFA BALABAN: ‘’SADECE BİR DÜNYA VAR!’’
ÇEKÜL Vakfı Elazığ Temsilcisi Mustafa BALABAN ise Fırat Nehri’nin içinde barındırdığı tüm ekosistem büyük bir tehdit altındadır, temiz su olmadan hiçbir varlık yaşayamaz diyerek şunları söyledi; ‘’2022 yılında yaşadığımız çevre felaketleri ülkemiz ve ilimizi derinden etkilemeye devam ediyor. Özellikle komşumuz Erzincan ilinin Kemaliye ilçe yakınlarında bulunan altın madenlerinin siyanür ve sülfürik asit kullanılarak çıkarılması bu riskin boyutlarını küresel ölçekte artırıyor. Milyonlarca yılda oluşmuş Fırat Nehri ve onun habitat alanları kimyasal zehir alanlarının baskısı altında yaşam mücadelesi veriyor. Çöpler köyünde bulunan siyanür ve sülfürik asit havuzları Karasu Nehri’nin 350 Metre yakınında olması düşündürücü. Bölgenin aktif deprem kuşağında olması bu riski dahada büyük hale getiriyor.’’

‘’BİR DOĞAL AFET YAŞANIRSA FELAKET KAÇINILMAZ’’
Deprem, sel, heyelan gibi yaşanılacak bir doğal afette Fırat Nehri ve civarı için çok kötü sonuçların oluşabileceğini ifade eden BALABAN sözlerini şöyle sürdürdü;  ‘’Meydana gelecek büyük bir deprem, heyelan, sel felaketi veya kaza karşısında nehirlerin kirlenmesi kaçınılmaz. Bu durum Mezopotamya olarak adlandırılan Fırat nehri ve onun tüm çevresiyle birlikte barındırdığı eko sistemin büyük bir tehditle karşı karşıya olduğu gerçeğini gözler önüne serdi. Yaşanacak her felaket adeta havzasının ölmesi anlamına geliyor.  Bundan dolayı çevremizdeki tüm canlıları tehdit eden bu maden ocaklarının kapatılması gerekiyor. 5 Haziran Dünya Çevre günündeki sloganımız olan; ‘’#SadeceBirDünyaVar’’ gerçeğini tekrar hatırlatıyoruz. Dünyamızın zamanı daralıyor. Bu güzel mavi gezegene yaptığımız baskılar her gün artarak devam ediyor.”

 “BİRÇOK CANLI ALTIN OLMADAN YAŞAYABİLİR AMA TEMİZ SU OLMADAN YAŞAYAMAZ!”
“Küresel ısınma, kimyasal atıklar, hava ve su kirlenmesinin artarak devam etmesi dünyamızı tehdit ediyor. 21. Yüzyıl içinde küresel ısınma sonucu ülkemizin bir bölümü çölleşme tehlikesi altında kalacak. Kuraklık kapımızda. Temiz su kaynaklarına olan ihtiyacımız artarak devam ediyor. İnsanoğlu ve doğadaki birçok canlı altın olmadan yaşayabilir ama temiz su olmadan yaşayamaz. Bundan dolayı doğa ile uyum içinde sürdürülebilir dengelerle ekosistemimizi ve toplumlarımızı daha kapsayıcı, daha adil ve daha uyumlu hale getirmek için dönüşümün tam zamanı. Çekül Vakfı olarak gezegenimize olan saygımızı ve bağımızı birçok proje ile hayata geçiriyoruz. Çünkü biliyoruz ki, başka bir dünya yok. #SadeceBirDünyaVar ve onu korumak bizim elimizde.’’