Elektrikli araçların yaygın hale gelmesiyle bu araçların şarj edebilme sorunu ortaya çıkmaya başladı. Özellikle fosil yakıtlı araçlara yönelik hizmet veren akaryakıt istasyonlarında kısıtlı sayıda ve başta AVM’ler olmak üzere bazı alan ve yerlerde kısıtlı sayıda şarj ünitelerinin olması ara sahiplerini kendi evlerinde veya ikamet ettikleri apartman veya sitelerde bu ihtiyacı münferiden karşılama gayretine sevk etmiş durumda.
Tabi bu ihtiyacın karşılanması için bireysel olarak araç sahibinin site otoparkına ayrı bir elektrik tesisatı çekmesi ile bu sefer diğer sakinlerin onayı alınmalı mı ya da kamu kurum ve kuruluşlarına başvuru yapılıp projelendirilmesi gerekir m soruları akılları kurcalayan esas mesele haline gelmiş durumda.
Tam da bu süreçte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı imdada yetişti diyebiliriz. Bakanlık, site ve apartmanlarda elektrikli araç şarj ünitelerinin hangi esaslara göre kurulacağı ve kat malikleri kurulunda hangi çoğunlukla karar alınması gerektiği hakkında 81 il valiliklerine dağıtılmak üzere bir genelge yayımladı. Söz konusu genelge, mevzuata herhangi bir değişikliği ihtiva etmiyorken, site ve apartmanlarda elektrikli araç sarj ünitesi kurulumu sürecini açıkça ortaya koymuştur.
Buna göre, site ve apartmanlarda elektrikli araç şarj ünitesi kurulumu koşullarının kolaylaştığını belirtebiliriz. Şarj üniteleri, inşa ve ruhsat gerektirmeyen istasyonlar olarak değerlendirildiğinden, kurulum işlemlerinin Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19. maddesinde yer alan ve kat maliklerinin beşte dördünün rızasının gerektiği ortak alanlarda inşaat yapılması kapsamında olmadığı ifade edilmiştir. Bu sebeple, ortak alanlarda şarj ünitesi kurmak için maliklerin beşte dördünün onayına ihtiyaç duyulmadığı belirtilmiştir.
Diğer yandan şarj ünitelerinin kurulumunun Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 42. Maddesi gereği kapsamında anlaşılması açıklanmış olup, bu kapsamda da, ortak yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına katkı sağlayacağı için kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğunun kararının yeterli olduğu değerlendirilmiştir.
Bunun dışında, ortak alanda yer almayıp bağımsız bölüm veya eklentisinde yer alan ototparklar için ise mevcut elektrik tesisatında değişikliğe gerek kalmadan, bağlantı kurularak yapılacak şarj ünitelerinin kurulumu için diğer bağımsız bölümler ile ortak alanların etkilenmemesi halinde, kat malikleri kurulu kararının da alınmasına ihtiyaç duyulmayacaktır. Yani, tahsisli otoparklar için kat maliklerinin rızasına gerek bulunmayacağı anlaşılmıştır. Tabi ki bu durumun eklenti olarak anlaşılması için tapu kaydında beyanlar hanesinde yazılı olması gerekmektedir. yoksa kat malikleri kararı alınması şarttır.
Eklenti niteliğinde kabul edilmeyen park yerlerinde Kat Malikleri Kurulu kararına ihtiyaç duyulmadan bir şarj ünitesi kurulması için ise, özellikle ortak trafoya yük ve zarara sebep olabilecek ölçüde onarım veya tesisata olanak sağlanmamaktadır. Eğer ki bunun hilafında bir şarj istasyonu kuruldu ise, kuran malikler diğer kat maliklerine karşı sorumluluğu olacaktır.
Bütün bu tesisatın yapılması nihai olarak ilgili elektrik kurumunun olumlu yönde görüşü ile beraber Şarj Hizmeti Yönetmeliğine ve elektrikle ilgili bulunan tüm yasal mevzuata da uygun halde olması gerekmektedir.
Sonuç olarak konutlarda araç şarj edilmesi ile elektrik faturalarında bir külfet oluşacaktır. İnsanlar yakıt tasarrufu yaparak daha ekonomik koşullarda seyahat imkanı ararken, elektrik faturalarında 1050 TL’yi geçmeleri halinde 2000 TL’ye yuvarlanarak elektrikli araç kullanmanın dolaylı maliyeti ile de tanışmış olacağa benziyor.